Selecteer een pagina

NVM-aankoopmakelaarEen paar maanden geleden vroeg ik me af of een aankoopmakelaar wel waar voor z’n geld levert. Want, er zijn maar verrekte weinig consumenten die een aankoopmakelaar inschakelen (2 tot 10%). Ook zijn er maar heel weinig makelaars die alleen maar dat doen: aankopen.

Ik snap waarom. De makelaars weten zelf nauwelijks wat een aankoopmakelaar is! Die conclusie volgt als je de informatie over de voordelen van een aankoopmakelaar volgens de NVM leest.

Analyse

Kijk even naar deze tekst en laat het goed tot je doordringen:

Het is een prachthuis en de roze bril gaat op. De verkoper presenteert het huis prachtig en heeft een goed verhaal voor eventuele mindere punten. Op dit moment heeft u behoefte aan een aankoopmakelaar.

Dit is exact wat er op de NVM site staat.
Alleen al met deze zinsnede wordt het vak, de kunde, van aankoopmakelaar de grond in geboord. Alleen al hiermee is een aankoopmakelaar tot niets anders verworden dan een juridische en bouwkundige controlepost. Geen enkele andere meerwaarde voor de koper!

12 punten

Van de 12 verschillende punten (voordelen genoemd) zijn er maar liefst 5 gerelateerd aan het huis, 2 juridisch van aard en slechts 2 die over het voordeel voor de klant gaan (tijdswinst en lokale kennis).

En dan vind men het gek dat kopers geen aankoopmakelaar inschakelen voor hun zoektocht.

Voortraject

Bespaar geld - schakel een aankoopmakelaar inJuist de periode vóór de eerste bezichtiging is waar een aankoopmakelaar het verschil kan maken. Een periode die in dit NVM lijstje compleet genegeerd wordt. Een gemis van jewelste.

Waarmee kan een aankoopmakelaar echt het verschil maken voor kopers? Even wat voorbeelden (met dank aan een paar gedreven aankoopmakelaars – Esther en Gerda).

  1. Op basis van de wensen van de koper gaat de aankoopmakelaar zoeken en maakt een selectie van potentiële huizen om te bekijken. Tijdwinst voor de kopers.
  2. Vanwege het overweldigende aanbod aan huizen filtert de aankoopmakelaar de mogelijkheden voor de kopers. Gemak voor de kopers.
  3. Aankoopmakelaar doet eerste bezichtiging en op basis daarvan wordt een shortlist gemaakt om samen met de kopers te gaan bezichtigen. Tijdwinst, gemak en beschermen voor bouwkundige problemen.
  4. De aankoopmakelaar bewaakt het traject en bepaalt de juiste momenten om tot actie (of niet) over te gaan. Het is een procesbegeleider. Rustgevend voor de kopers.
  5. Er wordt door de aankoopmakelaar rekening gehouden met de wensen voor het huis, maar minstens net zo belangrijk is de woonomgeving – zoals de school, leefbaarheid, infrastructuur, bestemmingsplan, winkels – en de kwaliteit daarvan. Toevoegen van lokale kennis door de aankoopmakelaar.
  6. Door het goede netwerk van de aankoopmakelaar is er ook (eerder) bekend wanneer er een interessant huis in de verkoop gaat komen, of via stille verkoop beschikbaar is. Groter bereik voor de kopers.
  7. Indien er verbouwingen nodig of gewenst zijn bij het te kopen huis kan de aankoopmakelaar dat gehele traject verzorgen en dus als enige aanspreekpunt voor de kopers fungeren. Selecteren van aannemers, onderhandelen en bewaking van de voortgang wordt dan allemaal verzorgd. Gemak en vertrouwen voor de kopers.
  8. Verzorgen van de verhuizing en/of het regelen van een binnenhuisarchitect en/of hovenier. Immers, de aankoopmakelaar kent de lokale partijen waar goed en prettig mee samengewerkt wordt beter dan de koper. Zekerheid bieden aan kopers.

De punten die de NVM noemt in het lijstje zijn natuurlijk ook goed en van toepassing. Alleen is dat maar een stukje van wat de aankoopmakelaar allemaal kan betekenen voor de kopers.

Door de kopers te helpen met bovenstaande punten maak je een verschil. Je geeft gemak en rust, met vertrouwen als basis. Omdat je niets te verkopen hebt kijk je als aankoopmakelaar ook heel anders naar te koop staande huizen en valt er beter te onderhandelen.

Kan jij je meten aan al deze punten? Dan mag je je gerust aankoopmakelaar noemen!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+