Selecteer een pagina

Wanneer je makelaars hoort praten is het overal ramp en voorspoed, en ondanks dat gaan ze zeer positief en enthousiast verder. Alleen is dat overal niet helemaal waar, want de makelaars in en om Amsterdam hoor je minder piepen.

“Andere markt”, wordt er al snel gezegd. Met de MVA die toch een beetje een eigen koers vaart. Vergeet ook niet dat het hier om onze hoofdstad gaat – daar wil iedereen wonen, daar wordt nog goed betaald voor een huis.

Eerlijk gezegd wordt dat nog wel eens betwijfeld, ook door mij. Daarom is het wel interessant om dit stukje openhartigheid van een bekende Amsterdamse makelaar te horen. Eentje die nu wel zijn kantoor wegens faillissement gesloten heeft…. Bart ter Haar.

De ellende begon met de crisis in 2008. ‘Niemand, ook ik niet, verwachtte dat het zo slecht zou gaan. Er zijn te weinig transacties, de omloopsnelheid is te laag. Ik geloof helemaal niet meer in de huidige markt. Veel makelaars beweren wel dat de prijzen niet dalen in Amsterdam, maar je moet toch echt heel scherp prijzen. En veel mensen zijn afwachtend, vanwege mogelijke veranderingen van de hypotheekrenteaftrek. Ik denk dat wel meer kantoren graag hetzelfde zouden doen als ik. Mijn kantoor zal absoluut niet het laatste zijn dat er mee stopt.’

Ter Haar zegt de failliete boedel keurig achter te laten. ‘Er is niemand gedupeerd. Mijn bedrijf kende geen participanten, geen aandeelhouders en geen schuld aan de bank. Alle crediteuren zijn betaald. Geen Eurocommerce-toestanden dus. Ik heb het bedrijf overeind gehouden door eigen vermogen erin te stoppen. Daarvoor had ik beleggingspanden in privébezit verkocht. Maar op een bepaald moment houdt dat op, dat was niet meer verantwoord, ik wil wel iets overhouden. De markt is zo slecht dat het niet meer valt terug te verdienen. Ik ben zelf een forse schuldeiser van het kantoor, ik ben nog in overleg met de curator over wat we daarmee moeten.’

Zijn ervaring dat kopers (en verkopers) nog even afwachten is herkenbaar, niet alleen voor Amsterdam. Dat er meer makelaarskantoren gaan stoppen, uit eigen wil of verplicht, is waarschijnlijk een vanzelfsprekendheid. Welke makelaar heeft er sinds 2008 geen eigen vermogen in zijn (of haar) kantoor gestoken?

Dan is het des te moeilijker, maar zeker ook lovenswaardig, als iemand dan toch besluit te stoppen met de toko. Het hele verhaal is te lezen op de site van quote.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+