Selecteer een pagina

waar is het prettig wonen

Verhuizen is vaak een crime. Alleen de stress al! Voordat het zover is zijn er nog meer momenten van stress, onduidelijkheid en onzekerheid. Het hele traject van huis kopen/verkopen kan nogal wat met zich meebrengen.

Waar wil ik wonen?

Misschien is dat wel de vraag waar alle onrust mee begint. Op zoek naar een ander, een nieuw plekje. Maar welk plekje past dan goed, waar is het dat iemand zich thuis voelt en er een huis wil kopen.

Hoe weet je dat?

Waarschijnlijk valt er wel te stellen dat je dat niet weet. Dat is gewoon onmogelijk om te weten. Natuurlijk heeft iedereen daar zo zijn/haar voorkeuren. Meestal begint dat met een soort huis (appartement/hoekwoning/vrijstaand etc).
Uiteraard op goede stand, met een mooie ligging, unieke kenmerken, in gegoede buurt, niet ver van -vul maar in-, prima energielabel en nog meer van allersoortige feiten en kenmerken.

Selectie op wijk

Wat nog niet genoemd is hierboven is de locatie. Want laten we niet vergeten, alles draait om locatie locatie locatie bij makelaars en huizenzoekers. Bepalend voor de prijs, bepalend voor de status, bepalend voor het gemak en comfort.

Vergeet daarbij niet de allerbelangrijkste factor, het is ook bepalend voor het woongenot.

De vraag blijft dan nog altijd – hoe weet iemand waar die zich het beste thuis voelt? Welke plaats of wijk is dan geschikt?

We denken allemaal wel dat we het weten, maar waarop is dat gebaseerd? Zit er een fundament achter dat gevoel, of is het inderdaad niet meer dan dat. Een gevoel.

Is daar geen app voor?

Op je gevoel moet je vertrouwen, dat valt niet in harde informatie samen te vatten, dat valt niet te automatiseren.
Deep LearningMis. Als mensen zijn we al zo slim dat we computers met algoritmen kunnen maken die slimmer zijn dan wij zelf.

Dankzij ‘deep learning’ en de bestaande databases vol met informatie kan er zoveel, zo snel geanalyseerd worden dat het de pet te boven gaat.

Binnenkort zal het ook de pet van de Amsterdammers te boven gaan.

Relocality in Nederland

Over een aantal weken (ergens in maart volgens insiders) gaat relocality huizenzoekers in Amsterdam helpen. Op basis van het Facebookprofiel, -gebruik, en -vrienden bepaalt een computer dan welke buurt cq wijk geschikt is om je ’thuis’ te voelen.

Op basis van ‘likes’ zijn computers beter in staat om iemands persoonlijkheidskenmerken te bepalen dan eigen vrienden en familie

relocalityHet is niet voor niets dat deze Amerikaans speler nu naar Europa komt met Amsterdam als ingang.
Amsterdam heeft een dynamische huizenmarkt met een internationale oriëntatie. Vanwege zijn onderscheidende wijken met unieke lokale gemeenschappen is Amsterdam het ideale Europese lanceerplatform voor Relocality’ verklaart Robin Rusch, Relocality-ceo.

Eerder zagen we relocality al genoemd worden in de briefwisseling over de toekomst van de makelaardij. Misschien is de komst van relocality wel weer een stap dichter bij het verdwijnen van (het gros van) de makelaar?

De soep wordt nooit zo heet gegeten…

Voor veel kopers en makelaars komt deze technologie te snel. Het is eng. Het kan nooit goed zijn. Hoe weet een computer dat nou?

Verwacht niet dat heel Amsterdam eind 2015 op basis van de uitkomst via relocality gaat bepalen waar ze gaan/willen wonen. Dat zou erg kortzichtig zijn. Toch ligt het in de lijn der verwachting dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van Big Data. Want feitelijk is het niet meer dan dat.

Het samenvoegen van veel gegevens en informatie, daar een analyse op los laten en het algoritme komt met een suggestie. Of oplossing.

Alleen als makelaar zou ik me wel zorgen gaan maken. Blijft de makelaar lekker achterover zitten, wachten tot dit weer overwaait? Dan kan dat nog wel eens een behoorlijke storm worden die heilige makelaarshuisjes om zal blazen.

Wordt dit echter opgepakt en toegevoegd aan het arsenaal waarmee een makelaar haar klanten helpt en ondersteunt, dan is het een mooie toevoeging.

Wie het weet mag het zeggen – wat is de toekomst voor tools als relocality binnen de makelaardij?

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+