Selecteer een pagina

WOZ waarde - gemeentehuis Pekela

Bij een gedeelte van de gemeentelijke belastingen wordt de hoogte er van bepaald door de WOZ waarde van het huis. Een waarde die soms wel eens uit de lucht gegrepen lijkt.

Bezwaarprocedures zijn het gevolg, waarbij de inzet van een makelaar en/of taxateur niet geschuwd wordt. Menig makelaar probeert dat zelfs aan te wakkeren, want het levert immers business op.

Je eigen WOZ waarde bepalen

Omdat al die bezwaren, terecht en onterecht een stevige belasting zijn op het ambtelijke apparaat wil de gemeente Pekela middels een proef kijken of daar een oplossing voor bedacht kan worden. Een manier waarbij de gemeente minder werk (en kosten) heeft, maar waarbij de burger wel tevreden is met de WOZ waarde.

Deze proef werkt op de volgende manier:

  • De gemeente heeft 1100 inwoners geselecteerd voor deze proef
  • Die hebben een brief gekregen waarin gevraagd wordt of ze hun WOZ waarde willen beoordelen
  • Woningeigenaren kunnen online aangeven of alles correct is, en anders een correctie aanpassen op de gegevens. Ja, ook de WOZ waarde kunnen deze huiseigenaren bijstellen
  • Indien er gegevens zijn aangepast zal een taxateur deze informatie weer controleren, inclusief de WOZ waarde
  • Nadat de taxateur de informatie heeft geverifieerd (en mogelijk wederom bijgesteld) wordt de huiseigenaar daar over geïnformeerd

Minder bezwaren over de WOZ waarde

Twijfel over de WOZ waardeDoor deze proef hoopt de gemeente Pekela de acceptatie van de WOZ waarde te vergroten. Een mogelijke positieve bijwerking is een afname van het aantal bezwaren tegen de afgegeven WOZ waarde, omdat eigenaren van te voren hebben kunnen reageren.

Modelmatig taxeren is niet ideaal

Sinds de invoering van de WOZ waarde en het modelmatig taxeren is er altijd al op gemopperd, ook vanuit de makelaars als beroepsgroep, omdat het een te grote natte vinger zou zijn voor te veel huizen met een foutieve WOZ waarde als gevolg.

WOZ-waarde-in-Pekela-wordt-door-burger-bepaaldDe oplossing waar de gemeente Pekela nu voor kiest is helemaal zo’n verkeerde nog niet! Geef de burgers van te voren inzage in de taxatie waarde die gebruikt wordt voor de WOZ waarde op basis van de grootschalige modelmatige methode. Wanneer je je er als huiseigenaar niet in kan vinden is het aanpassen van de gegevens zo gedaan, waarna de gemeente er voor kiest (en betaald) om alsnog een taxateur er in levende lijve naar te laten kijken.

Dit voorkomt de excessen terwijl het tegelijkertijd ook voor meer begrip en tevredenheid zal zorgen bij de burgers.

De grote vraag die blijft, en het antwoord daarop uit deze proef zal blijken, is of de huiseigenaren massaal de WOZ waarde zullen proberen te drukken om de belastingen zo laag mogelijk te krijgen, of misschien net andersom. Dat diegenen die het huis te koop hebben of te koop willen gaan zetten de WOZ waarde juist liever iets hoger hebben, zodat een hogere verkoopprijs daarmee iets gestimuleerd kan worden.

Wat denk jij dat de uitkomst van deze proef gaat worden? Zouden meer gemeenten dit idee moeten volgen?

[update 25/11] Inmiddels vernomen dat Tilburg de inwoners ook betrekt bij het bepalen van de WOZ waarde. Lees hier het artikel in de Telegraaf er over (bedankt Frank).

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+