Selecteer een pagina

Taxateurs-zijn-net-struisvogesls

In dit gastblog van Pieter van Tuinen – directeur van Van Bruggen Adviesgroep en  Woon.nl – vertelt hij waarom taxateurs gaan verdwijnen.

Pieter-van-Tuinenover-taxateursIn 2005 ontving ik mijn certificering voor Makelaar-Taxateur O.Z.. Ik begon deze opleiding niet om zelf te gaan taxeren of makelen, maar met de ambitie om een franchiseketen voor makelaars op te zetten. Tijdens het doorlopen van de opleiding vroeg ik regelmatig aan cursisten wat hun motivatie was om de opleiding te volgen, wat zij er mee wilden gaan doen en wat hun ambities en dromen waren. Toen al verbaasde ik me er over dat velen aangaven zich op taxaties te willen richten en niet op makelen.

Einde der tijden

Vanaf 1993 ben ik werkzaam in de financiële branche en ik durf te zeggen dat ik goed op de hoogte ben van hoe banken naar hypotheken en dus waardebepalingen kijken. Al lange tijd verkondig ik het einde der tijden van de Taxateur. De Taxateur komt in hetzelfde rijtje als de molenaar, klompenmakker, telex-medewerker, SRV-man en over afzienbare tijd de postbode.

De afgelopen jaren heb ik met regelmaat discussies mogen voeren over dit onderwerp. Gelukkig waren er een aantal vakbroeders die zich goed beseften dat het vak van taxeren aan het uitsterven is. Ze pakten alleen de handel die er nog was. Prima! Als je nu je brood kunt verdienen en daarnaast een scherp beeld op ontwikkelingen houdt en realiteitszin hebt – en dus weet dat je business model eindig is – snap ik die keuze.

De Taxateur als struisvogel

glazige blik van taxateurMinimaal zo vaak stuitte ik op glazige blikken als ik mijn visie verkondigde dat Taxateurs struisvogels zijn. Vorige week sprak ik nog een makelaar-taxateur die aangaf te stoppen met makelen omdat die markt door internet verziekt was. Hij gaat zich richten op taxaties. Je hoopt dan bij het horen van zo’n standpunt dat dit opgevolgd wordt met het benoemen van de niche waarin iemand zich gaat begeven; monumenten, bijzondere objecten, agrarisch vastgoed…, maar NEE. Het ging om het taxeren van woonhuizen…

Ik kan me zo verbazen over zoveel naïviteit en kortzichtigheid.

Ook op uitnodiging van VastgoedPro heb ik vorig  jaar op een aantal congressen deze mening over de bühne mogen brengen. Een mening overigens die volledig aansluit bij de stelling die op dit platform van De Scherpe Pen al werd verkondigd in 2010. Ik ben dus ook helemaal geen visionair, alleen een oplettend waarnemer.

ING accepteert Calcasa

calcasa voor taxateursNu de financieringen voor woonhuizen worden afgebouwd naar 100% Loan-to-value, accepteren steeds meer banken de WOZ-opgave.

ING heeft als eerste grote bank onlangs aangegeven dat zij ook Calcasa rapporten accepteert. Dit zijn de eerste stappen van een volledige nieuwe wereld in waardebepalingen bij hypotheken. Genoeg signalen die iedere Taxateur bereikt zouden moeten hebben.

Word wakker en maak een plan!

Er is in dit prachtige vak nog zoveel markt te ontginnen. Presenteer je als vastgoedspecialist, die verder gaat dan aan- verkoop en taxaties.

Mijn visie op het vak van de makelaar en op onze franchiseformule Woon.nl heb ik onlangs uitgebreid geventileerd in Vastgoed Actueel. Mocht je interesse hebben in dit artikel, stuur mij een mail dan zorg ik dat je het artikel ontvangt: info@woon.nl.

Wil je toch woonhuizen blijven taxeren? Zoek dan een niche of klaag niet als je opdrachten afnemen, je inkomsten dalen en aansprakelijkheidsrisico stijgt. Klaag niet over het standpunt van de banken. Dat zijn plat gezegd huilverhalen die we kennen van (aanstaande) verliezers en mensen die klagen over het weer.

Word wakker en maak een plan.
Want het is een bekend gezegde: ‘Winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus’.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+