Dit gastblog is geschreven door Emily Berger – online specialist bij Libero Aankoop (voorheen de Onderhandelmakelaar)
De makelaarswereld verandert. Waar je vroeger met de makelaar in persoon moest afspreken, gebeurt dit tegenwoordig steeds vaker online en telefonisch. En kijken welke woningen er te koop staan door langs de etalage van de makelaar te lopen, is ook al zo goed als verleden tijd. Er bestaan nu tal van woningsites waar je heel gemakkelijk het aanbod kunt bekijken en waarop je je woning te koop aan kunt bieden. Ook hypotheekverstrekkers werken steeds vaker online. Daarnaast wordt het voor consumenten steeds makkelijker om de tips & tricks voor het kopen van een woning online te vinden.
Dit is misschien even wennen voor de ’traditionele’ makelaar. Maar steeds meer makelaars gaan met hun tijd mee en zijn online te vinden.
Online makelaar
De Onderhandelmakelaar (aankoopmakelaar) en Makelaarsland (aankoop- en verkoopmakelaar) zijn voorbeelden van makelaars die enkel online en telefonisch werken. Andere makelaars die ook veel online werken zijn bijvoorbeeld e-makelaar met online doe-het-zelf-pakketten (verkoopmakelaar) en Makelaar Online (verkoop- en aankoopmakelaar), die verschillende pakketten online aanbiedt. Er zijn ook makelaars die deels online werken, maar waarbij de klant ook een face-to-face afspraak met de makelaar heeft, zoals Huisportaal (verkoopmakelaar).
Online seminars
Naast het online makelen is het verzorgen van online seminars een trend. Op het gebied van huizen kopen zijn online seminars dus in opkomst. De Onderhandelmakelaar geeft bijvoorbeeld informatie en tips over het aankopen van een woning door middel van een webinar, een online training. De Onderhandelmakelaar is niet de enige die online seminars geeft over het kopen van een huis. De ING-bank, Makelaarsland en eyeOpen doen dit bijvoorbeeld ook.
Woningkopers volgen deze webinars gratis vanuit hun eigen woning. Daardoor is het volgen van deze webinars erg laagdrempelig. De online seminar van ING richt zich op de zakelijke kant van het kopen van een woning: wat komt er allemaal bij kijken. De Onderhandelmakelaar, Makelaarsland en eyeOpen daarentegen focussen in hun online trainingen meer op tips voor het vinden van een droomwoning.
Voordelen online makelen
Een voordeel van online werken is dat je als makelaar tijd en kosten bespaart; je hoeft geen fysieke afspraken met klanten te maken. Niet alleen voor jou scheelt dit tijd, ook de klant houdt tijd over.
Vooral voor jonge mensen met een druk leven biedt een online makelaar uitkomst. Klanten zijn geen tijd kwijt aan afspraken met de makelaar, maar kunnen tussendoor even bellen, appen of ’s avonds een mailtje sturen. Bellen kan zelfs vaak buiten kantooruren. Daarnaast is het voor de klant nu veel makkelijker geworden om makelaars, woningen, hypotheekverstrekkers en notarissen met elkaar te vergelijken. De wereld rondom het kopen van een woning wordt door de online dienstverlening een stuk transparanter.
Tot slot heeft mailcontact nog een voordeel. Gemaakte afspraken staan direct zwart op wit en zijn gemakkelijk terug te lezen. Bovendien kan er dan sneller en gemakkelijker contact tussendoor plaatsvinden.
De voordelen van een online makelaar op een rijtje:
- Snelheid & bereikbaarheid
- Besparen van kosten
- Heldere communicatie
- De klant kan zelf gemakkelijk online vergelijkingen maken
Nadelen
Niet iedereen is te spreken over online makelaardij. Consumenten vinden het soms raar of vervelend dat ze de makelaar niet in persoon zien. Zeker nu het gaat om een van de grootste aankopen in hun leven. Sommige klanten vinden het daarom fijner als de makelaar met hen mee gaat naar de bezichtiging en dat ze ook (letterlijk) met de makelaar om tafel gaan.
De nadelen van een online makelaar op een rijtje:
- De klant ontmoet de makelaar niet in persoon
- De makelaar gaat niet mee naar de bezichtiging
Kortom, je kunt wel stellen dat het een kwestie van smaak is, afhankelijk van de klant. De een zal de voordelen van een online makelaar essentieel vinden, terwijl een ander dat niet vindt opwegen tegen het face-to-face spreken van de makelaar. Ook verschilt het per makelaar waar die zich prettig bij voelt.
Het feit is wel dat de samenleving steeds digitaler wordt. Het zoeken en te koop zetten van een huis, het vergelijken van bijvoorbeeld notarissen, hypotheekverstrekkers en -adviseurs, taxateurs… Het gebeurt tegenwoordig allemaal op het world wide web.
Gastblogger
Laatste berichten van Gastblogger (toon alles)
- Gratis bestaat niet! - 6 april 2017
- Waarom Funda essentieel is en blijft voor de verkoop van een woning! - 14 maart 2017
- Wordt een huis met iDIN kopen heel normaal? - 9 maart 2017
‘Het nadeel van de online makelaar is dat je hem niet ziet’. De enige die dat een nadeel vindt is degene die zijn makelaar graag wil zien. Dat geldt dus niet voor iedereen. Het is dus geen nadeel maar het gevolg van die keuze. Heb je het ooit een nadeel gevonden dat je je leverancier niet ziet als je een product online koopt? Nee natuurlijk niet. Ik heb mijn huis zonder problemen via een online makelaar kunnen verkopen voor de prijs die ik ervoor wilde hebben. Het grote voordeel was dat je alle dienstverlening die je mocht verwachten vooraf precies op papier kreeg en die werd ook keurig nagekomen. Alles bijeen kwam het op mij professioneler over dan ik bij menige traditionele makelaar in het verleden heb gezien. Je kon je makelaar niet zien inderdaad maar hij was altijd telefonisch bereikbaar op zijn kantoor voor vragen en advies. Kom daar maar eens om bij een traditionele makelaar, die is altijd onderweg voor een bezichtiging. Met een beetje geluk belt hij je ‘s-avonds dan terug. Veel traditionele makelaars werken niet op zaterdag laat staan op zondag terwijl die dagen bij uitstek geschikt zijn voor bezichtigingen. De belangstellenden voor mijn huis waren zeer te spreken over de flexibiliteit die voor bezichtigingen geboden werd. Ook in de onderhandelfase geen seconde last gehad van vertragingen, loven en bieden verliepen vlotjes via de makelaars van beide partijen dus niet rechtstreeks tussen koper en verkoper. Daarmee verschilde dat proces niet van de traditionele makelaardij. En de prijs: totaal 750 euro, waarvoor je dan wel je eigen tekst plus foto’s moet aanleveren voor Funda. Voor die prijs werd mijn woning ook ingemeten volgens de NEN-norm door een echte makelaar en de koopakte opgemaakt. Bij een traditionele makelaar had mij de courtage 10x zoveel gekost. Er zijn ook online makelaars (vaak alleen opererend) die naast hun online dienstverlening ook optreden als (traditionele) aankoop makelaar. Die kunnen wel het nadeel hebben onbereikbaar te zijn als je ze nodig hebt. Daarom koos ik voor de uitsluitend online werkende makelaardij met meerdere makelaars in dienst.
Bedankt voor je duidelijke verhaal Ronald!
Ik blijf het toch vreemd vinden dat we spreken van ‘online of internet makelaars’ Elke makelaardij legt dezelfde route af om een woning aangemeld te te krijgen op Funda. De ene makelaar doet het allemaal zelf de ander schakelt externe partijen in, maar alles gaat via hetzelfde kanaal en volgens hetzelfde principe.
We kunnen beter spreken van ‘budget makelaars’ dat past beter omdat deze deze makelaar vaak een goedkoper tarief hebben en delen van de dienstverlening weg laten (bezichtigingen). Elk beetje k.a. pakket biedt een digitaal klantendossier en is ook beschikbaar voor de makelaar, dit is dus niet bijzonder. De budget makelaar heeft ook mensen in dienst om zaken af te handelen en is dus geen verschil met een gewone makelaardij. Feitelijk bestaat een een ‘online makelaar’ niet en is het enig verschil met de ‘normale makelaar’ dat ze een belangrijk element weglaten, de bezichtiging en dit voordeel doorbereken aan de klant. Begrijp me niet verkeerd, het is heel goed voor de klant dat we wat te kiezen is, maar wel graag het beestje bij de naam noemen.
Hallo René – bedankt voor je mooie aanvulling. Toch denk ik dat er nog een (groot) verschil is tussen traditionele makelaars en ‘online makelaars’, namelijk persoonlijk contact. Bij online makelaars is dat niets tot weinig en dan nog alleen per telefoon. Een traditionele makelaar daarentegen…
Ik ga er dan ook vanuit dat de term ‘online makelaar’ vooral gebruikt wordt om aan te geven dat er geen of weinig persoonlijk contact is, dat alle communicatie etc. online wordt afgehandeld.