Selecteer een pagina

Deze bijdrage is afkomstig van Hajo de Vries – Gecertificeerd Financieel Planner bij De Hypotheekshop in Almere

Wat doe je als makelaar wanneer je ontslag krijgtAls je te horen krijgt dat je ontslagen wordt volgt een onzekere periode waarin je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Vaak ben je teleurgesteld omdat je werkgever heeft laten weten je niet meer nodig te hebben. Bij een naaste collega merkte ik dat hij zich enorm afgewezen voelde ondanks dat hij al een nieuwe baan had gevonden en een behoorlijke ontslagvergoeding meekreeg.

Naast dit vervelende proces moet je een beslissing nemen over wat je met een onslagvergoeding gaat doen. Deze beslissing moet je ook nog vrij snel nemen, vaak al voordat je uit dienst gaat. Via Google zie je dat er heel veel adviseurs en specialisten zijn die je hierbij graag willen helpen. Maar hoe weet je nu of deze mensen het beste voor jou regelen of adviseren?

3 mogelijkheden

Door je in de materie te verdiepen kom je er al snel achter dat er maar drie mogelijkheden zijn voor een ontslagvergoeding , namelijk:

  • Uit laten keren waarbij je in één keer belasting betaalt over het hele bedrag
  • Storten in een lijfrente, verzekering of bancair, zodat je er later belasting over betaalt
  • Onder brengen in een op te richten Stamrecht b.v.

De mogelijkheden zijn overzichtelijk, zou je zeggen, maar wat is de meest geschikte vorm? Dat hangt af van je eigen situatie en is dus voor iedereen anders. Om er achter te komen wat voor jou de meest geschikte vorm is kun je de volgende vragen stellen:

  • wanneer heb je het geld nodig
  • heb je alweer een baan
  • wil je een onderneming beginnen
  • is je uitkering voldoende om van te leven

Kortom hoe gaat je toekomst er uitzien, wat weet je zeker en welke risico’s kan je lopen.

Ik raad iedereen aan om hierover goed advies in te winnen. Vraag daarbij aan je adviseur om verschillende scenario’s door te rekenen. Maar vraag ook hoe de adviseur betaald wordt en of hij bij een bepaald scenario meer verdient dan bij een ander scenario.

Dat vertel ik omdat ik regelmatig mensen spreek die een advies van een specialist krijgen die alleen maar verdient als er een Stamrecht b.v. wordt opgericht. Of een andere adviseur die alleen maar verdient als er een polis wordt afgesloten. Je begrijpt dat zo’n adviseur minimaal een lichte voorkeur heeft voor een bepaalde richting.

Om ervoor te zorgen dat je advies over je onslagvergoeding krijgt dat aansluit bij jouw situatie kun je, volgens mij, het beste advies vragen aan een adviseur die door jou wordt betaald voor het advies. Het gaat tenslotte om jou en je toekomst.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+