Selecteer een pagina

Tinder voor huizen komt er aan - makelaars opgepast - MyHome

Een huis zoeken op je mobiel is omslachtig. Het kan wel, en funda heeft hard gewerkt aan een werkbare mobiele website. Alleen is dat niet meer dan precies dat, een website voor de mobiel. Er is veel meer mogelijk.

Om daar een voorbeeld van te geven is het handig om even te kijken naar wat er al is, in een markt waarbij het gaat om matchen. Het matchen van vraag en aanbod, zoals eigenlijk de huizenmarkt dat ook is, alleen bedoel ik nu de datingindustrie. Wat is dan het eerste waar velen aan denken, als je het hebt over een mobiele telefoon en dating?
Juist ja, Tinder, of grinder als je dat prefereert.

Hoe zoek je via je mobiel?

Wat je echter niet doet op Tinder is zoeken. Tenminste, niet in de oude zin des woords. Op datingsites zoek je namelijk naar ‘een match’ ipv een persoon. Dat kan ook met huizen. En dat is precies wat MyHome gaat doen, noem het een Tinder voor huizen.

Eigenlijk zijn er twee manieren om te zoeken naar een huis. Allereerst de traditionele wijze: Ik wil hier-of-daar wonen in een zus-of-zo huis met dit-en-dat voor ongeveer zo-groot-bedrag. Op basis van deze, door jou bepaalde, zoekopdracht worden er resultaten uit de database voorgeschoteld. Je gaat wikken-en-wegen, kiest wat huizen uit en gaat bezichtigen tot er iets gevonden wordt waar je echt wilt wonen.

De andere manier is zoals Tinder dat doet. Je geeft een paar primaire parameters aan en je krijgt 1 resultaat. Dan heb je twee keuzes. Hot or Not. Of je vindt het wat, of niet. Meer smaken zijn er niet. Naarmate je dat vaker en vaker doet, het bekende swipen naar rechts (Hot) of links (Not), weet het algoritme van de app wat er leuk gevonden wordt en wat niet.
Ga maar eens experimenteren en ga enkel en alleen roodharigen van boven de 40 jaar ‘liken’. In no-time krijg je enkel nog maar roodharige suggesties te zien, van boven de 40 jaar (om en nabij).

Precies die manier van zoeken, via een algoritme, is vele malen leuker (en sneller) dan zelf uren lang zoeken, kijken en weer opnieuw beginnen.

Tinder voor huizen komt er aan. De funda-killer voor mobiel? Klik om te Tweeten

Huizen swipen met Tinder voor huizen

In dit interview (Van zoeken via Funda naar swipen in een Tinder-app voor huizen) eerder deze maand lees je dat deze manier van huizen zoeken wel eens de vernieuwing kan zijn in de makelaardij (qua huizen zoeken) voor de komende periode.

Op dit moment heeft MyHome de pilot al draaien rondom Eindhoven (waar ze gevestigd zijn) en Tilburg en volgens hun informatie gaan ze 3 september (komende zaterdag) live.

De App is trouwens all te downloaden (voor de Android weet ik dat zeker) en te gebruiken. Geef alleen even aan dat je een huis in de regio van Eindhoven of Tilburg zoekt, het pilotgebied.

Wanneer je begint word je een paar basis dingen gevraagd:

 • Locatie waar je wilt zoeken (plaatsnaam)
 • Alleen in die plaats, de gemeente of een regio
 • Je budget (vraagprijs)

Op het tweede scherm aangekomen kan je vervolgens een aantal kenmerken/wensen in de juiste volgorde van belangrijkheid zetten, namelijk:

 1. Kindvriendelijkheid
 2. Bereikbaar auto
 3. Supermarkt
 4. Natuur
 5. Lokaal OV
 6. Bereikbaar trein
 7. Restaurants
 8. Basisschool
 9. Leefbaarheid
 10. Sportschool
 11. Water
 12. Stadscentrum

Door die zaken op de door jouw gewenste volgorde te plaatsen van belangrijkheid weet het algoritme hoeveel belang het aan elke eigenschap dient te geven, zodat de juiste resultaten getoond kunnen worden.

Je gaat direct naar een resultaat en geef maar aan wat je er van vindt. Links is ‘weg er mee’ en rechts is  ‘favoriet’.

Tinder voor huizen komt er aan - makelaars opgepast

Wat doe je met de favoriete huizen

Dat is aan jou. Je kan ze delen met je partner (accounts kunnen worden gekoppeld) maar je kan het ook gewoon als herinnering laten staan.

Wil je echter een stap verder gaan, dan kan je een bezichtiging aanvragen, een brochure aanvragen of de woning verwijderen van je lijstje.
Als laatste optie kan je jouw maandlasten berekenen. Precies daar zou een addertje kunnen zitten, waarover later meer.

Bij het aanvragen van de brochure kreeg ik de melding dat er voor dat huis geen brochure beschikbaar was, laten we de schuld even aan de pilotfase geven. Echter, waarom wordt de optie wel geboden, terwijl het systeem prima weet of er wel/geen brochure geüpload is?

Klik je op het aanvragen van een bezichtiging, dan hoef je verder niets te doen. De makelaar is een contactverzoek gestuurd om de bezichtiging in te plannen met jou. Vooralsnog geen reactie retour gekregen, maar dat kan nog komen.

Bereken je maandlasten

Deze functie is in mijn ogen waar deze hele App om gaat. Wanneer je gebruik maakt van die knop voer je 2x een jaarsalaris in, en je krijgt een berekening terug, verzorgd door de Rabobank. Daar maken ze geen geheim van, het staat keurig onderaan de pagina: Powered by Rabobank.

Vooralsnog heb ik geen verdienmodel kunnen ontdekken. Consumenten kunnen gratis zoeken. Makelaars wordt gevraagd hun aanbod door te geven via een XML koppeling waarbij er vrijwel geen kosten in rekening worden gebracht. Het volgende staat op de FAQ van de MyHome website:

 • Blijven de kosten alleen bestaan uit het ontsluiten van de XML-koppeling? Of worden de kosten bij succes fors hoger?
  De kosten voor de makelaar bestaan uitsluitend uit de kosten van de kantoorautomatiseerder voor het ontsluiten van de XML-koppeling (of soortgelijk). Deze bedragen € 10,- per maand (Realworks) per type onroerend goed, per vestiging (bestaand of nieuwbouw). De hoogte van deze kosten wordt bepaald door de kantoorautomatiseerder en komen niet toe aan Trodomo BV. Wij streven ernaar de app gratis aan zowel consumenten als makelaars aan te blijven bieden. Ook als het gebruik toeneemt!

Is er een addertje bij MyHome?

Een App als deze, die er prima uitziet en eenvoudig werkt, maak je niet even snel. Daar heb je goed (grof) geld voor nodig. Nu wordt de App zelf op de markt gebracht door een nieuwe startup in Eindhoven (Trodomo) die nog geen twee jaar oud is. Daar zit dus geen geld om zo lang te werken aan deze App zonder inkomsten.

Makelaars hoeven niet te betalen, huizenzoekers ook niet. Wie dan wel?

Mijn inschatting is dat het geld bij de Rabobank vandaan komt, en dat zij alle hypotheekleads krijgen. Slim bedacht van de Rabo.

Toch zit het anders in elkaar

Het was een inschatting, zoals ik al schreef. Een onjuiste.
De Rabobank is hier eigenlijk alleen maar bij betrokken omdat ze graag eerder in beeld willen komen bij de kopende huizenzoeker, dus voordat ze al een leuk huis op het oog hebben wat gefinancierd dient te worden. Natuurlijk zijn de hypotheekleads ook leuk.

De samenwerking, op dit moment, tussen MyHome en Rabobank is meer een praktische. Om het algoritme van MyHome in te regelen, zelf te laten leren zeg maar, is het nodig dat de App al draait, maar in een beperkt gebied. In dat gebied heb je wel de samenwerking van banken en makelaars nodig. Dat bleek met de Rabobank prima te kunnen, juist vanwege de decentrale organisatie die ze hebben.

Of, zoals MyHome het mij exact liet weten aan de hand van de vraag “In hoeverre is Rabobank hierbij betrokken?“:

De Rabobank is geen initiatiefnemer, geen eigenaar, geen deelnemer, maar slechts gedeeltelijk “funder” onder de noemer van meebetalen aan de ontwikkelingskosten vanwege de interesse in nieuwe technieken/start-ups en kennis over het gedrag van huizenzoekers in de eerste fase. Normaliter komen zij pas in beeld wanneer er al een huis gekocht is om dan mee te “strijden” om de vergeving van de hypotheek.

Funda, wees op je hoede

Het is erg aardig van deze startup om makelaars te helpen bij het verkocht krijgen van het huis van de opdrachtgever. Leuk ook dat het op een moderne manier gaat, waar funda op dit moment niet tegenop kan. Een manier die consumenten wel zal aanspreken, met name vanwege de hoge funfactor en het makkelijk kunnen delen van de favorieten met de partner.

Misschien wordt dit, voor mobiel in elk geval, wel de funda-killer want wees eens eerlijk, wat wordt er meer gebruikt, de PC/laptop of mobiel?

Of het een succes wordt zal afhangen van de marketing inspanningen en of de koper het platform gaat omarmen.

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+