Selecteer een pagina

de voordelen en nadelen van een online makelaar

Dit gastblog is geschreven door Emily Berger – online specialist bij Libero Aankoop (voorheen de Onderhandelmakelaar)

De makelaarswereld verandert. Waar je vroeger met de makelaar in persoon moest afspreken, gebeurt dit tegenwoordig steeds vaker online en telefonisch. En kijken welke woningen er te koop staan door langs de etalage van de makelaar te lopen, is ook al zo goed als verleden tijd. Er bestaan nu tal van woningsites waar je heel gemakkelijk het aanbod kunt bekijken en waarop je je woning te koop aan kunt bieden. Ook hypotheekverstrekkers werken steeds vaker online. Daarnaast wordt het voor consumenten steeds makkelijker om de tips & tricks voor het kopen van een woning online te vinden.

Dit is misschien even wennen voor de ’traditionele’ makelaar. Maar steeds meer makelaars gaan met hun tijd mee en zijn online te vinden.

Online makelaar

De Onderhandelmakelaar (aankoopmakelaar) en Makelaarsland (aankoop- en verkoopmakelaar) zijn voorbeelden van makelaars die enkel online en telefonisch werken. Andere makelaars die ook veel online werken zijn bijvoorbeeld e-makelaar met online doe-het-zelf-pakketten (verkoopmakelaar) en Makelaar Online (verkoop- en aankoopmakelaar), die verschillende pakketten online aanbiedt. Er zijn ook makelaars die deels online werken, maar waarbij de klant ook een face-to-face afspraak met de makelaar heeft, zoals Huisportaal (verkoopmakelaar).

Online seminars

Naast het online makelen is het verzorgen van online seminars een trend. Op het gebied van huizen kopen zijn online seminars dus in opkomst. De Onderhandelmakelaar geeft bijvoorbeeld informatie en tips over het aankopen van een woning door middel van een webinar, een online training. De Onderhandelmakelaar is niet de enige die online seminars geeft over het kopen van een huis. De ING-bank, Makelaarsland en eyeOpen doen dit bijvoorbeeld ook.

Woningkopers volgen deze webinars gratis vanuit hun eigen woning. Daardoor is het volgen van deze webinars erg laagdrempelig. De online seminar van ING richt zich op de zakelijke kant van het kopen van een woning: wat komt er allemaal bij kijken. De Onderhandelmakelaar, Makelaarsland en eyeOpen daarentegen focussen in hun online trainingen meer op tips voor het vinden van een droomwoning.

op zoek naar je droomwoning - online makelaar

Voordelen online makelen

Een voordeel van online werken is dat je als makelaar tijd en kosten bespaart; je hoeft geen fysieke afspraken met klanten te maken. Niet alleen voor jou scheelt dit tijd, ook de klant houdt tijd over.

Vooral voor jonge mensen met een druk leven biedt een online makelaar uitkomst. Klanten zijn geen tijd kwijt aan afspraken met de makelaar, maar kunnen tussendoor even bellen, appen of ’s avonds een mailtje sturen. Bellen kan zelfs vaak buiten kantooruren. Daarnaast is het voor de klant nu veel makkelijker geworden om makelaars, woningen, hypotheekverstrekkers en notarissen met elkaar te vergelijken. De wereld rondom het kopen van een woning wordt door de online dienstverlening een stuk transparanter.

Tot slot heeft mailcontact nog een voordeel. Gemaakte afspraken staan direct zwart op wit en zijn gemakkelijk terug te lezen. Bovendien kan er dan sneller en gemakkelijker contact tussendoor plaatsvinden.

De voordelen van een online makelaar op een rijtje:

  • Snelheid & bereikbaarheid
  • Besparen van kosten
  • Heldere communicatie
  • De klant kan zelf gemakkelijk online vergelijkingen maken

Nadelen

Niet iedereen is te spreken over online makelaardij. Consumenten vinden het soms raar of vervelend dat ze de makelaar niet in persoon zien. Zeker nu het gaat om een van de grootste aankopen in hun leven. Sommige klanten vinden het daarom fijner als de makelaar met hen mee gaat naar de bezichtiging en dat ze ook (letterlijk) met de makelaar om tafel gaan.

De nadelen van een online makelaar op een rijtje:

  • De klant ontmoet de makelaar niet in persoon
  • De makelaar gaat niet mee naar de bezichtiging

Kortom, je kunt wel stellen dat het een kwestie van smaak is, afhankelijk van de klant. De een zal de voordelen van een online makelaar essentieel vinden, terwijl een ander dat niet vindt opwegen tegen het face-to-face spreken van de makelaar. Ook verschilt het per makelaar waar die zich prettig bij voelt.

Het feit is wel dat de samenleving steeds digitaler wordt. Het zoeken en te koop zetten van een huis, het vergelijken van bijvoorbeeld notarissen, hypotheekverstrekkers en -adviseurs, taxateurs… Het gebeurt tegenwoordig allemaal op het world wide web.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+