Selecteer een pagina

OpenHuizenRoute-HuislijnEen aantal keer per jaar zetten de Nederlandse makelaars hun beste beentje voor en sporen hun opdrachtgevers aan om hun huis op te ruimen en de deur open te zetten voor deelname aan de Open Huizen Route. De makelaars die, in de ogen van de consument normaal gesproken passief afwachten, komen ineens in actie en trachten het ongelijk van de consument te bewijzen door massaal de straat op te gaan en via alle mogelijke media-uitingen de landelijke Open Huizen Dag te hypen, maar voor wie?

Aanstaande zaterdag kunnen er zo’n 55.000 woningen zonder afspraak bezichtigd worden. De verkopers van deze huizen doen hun uiterste best om juist hún stulpje zo goed mogelijk te presenteren. Hoopvol ingefluisterd door hun makelaar, die hen verteld heeft dat het voorjaar echt hét seizoen is om huizen te kijken en te kopen, gaan ze vol overgave aan de schoonmaak, maken de tuin in orde en zetten verse bloemen op tafel. Sommige opdrachtgevers nemen zelfs een stylist in de arm om hun ‘thuis’ voor hen onherkenbaar te laten inrichten, zodat het gevoel en de presentatie in elk geval voor de eventuele kijker optimaal is.

Verkoper = Koper

De huizenmarkt zit al een hele tijd op slot en men komt met allerlei initiatieven om de vicieuze cirkel te doorbreken of juist te benutten. Een goed voorbeeld hiervan is het idee van de huizen-treintjes. Omdat het algemeen bekend is, dat de meeste verkopers ook weer automatisch koper van een andere woning worden, is het plan opgevat om gebruik te maken van deze ketting en verkopers en kopers aan elkaar te koppelen…

Huizen-trein rijdt Open Huizen Route

Waarom wordt dit besef niet doorgetrokken naar de Open Huizen Route? Waarom weer een zodanige grote hype rondom de laagdrempelige bezichtigingen, terwijl de kans op bezoekers vrijwel nihil is? Logischer wijs kán de komende Open Huizen Dag geen succes worden. Het grootste deel van de potentiële kopers, die eventueel de deelnemende huizen zouden willen gaan bekijken, moet zélf thuis zijn om eventuele gegadigden rond te leiden want ze willen immers hun eigen huis ook verkopen. Zij kúnnen dus niet instappen in de huizen-trein op de Open Huizen Route. Blijven de zogenaamde starters over. Zij hebben geen huis te verkopen en zouden dus gebruik kunnen maken van deze huizen-trein om de gewenste woningen te gaan bekijken, ware het niet dat de bank, als conducteur, hen verbiedt om in te stappen.

Commercieel belang

Blijft over het commerciële belang van een Open Huizen Route. Het vlottrekken van de woningmarkt zou natuurlijk het ideale gevolg moeten zijn van een dergelijke actie, maar puur het organiseren van zo’n Open Huizen Dag legt economisch gezien ook geen windeieren. Ga maar eens na…

De makelaarsverenigingen staan volop in de belangstelling en de aangesloten makelaars kunnen zichzelf, op kosten van hun opdrachtgevers die deelnemen aan de Open Huizen Route, paginagroot profileren en door de tuinborden het straatbeeld bepalen, zodat niemand meer om hen heen kan.

Dan volgt extra omzet voor de plaatselijke middenstand:
De doe-het-zelf- en interieurzaken, want een extra likje verf of een onafgewerkt klusje moeten nog even geregeld worden. De bloemist voor dat vrolijke bosje ruikers om het interieur wat op te fleuren. De bakker, omdat het wel zo vriendelijk is om iets lekkers bij de koffie te hebben als er bezoek komt. Het tuincentrum om de eerste indruk al bij de voortuin te laten beginnen. En zo zijn er vast nog wel meer voorbeelden te bedenken.

Succes!

Begrijp me niet verkeerd, want ik sta helemaal achter het idee van de Open Huizen Route. Ik denk echter dat je als makelaar je opdrachtgever in bescherming zou moeten nemen en hem/haar realistisch duidelijk moet maken geen valse hoop op veel bezoekers te koesteren. De huidige markt is daar nu eenmaal niet naar.

Ik hoop van harte, dat ik ongelijk krijg en wens iedereen heel veel succes aanstaande zaterdag!

 

The following two tabs change content below.
Als gediplomeerd makelaar is hij in 1996 vanuit de Nederlandse makelaardij gestart met de verkoop van Spaans onroerend goed. Met zijn achtergrond, ervaring en kennis kan hij u uitstekend van dienst zijn bij de aan- of verkoop van uw Spaanse woning.

Laatste berichten van Claus van Mierlo (toon alles)

Google+