Selecteer een pagina

Duurzaam huis van gercycled materiaal met 3D printer gemaakt

De Chinezen hebben weer wat bijzonders voor elkaar gekregen. Vroeger dachten we alleen maar aan China als het goedkoop en ‘made in‘ was – of een kopie van iets westers waarbij patenten werden geschonden.

Inmiddels vragen de Chinezen nu zelf regelmatig patenten aan. Om een huis te kunnen printen.

Om te laten zien dat het ze menens is, hebben ze in 24 uur tijd 10 huizen (casco) geprint. Vergeet je Canon laserprinter – dit zijn zelfgemaakte enorme 3D printers van 150 meter!

Wat je niet direct van Aziatische ontwikkelingen verwacht is duurzaamheid. Kijk maar even naar de luchtvervuiling daar in Shanghai… Toch zijn deze huizen uiterst duurzaam, want ze worden geprint met gerecycled afval uit de bouw, aangevuld met glasvezel en cement.

Wat kost dat dan?

Gelijk maar even die typisch Nederlandse vraag beantwoorden. Niet schrikken… zo’n huis uit de 3D printer kost om en nabij de €3600 en dat is geen tiepfaut.
De mother-of-printers waarmee het huis gemaakt wordt echter is wat duurder.

WinSun Decoration Design Engineering -het bedrijf wat de 3D printer voor huizen heeft gemaakt- is maar liefst 12 jaar aan het ontwikkelen geweest aan dit monster van een printbeest. Het ding is 6,6 meter hoog, 10 meter breed en een onvoorstelbare 150 meter lang.

3D printer voor huizen - duurzaam en goedkoop

De kosten voor zo’n printertje? €2.340.000.

Het huis wat je uit deze printer wilt laten rollen kan gewoon met AutoCad gemaakt worden. Inclusief de benodigde locaties voor alle aansluitingen om er voor te zorgen dat de afbouw ook soepel en vlotjes verloopt.

The proof of the pudding is in the eating

Om te bewijzen dat het geen grapje is hebben ze al meer dingen geprint. Zo bestaat het eigen hoofdkantoor van WinSun Decoration Design Engineering uit een volledig 3D geprint gebouw. Dat is met 10.000 m² iets groter dan een gewoon huis en heeft ze welgeteld 1 maand printwerk gekost met 4 printers.

De nieuwbouwwereld kan erover een aantal jaren wel eens heel anders uit gaan zien!

Bouwplaats voor nieuwbouw met 3D printen wordt duurzaam

Dit soort huizen zie ik in Nederland nog niet 123 gemaakt gaan worden. Daarvoor is de bouwwereld veel te conservatief (kom op – ga eens echt vernieuwen!).
De eerste geprinte gebouwen zie ik verschijnen op recreatieparken, of garages. Vooral als je dit soort huizen ziet:

Eenvoudig en duurzaam huisje met 3D printer gemaakt

Volgens de International Business Times gaat deze manier van werken in ieder geval de bouwkosten drastisch verlagen. Bijkomend voordeel is ook de veiligheid op de bouwplaats. Er hoeven immers minder gevaarlijke capriolen uitgehaald te worden om alles op zijn plaats te krijgen.

Hoe snel zie jij deze 3D printing technieken in Nederland toegepast worden voor het ‘bouwen’ van huizen?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+