Veel Nederlanders krijgen vroeger of later wel eens te maken met een makelaar, bij de koop of verkoop van een huis, of bij de huur van een vrije sector woning.
Na het opheffen van de bescherming van de titel makelaar, kon iedereen zichzelf makelaar noemen en vestigen. De 3 grote brancheorganisaties hebben enorm hun best gedaan om het logo van hun brancheorganisatie een kwaliteitskenmerk te laten worden. Maar hoe wordt die kwaliteit nu eigenlijk gewaarborgd?
Eisen van de branchevereniging
Navraag bij de 3 brancheorganisaties levert een vergelijkbaar antwoord op. Iemand kan pas lid worden als hij voldoet aan de eisen van de brancheorganisatie. Onder andere de opleidingseisen. Verder moet een makelaar zich steeds bijscholen en zogenaamde permanente educatie punten halen per jaar. Uit het aanbod aan opleidingen kan een makelaar zelf zijn opleidingsbehoefte selecteren en op die manier punten verdienen.
Tot voor kort waren die opleidingen verplichte kost en verdiende je de punten door aanwezig te zijn. De meeste makelaars beschikken tegenwoordig over een tablet of smartphone en dus wordt er tijdens de training mail beantwoord, worden er digitaal biedingen ontvangen en gedaan, wordt er getwittert, gefacebookt en wat zoal nodig is om de makelaar op social media te vermarkten.
Sprake van een toets aan het einde van een training is er niet, alleen een beoordelingsformulier voor de trainer geeft aan wat de makelaar van de training vond.
Alleen als een makelaar niet voldoet aan het behalen van het benodigde aantal punten voor permanente educatie zal de brancheorganisatie een sanctie opleggen, maar meer dan dat gebeurt er niet.
Strenge kwaliteitseisen
In Amerika zijn een aantal makelaarsorganisaties die de kwaliteit wel op een hele drastische wijze op peil houden. Elke maand komt er een lijst met daarop de ranking van de makelaars. Op basis van diverse criteria ontstaat er een ordening en de onderste makelaar van de lijst valt af. Simpel.
Beste directeuren van de brancheorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Om er voor te zorgen dat ook in Nederland de kwaliteit van de makelaars met sprongen vooruit gaat bij deze een tip: Zorg dat elke maand een lijst gemaakt wordt van alle leden. Orden deze op de door u gewenste criteria en royeer elke maand de onderste van de lijst.
Dit spoort een ieder aan om meer nog dan vandaag de beste prestaties te leveren en u doet Nederland er een groot plezier mee. Op deze manier wordt het kwaliteitsstempel wat u als branchevereniging pretendeert te zijn echt wat waard en geloofwaardig.
Laatste berichten van Jan Willem de Graaf (toon alles)
- Kwaliteitsverbetering in de makelaardij - 26 februari 2014
- Bierviltje - 26 juli 2013
- Het belang van meer dan één homepage - 4 november 2011
Zojuist een interessant boek gelezen (hopelijk schrijft Han Tuttel binnenkort een recensie alhier 🙂 ):
http://www.managementboek.nl/boek/9789461561305/de-makelaar-joost-van-kleef
(De makelaar – wheelen en dealen met uw geld, door Joost van Kleef en Henk Willem Smits)
Ontluisterend, hoe weinig een opleiding tot makelaar inhoudt, in vergelijking tot welke andere opleiding dan ook op niveau MBO of hoger. Lastig om zo kwaliteit te kunnen bieden.
De in het artikel genoemde stappen (opleiden, vergunnen/certificeren, toezicht etc.) vormen natuurlijk een uitstekend plan. Bovengenoemd boek is …uhhhh… wat kritisch over de NVM, mogelijk is dit DE kans om de NVM te her-uitvinden.
Succes!
Nog steeds: het begrip ‘register’ en/of ‘gecertificeerd’ makelaar en/of taxateur wordt herkend noch algemeen erkend. Bovendien bestaan er inmiddels meerdere certificerende instellingen naast elkaar, zonder werkelijk toegevoegde waarde.
Het publiek ziet eigenlijk ook geen verschil tussen een ‘vrije’ of georganiseerde makelaar, een ‘gewone’ medewerker, of een ARMT-er, danwel KRMT-er. Een ieder die bezig is met huizen is voor de buitenwereld een ‘makelaar’.
Al geruime tijd pleit ik om alle professionele activiteiten op het gebied van vastgoed te onderwerpen aan een vergunningsysteem zoals thans ook geldt voor alle actoren in de financiële wereld. Per branche (handelaar, belegger, makelaar, taxateur en anderen) kan men een onderscheid aanbrengen.
Plaats dit systeem op het platform ‘Makelend Nederland’; hier treft men de vergunning, de certificering, de basis-educatie, het wettelijk toezicht, onafhankelijke geschillenregeling en/of onafhankelijk tuchtrecht. Ook de branche en/of sector lobby (Brussel, Den Haag, provincie en lokaal) kan hier centraal breed worden gevoerd, zonder het vermeende eigen-belang van de brancheverenigingen.
Deze laatsten kunnen zich vervolgens bezig houden met de werkelijke en inhoudelijke toegevoegde waarde voor aangesloten leden ten behoeve van het publiek. De tijd zal het vervolgens leren of er behoefte bestaat aan één of meerdere brancheverenigingen.
Nu zijn te vaak commerciële motieven (lees: Funda en uitwisseling) de redenen om lid te worden en te blijven van een branchevereniging.