Selecteer een pagina

Trendrapport-2012Heb jij het trendrapport 2012 gelezen? Het is afkomstig van Adjiedj Bakas die verschillende bestsellers over de toekomst schreef, die onder andere in Nederland, de VS, China, Brazilië, Engeland en Zweden verschijnen. Volgens Koffietijd van RTL kwam 87% van zijn voorspellingen over 2010 uit.

Voor 2012 heeft hij een duidelijke boodschap over de huizenmarkt.

Welke munt we gaan gebruiken, of het nu de Neue Deutsche Reichsmark of de Nieuwe Gulden wordt, maakt niet zo heel veel uit. Belangrijk is vooral dat we schulden gaan saneren en tegen elkaar gaan wegstrepen.

Geen groei zonder krediet; een zekere hoeveelheid schuld is noodzakelijk, maar de afgelopen tijd is dat uit de hand gelopen. We zijn verslaafd geraakt aan krediet en het is zaak daarvan af te komen. Een aflossingsvrije hypotheeklast van 110% van de waarde van je huis is waanzin – in Zuid-Europa is de hypotheeklast in huishoudens minder dan 60%.

Als je een nieuwe auto koopt, is die al 10% minder waard op het moment dat je de garage ermee verlaat. Maar bij huisaankopen dachten we dat dit principe niet zou kunnen gelden: huizen zouden altijd meer waard worden. Niet dus. Een aflossingsvrije en te hoge hypotheek zijn slechte producten en we moeten er snel vanaf.

In de hele huizenbranche (ontwikkelaars, banken, bouwers, stedenbouwkundigen, architecten) wist iedereen wat een slechte bouwkwaliteit in nieuwbouwhuizen en nieuwbouwkantoren werd geleverd, maar niemand nam het initiatief om die trend te keren. Is het dan gek dat gebouwen van beroerde makelij op onaantrekkelijke locaties nu snel in prijs dalen?

Wat denk jij – gaat Bakas gelijk krijgen? Kijken we in 2013 terug naar het jaar waarin het onmogelijk wordt om meer dan 90% voor je nieuwe huis gefinancierd te krijgen? Komt er een verplichte aflossing op hypotheken?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+