Selecteer een pagina

Een viertal organisaties die verschillende partijen op de woningmarkt vertegenwoordigen, hebben een revolutionair plan gepresenteerd – Wonen 4.0. Het doel van dit plan? Het vlottrekken van de woningmarkt.

Echter: Direct toen ik hoorde wat men nu weer bedacht had sloeg het angstzweet mij aan alle kanten uit! Een dergelijk plan presenteren is 1 maar je realiseren wat voor invloed dit heeft op de emotie en dus het koopgedrag van de consument is 2. Dit plan gaat de woningmarkt helemaal niet op korte termijn vlottrekken. Dit plan gaat onrust geven! En onrust betekent…..aan de handrem trekken.

Natuurlijk is alles goed doorgerekend en het zal best wel kloppen, maar………een huis kopen is en blijft een emotionele beslissing! En aan dat laatste is men in mijn ogen in dit plan dan ook totaal aan voorbij gegaan.

Als “Wonen 4.0” daadwerkelijk uitgevoerd zou worden dan weet niemand wat het wonen in 2015 nu echt gaat kosten. Iedereen krijgt in dit plan per jaar 1/30 minder hypotheekrente aftrek. En dat hakt er in! Natuurlijk zal er wel gecompenseerd worden middels wijziging in de IB en zullen er woontoeslagen komen, maar de een zal hier beter van worden en de ander niet. En of je straks bij de een of bij de ander hoort, dat weet niemand.

Dit geeft dus onrust bij de kopers van nu. En of die onrust terecht is of niet, dat doet er niet eens toe. De consument reageert emotioneel en gaat zich nog maar eens achter de oren krabben of het nu wel het juiste moment is om te kopen. Vrijwel niemand is dakloos, dus in de wachtmodus gaan is geen probleem. Eerst maar eens luisteren wat de politiek hier over te zeggen heeft en wat een nieuw kabinet dit najaar nu weer gaat bedenken. En dan alsnog beslissen of er wel of niet leuk is om een (ander) huis te gaan kopen. Gevolg? “ Wonen 4.0” is onbedoeld een vastloper geworden!

Maar: Gelukkig is het maar een plan van 4 partijen en is het niet een voorstel dat in de 2e kamer ligt, dus het effect zal na de eerste emotionele reacties  van de consument wellicht uiteindelijk nog wel meevallen. En waarschijnlijk ben ik niet de enige die beseft dat “Wonen 4.0” op korte termijn niet de vlottrekker is waar alle verkopers met smart op zitten te wachten.

Maar wat dan? Wat is dan het alternatief om de woningmarkt vlot te trekken? Ik heb daar niet 1-2-3 een antwoord op. Wel denk ik dat het voor het vlot trekken van de woningmarkt absoluut een vereiste is dat er rust en duidelijkheid is over de hypotheekrente aftrek. En dat deze over een periode van 30 jaar afgeschaft kan worden zonder een negatief effect op de woningmarkt op de korte termijn blijkt wel uit maatregelen die in het verleden in bv Engeland zijn genomen.

En “Wonen 4.0” ? Dat is in mijn ogen dus een vastloper!

Afgelopen week werd het plan ” Wonen 4.0″ gepresenteerd. Mijn eerste reactie werd op beeld vastgelegd en uitgezonden bij Een Vandaag. Bekijk hier de reportage.

The following two tabs change content below.
Komt uit een makelaarsgezin en is van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt ziet ze als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

Laatste berichten van Ellen Mouthaan (toon alles)

Google+