Selecteer een pagina

NVMeedVeel Nederlanders krijgen vroeger of later wel eens te maken met een makelaar, bij de koop of verkoop van een huis, of bij de huur van een vrije sector woning.

Na het opheffen van de bescherming van de titel makelaar, kon iedereen zichzelf makelaar noemen en vestigen. De 3 grote brancheorganisaties hebben enorm hun best gedaan om het logo van hun brancheorganisatie een kwaliteitskenmerk te laten worden. Maar hoe wordt die kwaliteit nu eigenlijk gewaarborgd?

Eisen van de branchevereniging

Navraag bij de 3 brancheorganisaties levert een vergelijkbaar antwoord op. Iemand kan pas lid worden als hij voldoet aan de eisen van de brancheorganisatie. Onder andere de opleidingseisen. Verder moet een makelaar zich steeds bijscholen en zogenaamde permanente educatie punten halen per jaar. Uit het aanbod aan opleidingen kan een makelaar zelf zijn opleidingsbehoefte selecteren en op die manier punten verdienen.

Tot voor kort waren die opleidingen verplichte kost en verdiende je de punten door aanwezig te zijn. De meeste makelaars beschikken tegenwoordig over een tablet of smartphone en dus wordt er tijdens de training mail beantwoord, worden er digitaal biedingen ontvangen en gedaan, wordt er getwittert, gefacebookt en wat zoal nodig is om de makelaar op social media te vermarkten.

twitteren tjdens de training

Sprake van een toets aan het einde van een training is er niet, alleen een beoordelingsformulier voor de trainer geeft aan wat de makelaar van de training vond.

Alleen als een makelaar niet voldoet aan het behalen van het benodigde aantal punten voor permanente educatie zal de brancheorganisatie een sanctie opleggen, maar meer dan dat gebeurt er niet.

Strenge kwaliteitseisen

In Amerika zijn een aantal makelaarsorganisaties die de kwaliteit wel op een hele drastische wijze op peil houden. Elke maand komt er een lijst met daarop de ranking van de makelaars. Op basis van diverse criteria ontstaat er een ordening en de onderste makelaar van de lijst valt af. Simpel.

Beste directeuren van de brancheorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Om er voor te zorgen dat ook in Nederland de kwaliteit van de makelaars met sprongen vooruit gaat bij deze een tip: Zorg dat elke maand een lijst gemaakt wordt van alle leden. Orden deze op de door u gewenste criteria en royeer elke maand de onderste van de lijst.

Dit spoort een ieder aan om meer nog dan vandaag de beste prestaties te leveren en u doet Nederland er een groot plezier mee. Op deze manier wordt het kwaliteitsstempel wat u als branchevereniging pretendeert te zijn echt wat waard en geloofwaardig.

The following two tabs change content below.
Jan Willem is al 10 jaar werkzaam in het bedenken en optimaliseren van automatisering voor makelaars die efficient en klantvriendelijk willen groeien. Integratie van individuele oplossingen tot een bruikbaar geheel. Jan Willem is directeur eigenaar van CubicEyes en is gecertificeerd uitwisselpartner van de NVM.

Laatste berichten van Jan Willem de Graaf (toon alles)

Google+