Selecteer een pagina

Het-komt-vastgoed-sprookje

Dit gastblog is geschreven door Anja Wasser-Ramakers – op zoek naar antwoorden om de juiste carrière-keuze te maken

Er was eens……De eerste 3 woorden van elk sprookje.
Dat zou ook een mooi begin zijn voor dit artikel, alleen zou dat impliceren dat er een ‘happily ever after-einde’ bij hoort (zoals bij ieder sprookje) en dat is helaas nóg niet het geval. Maar wie weet. Misschien vind ik met dit artikel wel mijn werkgever/opdrachtgever op het witte paard.
Of in zijn witte lease-auto ;-).

Ik ben een jonge, ambitieuze vrouw die op papier alle stappen heeft doorlopen, zoals men zei dat ik dat moest doen. Middelbaar onderwijs VWO afgerond. Daarna HBO Vastgoed en Makelaardij gestudeerd, omdat ik makelaar wilde worden. Ook afgerond.

En dan? 21 jaar oud. Een baan zoeken? Ik dacht het niet! Dus nog maar een studie: Universiteit Rechten. Vastgoed combineren met Rechten? Klinkt goed. Daar zal vast wel behoefte aan zijn als ik afgestudeerd ben. Ook afgerond.

Dan is het eind 2007/begin 2008. “Arbeidsmarkt; hier kom ik!” Maar de banen liggen niet meer voor het oprapen. Zeker niet in het vastgoed. Enthousiaste werkgevers die mij meteen een topfunctie aanbieden, zijn opeens niet meer thuis. Dan maar gewoon ergens beginnen.

Ik neem verschillende banen aan, van HBO-docent tot jurist. Maar al gauw blijkt dat ik toch wel heel graag in het vastgoed wil werken. Alleen ligt de markt dan (begin 2009) helemáál op zijn gat.
Conclusie: 5 verschillende werkgevers in 6 jaar, waarbij ook nog eens 2 uitstapjes naar de WW.

Waar zijn die gouden bergen, die mij beloofd zijn?

Om mijn passie en interesse voor vastgoed vast te houden totdat mijn droomfunctie voorbij komt, volg ik verschillende bedrijven, websites en blogs waaronder ‘De Scherpe Pen’.

Ook blijf ik vol enthousiasme mogelijkheden voor mijn carrière onderzoeken:

  1. Ik solliciteer op zoveel mogelijk vacatures, o.a. voor makelaar. Helaas zijn er bijna geen vacatures.
  2. Ik benader makelaarskantoren op basis van freelance werkzaamheden. Al heb ik 1 dag per week werk, dat is prima! Ook dit vindt geen gehoor.
  3. Ik ga naar netwerkbijeenkomsten. Veel gezelligheid, maar geen concrete perspectieven.
  4. Ik bekijk opleidingsmogelijkheden, zoals Verkoopstyling. Misschien kan ik mezelf onderscheiden van de rest van de makelaars? Maar welke verkoopstyling-opleiding dan? Ze komen op mij allemaal een beetje over als een ‘veredelde knutselmiddag voor vrouwen’ (sorry voor mijn botheid).
  5. Een eigen makelaarskantoor beginnen? Mijn omgeving verklaart me voor gek!

Tja…en dan? Iemand ideeën?
Het leukste zou zijn als ik op een dag het gát in de vastgoedmarkt ontdek, een groter concept neer zet dan Funda.nl en op ieder vastgoedsymposium gevraagd wordt om te spreken over mijn ondernemerslust! Wauw…dat zou echt een mooi sprookje zijn!

Tot die tijd moet ik toch iets anders verzinnen

Ik vind de combinatie van makelaardij met interieur erg leuk. De opleiding verkoopstyling wordt het! Maar welke opleiding dan?
Ik wil wel diepgang en professionaliteit.

Ik interview enkele verkoopstylisten die zeggen dat de opleidingen misschien niet helemaal leveren wat je ervan verwacht. Maar je kunt in ieder geval tegen een makelaar zeggen dat je een opleiding hebt gedaan.

Daarom zit ik met vragen. Alleen hoe krijg je die beantwoord?

Een artikel schrijven over mijn situatie kan uitkomst bieden. Ik kan in ieder geval even mijn gal spuwen. Misschien raak ik ook nog bij iemand een gevoelige snaar, of misschien wil iemand brainstormen met mij over nieuwe mogelijkheden in de markt, of misschien wil iemand gewoon een leuke en inspirerende reactie geven.

Voorlopig ga ik me richten op verkoopstyling. Ook in deze markt is het mogelijk om een onderscheid te maken (denk ik). Laten we in ieder geval hopen op alsnog een ‘happily ever after’!

De vragen waar ik graag van jou een antwoord op wil

Regelmatig vraag ik me af of er wel brood te verdienen is in de markt als verkoopstylist? Zijn er makelaars die voor deze markt open staan of vinden ze mij iemand die een paar kaarsjes neer zet voor een duur tarief?

Staat de gemiddelde makelaar überhaupt wel open voor veranderingen in zijn werkzaamheden? Worden makelaars zélf eigenlijk niet steeds meer overbodig?

Leuke vragen om over te brainstormen, maar helaas kom ik niet met de juiste mensen aan tafel. Of zoek ik op de verkeerde plekken?
Vandaar mijn relaas hier op De Scherpe Pen. Want hier zitten wèl de juiste mensen!

Dus kom maar op – wat zijn jouw reacties op mijn vragen?

 

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+