Dit gastblog is geschreven door Peter Dekker – webcare @funda, als reactie op eerdere blogs over statistieken op funda.
Afgaande op twee recente blogs, door Robbert van Gorp (5 redenen waarom funda statistieken verwarrend kunnen zijn) en Han Tuttel (statistieken op funda – zijn die verwarrend?) lijkt het dat er wat verwarring bestaat over de statistieken die funda presenteert. We zijn bij funda continu in gesprek met makelaars en consumenten om onze functionaliteiten te verbeteren, daarom vinden we het jammer wanneer een en ander anders geïnterpreteerd wordt. Ik besprak dit met Han Tuttel, die voorstelde één ander in een gastblog te nuanceren. Bij deze!
Statistieken van funda
Verwarring ontstaat wellicht omdat er naast onze eigen platformen nog enkele partijen zijn die gebruik maken van (een deel van) onze statistieken. Op de presentatie hiervan hebben wij zelf geen invloed.
De statistieken van funda tonen we op twee plekken.
Voor de verkoper
- In “Mijn funda” account van de verkoper. Hier wordt getoond hoe vaak het huis is ‘gevonden’ en ‘bekeken’, met daarbij eenvoudige analyses gebaseerd op deze cijfers.

Een voorbeeld van de statistieken voor verkopers
In de knoppen bovenaan zitten vraagtekens verwerkt. Zodra je daar met je cursor overheen gaat, verschijnt er uitleg over wat de cijfers inhouden. Helemaal rechtsboven kan men instellen of men de laatste 7, 14 of 30 dagen bekijkt. Onder de grafiek staat een tabel met de totaal aantallen ‘gevonden’ en ‘bekeken’ en wordt de conversie tussen die twee berekend. De liefhebber kan de gehele historie downloaden in een CSV bestand.
Voor de makelaar
- In de funda desk van de makelaar. De makelaar ziet dezelfde statistieken als zijn verkoper, uitgebreid met cijfers over het aantal keer dat de woning ‘gevolgd’ en ‘bewaard’ is en het aantal contactaanvragen. Zo geeft funda de makelaar meer inzicht in de prestatie van de woning zodat hij zijn klant beter van advies kan voorzien. Uiteraard heeft de makelaar ook een overzicht van de daadwerkelijke leads, zoals een aanvraag voor de brochure of een afspraak voor een bezichtiging.

Een voorbeeld van de statistieken voor makelaars
Prestatie t.o.v. andere woningen
We kregen veel vragen van zowel makelaars als verkopers of we de prestatie van een specifieke woning ten opzichte van vergelijkbare woningen konden laten zien. In het voorjaar hebben we daarom een nieuwe versie van de statistieken gelanceerd voor de NVM makelaar. Naast de gebruikelijke statistieken wordt nu getoond hoe de woning presteert ten opzichte van concurrerende woningen. Ook is hierbij de mate van interesse toegevoegd, zodat de makelaar kan zien hoe serieus geïnteresseerden zijn.
In de eerdere blogs werd gesuggereerd dat oudere objecten doorgaans minder presteren dan nieuwere objecten. Tot zover is dit waar, aangezien onze mailingen met nieuw aanbod altijd voor een piek zorgen direct na aanmelding. Juist daarom vergelijken we in onze prestatie analyse de objecten altijd op een bepaalde dag na publicatie. De prestatie van een woning die bijvoorbeeld 62 dagen op funda te koop staat wordt dus vergeleken met de prestatie van een concurrerend woning op de 62e dag na publicatie. Zo komen we tot een representatievere vergelijking waarbij we de initiële pieken buiten beschouwing laten.
Tot slot
Met dit blog heb ik getracht wat meer duidelijkheid te geven over de statistieken die funda presenteert, waar uitleg te vinden is en hoe bepaalde analyses tot stand komen. We willen niet pretenderen dat de statistieken zoals ze nu bestaan perfect zijn. De site is naar ons idee nooit echt af. We blijven continu zoeken naar mogelijkheden die makelaars en verkopers beter helpen met de verkoop. Vragen, opmerkingen, en ideeën zijn dus altijd welkom!
Gastblogger
Laatste berichten van Gastblogger (toon alles)
- Gratis bestaat niet! - 6 april 2017
- Waarom Funda essentieel is en blijft voor de verkoop van een woning! - 14 maart 2017
- Wordt een huis met iDIN kopen heel normaal? - 9 maart 2017
Wat je zou moeten willen weten… waarom klikt de bezoeker niet op de call to action zoals aanvraag brochure, aanvraag bezichtiging of aanvraag wat zijn de maandlasten? En als hij dat wel doet wat is dan de conversie ratio?
Waar ligt het uitstappunt? Bij het bekijken van de foto’s, het lezen van de Tekst of anderzins.
Volgens mij klopt er helemaal niets van de statistieken. Ik stuur namelijk traffic, via een FB pagina, door naar Funda (en ik track dit met een Bit.ly). Daaraan kan ik zien dat er minstens 500 mensen de funda pagina moeten hebben bezocht dit weekend. De Funda statistieken laten echter 150 bezoeken zien… Hoe is dat mogelijk?
De Funda statistieken zoals ik ze nu ontvang zeggen me helemaal niets. Iedere week krijg ik een getal of een paar getallen maar ik kan het nergens aan relateren want ik heb geen referentie. Ik kan alleen zien of het hoger of lager is dan de week ervoor. Of dat nu hoog of laag is van de andere te koop staande woningen in mijn wijk krijg ik niet te weten.
Ik heb zelf wel een idee wat de concurrende objecten zijn, namelijk de objecten bij mij in de straat/wijk in een vergelijkbare prijsklasse. Zo ingewikkeld is dat niet. Maar als ik niet kan zien wat mijn cijfers zijn tov de rest van de te verkopen objecten in mijn wijk zegt me dat helemaal niets. Waarom kan Funda geen gemiddelde cijfers per wijk of dorp/stad erbij geven? Ik heb mijn makelaar er ook al op aangesproken, die geeft me wel gelijk maar kan er ook niet zoveel aan doen.
Dat is een goed punt! We zijn bezig geweest hier iets op te verzinnen en we hebben allerlei analyses losgelaten op het consumentengedrag op funda. Wat eruit kwam was dat we geen betrouwbare gemiddelden kunnen geven voor een buurt of wijk omdat er teveel factoren meespelen, de attributen van de woningen vaak teveel van elkaar verschillen, en resultaten daardoor teveel uiteen lopen.
Wat de statistieken nu wél vertellen is:
1. Je kunt zien of een actie (link delen, toevoegen plattegrond, prijswijziging, etc.) heeft geleid tot een stijging in het bezoek aan de pagina.
2. Aan gevonden / bekeken kun je zien of je woning door een promolabel of nieuwe foto aantrekkelijker is geworden in de resultatenlijst.
Het gaat dus vooral om zien of een actie een effect heeft ten opzichte van de periode voor de actie.
We hebben voor de NVM makelaar wel een aantal tools die wat extra inzicht geven, zoals “marktverkenner” waar je interesse kunt zien op verschillende lagen, en “concurrerende objecten”, waarbij we aangeven of je woning slechter, gemiddeld of beter presteert dan andere objecten waar jouw bezoekers interesse in lijken te hebben. Zit je bij een NVM makelaar, kun je hem vragen hier eens samen naar te kijken.
Goede vraag! Eerst kijken we naar serieuze zoekers. De groep serieuze zoekers bestaat uit die zoekers die al contact op hebben genomen met een makelaar, óf zij dit zeer waarschijnlijk binnenkort gaan doen. Hoe kunnen we dat voorspellen? We kijken naar het gedrag dat zoekers op de site vertoonden vlak voordat ze contact opnamen. Door de enorme aantallen bezoekers hebben we hier patronen in kunnen ontdekken. Wanneer een bezoeker nu gedrag vertoond dat in dit patroon past weten we dat ze binnenkort contact op gaan nemen.
Nu we weten wie serieus naar deze woning kijken, kunnen we vervolgens gaan kijken welke woningen deze zelfde serieuze zoekers óók bekijken. Via een complexe analyse komen hier dan de concurrerende objecten uit. Dit zijn dus niet altijd even voor de hand liggende vergelijkbare woningen; soms concurreert een woning bijvoorbeeld met een woning in een andere plaats die bijvoorbeeld op dezelfde afstand van een bepaald bedrijventerrein zit, of een grote snelweg. Of concurreert het met woningen met hele andere eigenschappen dan de woning zelf.
Hoe bepaalt funda welke woningen concurrend zijn voor de vergelijkingstatistieken? Vergelijkbare woningen op wop/prijsklasse in zelfde buurt? Of kan de makelaar instellen met welke setje woningen hij wil vergelijken?
Een leuk statistisch inzicht lijkt me klimmende huizenprijzen versus devaluatie tot iedere wederkerende crisis.
(zegge Haagse compensatie voor het onderpand van onze dictatoriale, toegewezen industriële leiders van de EU)
Verder valt het me op dat onze hoogopgeleide Nederlanders (afgezien makelaars) blijkbaar niet door hebben dat stijgende huizenprijzen een sigaar uit eigen doos zijn, een prijs die we betalen voor de praktijken van onze (tot op heden nog te verkiezen.) Haagse uitvoerders van de EU.
Onze democratie en de inspraak van onze koning zijn we al kwijt nu nog ons land.
(zegge perceelwaarde om de “economie aan te sturen”).