Selecteer een pagina

Dit gastblog is geschreven voor Ruud van Rossum – oprichter van Het Boomhuiseffect

Boomhuis - foto: Arjun MehtaWaardedaling bestaat voor kopers alleen op papier.

Voor veel aspirant-kopers wellicht een spookbeeld: gaat de woning die ik wil aanschaffen straks misschien in waarde dalen? Ben ik dan mijn geld kwijt? Kom ik daarmee niet in financiële problemen?

Daar hoeven kopers niet bang voor te zijn, waardedaling bestaat namelijk niet. Nou ja, een beetje dan, maar alleen op papier. De waardedaling van een woning gaat geruisloos over in de volgende woning.

Stel, je kocht in 2008 een woning voor de toen gemiddelde woningprijs van 243.000 euro. Je wilt nu doorstromen naar een ruimere maar ook duurdere woning, destijds niet nodig en financieel niet haalbaar, nu de volgende logische stap. Je huidige woning is flink in waarde gedaald en gaat weg voor het gemiddelde van 2011, 215.000 euro. Een strop van 11%?

Nee, want het volgende huis, destijds onbetaalbaar met een aankoopprijs van 315.000 euro is ook 11% in waarde gedaald. De koopsom bedraagt nu 280.000 euro, en daarmee heb je een voordeel van 7000 euro.

De verkopers van het huis van 315.000 euro dan, zij willen naar een appartement van 150.000 euro, die zijn toch veel geld kwijt? Er zullen niet veel starters zijn geweest die in 2008, op het hoogtepunt van de markt, een woning hebben gekocht van 315.000 euro.

Deze verkopers hebben dus in het verleden een flinke waardestijging meegemaakt. Per saldo zullen zij misschien spijtig opmerken dat ze 4 jaar eerder hadden moeten verkopen, maar er zal geen sprake zijn van een waardevermindering.

Als je een woning koopt, koop je niet alleen maar een huis. Je bouwt daarmee aan je woningcarrière. Een woningcarrière beslaat algauw 30 tot 50 jaar. Fluctuatie van de waarde van je woning moet je dan ook bezien in het licht van je woningcarrière, niet alleen over dat ene huis.

Voor een koper is de trend van de dalende huizenprijzen geen belemmering om de eigen woning te verkopen tegen een bedrag dat lager ligt dan de aankoopsom. Is er iemand die kan zeggen dat de woningcarrière die hij 30 jaar geleden is begonnen, in waarde is gedaald?

Is er iemand die bang moet zijn voor waardedaling over 30 jaar als hij vandaag zijn woningcarrière start? Het bovenstaande neemt natuurlijk niet weg dat veel mensen in de problemen zijn gekomen omdat zij hun huis niet meer kunnen betalen. Door verlies van inkomen, scheiding of onverstandige financiële beslissingen in het verleden blijven zij achter met een restschuld.
Maar dat zijn dan ook geen kopers…

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+