In dit gastblog van Pieter van Tuinen – directeur van Van Bruggen Adviesgroep en Woon.nl – vertelt hij waarom taxateurs gaan verdwijnen.
In 2005 ontving ik mijn certificering voor Makelaar-Taxateur O.Z.. Ik begon deze opleiding niet om zelf te gaan taxeren of makelen, maar met de ambitie om een franchiseketen voor makelaars op te zetten. Tijdens het doorlopen van de opleiding vroeg ik regelmatig aan cursisten wat hun motivatie was om de opleiding te volgen, wat zij er mee wilden gaan doen en wat hun ambities en dromen waren. Toen al verbaasde ik me er over dat velen aangaven zich op taxaties te willen richten en niet op makelen.
Einde der tijden
Vanaf 1993 ben ik werkzaam in de financiële branche en ik durf te zeggen dat ik goed op de hoogte ben van hoe banken naar hypotheken en dus waardebepalingen kijken. Al lange tijd verkondig ik het einde der tijden van de Taxateur. De Taxateur komt in hetzelfde rijtje als de molenaar, klompenmakker, telex-medewerker, SRV-man en over afzienbare tijd de postbode.
De afgelopen jaren heb ik met regelmaat discussies mogen voeren over dit onderwerp. Gelukkig waren er een aantal vakbroeders die zich goed beseften dat het vak van taxeren aan het uitsterven is. Ze pakten alleen de handel die er nog was. Prima! Als je nu je brood kunt verdienen en daarnaast een scherp beeld op ontwikkelingen houdt en realiteitszin hebt – en dus weet dat je business model eindig is – snap ik die keuze.
De Taxateur als struisvogel
Minimaal zo vaak stuitte ik op glazige blikken als ik mijn visie verkondigde dat Taxateurs struisvogels zijn. Vorige week sprak ik nog een makelaar-taxateur die aangaf te stoppen met makelen omdat die markt door internet verziekt was. Hij gaat zich richten op taxaties. Je hoopt dan bij het horen van zo’n standpunt dat dit opgevolgd wordt met het benoemen van de niche waarin iemand zich gaat begeven; monumenten, bijzondere objecten, agrarisch vastgoed…, maar NEE. Het ging om het taxeren van woonhuizen…
Ik kan me zo verbazen over zoveel naïviteit en kortzichtigheid.
Ook op uitnodiging van VastgoedPro heb ik vorig jaar op een aantal congressen deze mening over de bühne mogen brengen. Een mening overigens die volledig aansluit bij de stelling die op dit platform van De Scherpe Pen al werd verkondigd in 2010. Ik ben dus ook helemaal geen visionair, alleen een oplettend waarnemer.
ING accepteert Calcasa
Nu de financieringen voor woonhuizen worden afgebouwd naar 100% Loan-to-value, accepteren steeds meer banken de WOZ-opgave.
ING heeft als eerste grote bank onlangs aangegeven dat zij ook Calcasa rapporten accepteert. Dit zijn de eerste stappen van een volledige nieuwe wereld in waardebepalingen bij hypotheken. Genoeg signalen die iedere Taxateur bereikt zouden moeten hebben.
Word wakker en maak een plan!
Er is in dit prachtige vak nog zoveel markt te ontginnen. Presenteer je als vastgoedspecialist, die verder gaat dan aan- verkoop en taxaties.
Mijn visie op het vak van de makelaar en op onze franchiseformule Woon.nl heb ik onlangs uitgebreid geventileerd in Vastgoed Actueel. Mocht je interesse hebben in dit artikel, stuur mij een mail dan zorg ik dat je het artikel ontvangt: info@woon.nl.
Wil je toch woonhuizen blijven taxeren? Zoek dan een niche of klaag niet als je opdrachten afnemen, je inkomsten dalen en aansprakelijkheidsrisico stijgt. Klaag niet over het standpunt van de banken. Dat zijn plat gezegd huilverhalen die we kennen van (aanstaande) verliezers en mensen die klagen over het weer.
Word wakker en maak een plan.
Want het is een bekend gezegde: ‘Winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus’.
Gastblogger
Laatste berichten van Gastblogger (toon alles)
- Gratis bestaat niet! - 6 april 2017
- Waarom Funda essentieel is en blijft voor de verkoop van een woning! - 14 maart 2017
- Wordt een huis met iDIN kopen heel normaal? - 9 maart 2017
Allereerst wil ik aangeven dat mij dit ook is opgevallen en ik mijn kop niet in het zand steek.
Echter vind ik dit eerder verontrustend van de banken uit dan de bedreiging voor ons specialisme. Wanneer ik voor ieder slecht modelwaarde rapport een Euro zou krijgen dan zou ik verder kunnen stoppen met werken!
Te vaak moeten taxateurs de modelwaarde rapporten ontkrachten en weerleggen en de onderlinge verschillen tussen de modelwaarde rapporten of zelfs gelijke referenties zijn enorm. Men gaat enkel van de opbrengst uit en niet van de staat van onderhoud en afwerking etc etc etc.
Voorbeeld van een woonhuis welke uit diverse modelwaarde rapporten op € 225.000 wordt geschat omdat omliggende woningen voor ongeveer die prijs verkocht zijn. Echter weet ik dat de betreffende woningen en bedroevende staat van onderhoud hadden en dat deze dus niet representatief waren voor het betreffende object welke in een uitmuntende staat van onderhoud verkeerde.
Of een modelwaarde rapporten met een onderling verschil van meer dan 50% ten opzichte van elkaar voor het zelfde object.
Mochten de banken hiertoe besluiten zijn ze naïef en zullen ze vroeger of later echt wel op hun standpunt terug moeten komen. Daarnaast wordt steeds meer in regelgeving vastgelegd om risico’s te beperken. En dan willen zij zich eerder toeleggen op onbetrouwbare modelwaarde rapporten en WOZ taxaties (die in 80% van de gemeenten bewezen niet deugd).
Het is niet de teloorgang van ons specialisme welke ik niet wens te onderkennen, het is de naïeve houding van dergelijke instanties welke niet van fouten uit het verleden wensen te leren.
Het lijkt mij beter als pieter vertelt met een t in plaats van met een d. Verder hoop ik dat er toch nog mensen zijn die taxaties willen gaan doen voor bijzondere objecten. Ik heb nog wel iets aparts namelijk.
Bedankt Jos – heb het gecorrigeerd!