Selecteer een pagina

De versnelling van de digitale revolutie in de vastgoedsector gaat nu echt beginnen

Dit gastblog is afkomstig van Thomas & Thomas (Thomas Zwart is oprichter van Realmark en Jurjen Thomas is oprichter van OSRE).

Wie nu nog durft te beweren dat er geen digitale revolutie in het vastgoed plaats vindt, is niet meer geloofwaardig. Veranderingen in de vastgoedsector beginnen elkaar steeds sneller op te volgen en daarmee is bereidheid tot innovatie noodzakelijk. Dat gaat eenvoudiger als je niet kijkt naar digitalisering als bedreiging, maar ontdekt welke mooie kansen het juist biedt.

Data delen als onderdeel van de digitale revolutie

Anno 2016 is de markt in beweging gekomen en de digitale revolutie zal flink gaan versnellen in de tweede helft van het jaar. Binnen de vastgoedsector is iedereen wel bezig met het digitale proces, maar veel partijen blijven achter als het gaat om het delen van data.

sharing is caringZo is het op dit moment niet mogelijk om 1-op-1 de leads van de bekende platforms in het CRM systeem te laden. Zonde, want dat maakt het lastig om al die verschillende datastromen te monitoren. Als gebouweigenaar wil je immers je leads en andere relevante informatie goed kunnen managen om succesvol te kunnen zijn. Zeker in een markt die steeds lastiger te voorspellen is, is deze realtime informatie cruciaal.

Eenzelfde weerstand merken we in de woningmarkt, waar de monopolie positie van een aantal partijen ter discussie staat. Ook hier is er behoefte aan het delen van data. Voor ons is het dan ook helder: platforms die alle data goed delen met makelaar én eigenaar hebben de toekomst.

Makelaars zouden meer data met elkaar moeten delen om klanten te helpen. #Thomas&Thomas Klik om te Tweeten

Webbased toekomst

Op de langere termijn zal digitalisering onherroepelijk leiden tot meer veranderingen in organisaties. Zo sprak Gertjan van der Baan, CEO van Vesteda, afgelopen maand op een congres ‘Cruciale vernieuwingen in de huurwoningmarkt’, waar hij het huren van een huis vergelijkt met het boeken van een stoel in een vliegtuig.

Een volledige webbased toekomst is waar de woningmarkt naartoe gaat. En binnen de niche vastgoed zal de verhuurmarkt in Nederland hierin voorop lopen. Maar ook het volledig online aankopen van een woning is inmiddels een feit. Zo gaf BPD gehoor aan de wens van kopers om niet alleen online te kunnen oriënteren, maar ook de daadwerkelijke aankoop van een nieuwbouwwoning online te kunnen regelen. Zo wordt dus de gehele klantreis, van zoekopdracht tot sleuteloverdracht, gedigitaliseerd.

Laat je niet misleiden door bedreigingen, maar pak de kansen die digitalisering te bieden heeft! #Thomas&Thomas Klik om te Tweeten

Nieuwe rollen

Als gevolg van digitalisering zal de markt ook steeds competitiever worden. Gebouweigenaren zullen hun gebouwen moeten ontwikkelen naar de vraag uit de markt. Het kantoor wordt een consumer good en branding zal in toenemende mate belangrijk worden.

Dat vraagt om een ander financieringsmodel. Maar ook de rol van de makelaar zal hierdoor veranderen, want die zal op zoek moeten gaan naar werkoplossingen in plaats van alleen naar een gebouw. Door digitalisering worden echter ook veel tijdrovende handelingen voor de makelaar geautomatiseerd. Zo kan hij of zij de focus weer leggen op de core business: namelijk een kandidaat-huurder of -koper van een product voorzien.

Laat je dus niet misleiden door bedreigingen, maar pak die kansen die digitalisering te bieden heeft!

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+