Selecteer een pagina

HelikopterpilootMisschien is deze titel even schrikken. Hoe kan je ten tijde van een crisis nu denken aan expansie? Kantoren om ons heen hebben net drastisch gesneden in de kosten door personeel te ontslaan, door te verhuizen naar goedkopere locaties of zijn er nog mee bezig (beetje laat, maar toch). Dan is het toch van de zotte om te denken over uitbreiding?

Is dat wel zo? Laat de emotie eens even links liggen, negeer je eerste impulsen en zet je pet als ondernemer even stevig op je hoofd. Bekijk het vanuit een analytische hoek en met een afstandje. Het liefste van bovenaf, de zogenaamde helikopterview.

Reactief

Makelaars zijn nogal reactief. Er gebeurt iets, zeg een bankencrash, en er wordt opgelet wat er aan de hand is. De gebeurtenis komt dichterbij en er wordt bekeken of er iets van gemerkt wordt. Pas wanneer er in de toko het makelaarskantoor een verandering wordt waargenomen, wordt men actief. Help – er moet nu iets gaan gebeuren, anders gaat het mis. Reageren op de actie, meestal wat traag.

Wijze lessen

Hier valt het voordeel uit te halen. Niet door reactief te blijven, nee, het is tijd om pro-actief te worden. Vooruit te kijken en de strategie te bepalen voor straks. Want laten we wel wezen, na regen komt zonneschijn. Gevolgd door regen, met weer zonneschijn. Dat is de curve van recessie, groei, recessie et cetera. Ongeveer om de 7 jaar. Herkenbaar?

chart-home-sales

Dan weten we dus 1 ding zeker: de markt gaat weer aantrekken.
De verwachting volgens makelaars (zie de pol gehouden in dit webinar) is halverwege 2014 op z’n vroegst (43%) of na de lente 2015 (ook 43%).

Met die wetenschap in het achterhoofd is het nu dus tijd om te bedenken wat en hoe je te werk gaat zodra dat moment komt. Blijf je wachten tot het zover is om vervolgens plannen te bedenken en uit te voeren, dan loop je weer achter de feiten aan. Dat is reactief.

Strategie

Nu het toch rustig is, is het een geschikt moment om voorbereidingen te treffen. Oh nee, makelaars hebben het natuurlijk altijd druk, druk druk. Zeggen ze. Nou, geweldig! Als je het nu al druk hebt, stel je dan eens voor hoeveel drukker je het gaat krijgen na de recessie! Hoog tijd om nu met de voorbereidingen te beginnen zodat je straks weet wat er te doen staat om die groei, jouw expansie, aan te kunnen.

Wat ga je dan (weer) wel doen, of juist minder? Waar besteed je nu het meeste tijd aan, zonder dat het wat oplevert? Kan je dat veranderen en hoe? Welke impact gaat dat hebben op je werkwijze? Ga zo maar door met vragen stellen. Met het bedenken van scenario’s om vervolgens oplossingen te bedenken. Keuzes te maken en de strategie te bepalen.

10 jaren plan

Door nog een stap verder te gaan ben je zelfs de volgende recessie voor! Want je weet nu al dat die er aan gaat komen. De eerste voorspellingen heb ik al gehoord, er wordt gesproken over 2020/2021.  Met de ervaringen die er sinds 2006 zijn opgedaan kan de strategie voor de komende 10 jaar geoptimaliseerd worden. Bepaal nu, rationeel, wanneer en waar je na de komende expansie dan gaat snijden in je bedrijf. Ter voorbereiding op de nieuwe recessie. wees het onvoorziene voor. Want het enige onvoorziene is de datum en de severity.

Voorzetje

Nu we toch lekker op dreef zijn met toekomstplannen, neem dan direct wat voor de hand liggende zaken mee. De afgelopen 10 jaar hebben we een verschuiving gezien wat de bezichtigingen betreft. Steeds meer in de avond en/of het weekeinde. Wat schat je in, gaat die trend doorzetten, of wordt het weer 9-to-5?
Mogelijk wordt het tijd om de openingstijden helemaal te herzien. Zaterdag en zondag open, woensdagochtend dicht. Dat soort vooruitziende blikken. Gekke voorspelling? Voor de korte termijn wel. Over 10 jaar? Zeer goed mogelijk.

Wat denk je van het inhuren van mensen voor specifieke taken? Zo belachelijk is dat nog niet, want dat gebeurt nu al met de fotograaf en stylist. 5 jaar geleden nog mondjesmaat, nu vast onderdeel in het pakket. Waarom geen specialisten die enkel en alleen bezichtigingen doen? Ik roep maar wat. Creatievelingen die mogelijkheden zien die ‘men’ niet zien. Mensen die de potentiële kopers enthousiast kunnen maken. Mensen mensen!

Oogkleppen

oogkleppenLaat de oogkleppen vallen, negeer de bedrijfsblindheid en ga er maar vanuit dat het allemaal anders gaat worden. Hoe weet niemand. Juist door er met open ogen naar te kijken en gekke dingen te bedenken wordt er eenvoudiger iets moois bedacht voor de komende expansie. Ga uit van de eigen kracht, waar je in gelooft, voor staat en goed in bent.

Bijkomend voordeel is dat het je meer onderscheid van de ‘massa’, dat levert weer klanten op die ook jouw visie delen waardoor het eenvoudiger is om goede resultaten te halen voor je opdrachtgevers en uiteraard ook voor je zelf.

Ben jij straks klaar voor de expansie?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+