Selecteer een pagina

Dit gastblog is afkomstig van Susan Perdijk – HBO studente.

Werkprincipe 1 van Het Nieuwe Werken : Tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Check! Met de interviews gedurende de dag zoek ik ’s avonds een rustig plekje op om alle informatie goed na te lezen en te bestuderen. Het liefst zonder afleiding van het internet, de telefoon en enige gezelligheid. Ik zoek een plek op die het beste bij mijn activiteit past. De reden daarvoor? Ik ben Werknemer 2.0!

Naast de vernieuwde ICT, de huidige economie, de vergrijzing en opkomst maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) komt Het Nieuwe Werken voort uit een veranderende werknemer. Dit wordt in een onderzoek van Stichting Management Studies ook wel Werknemer 2.0 genoemd. Een werknemer die andere voorkeuren en competenties heeft en daardoor werkt volgens andere werkpatronen. Deze nieuwe werknemer, grofweg geboren vanaf 1985, is opgegroeid in een informatiemaatschappij  en hanteert een andere manier van informatieverwerking. Zij zijn opgegroeid met een onderwijssysteem waar de nadruk ligt op samenwerken, veel informatie verwerken, snel verbanden leggen en efficiënt werken.

Geboren na 1985 kan ik mijzelf Werknemer 2.0 noemen, opgegroeid in een wereld met Wiki’s, Hyves, Sugababes, Facebook, Skype en YouTube. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is voor mij eigenlijk niets nieuws: ik zoek een plek en een tijdstip waarop ik het beste werk. Zo stuur ik e-mails het liefst in een drukke omgeving: aan de eettafel in de huiskamer.

Het verwerken van (saaie) gegevens doe ik het liefst in de trein, waar er genoeg te zien valt maar er geen mogelijkheid is tot weglopen. Mijn middelbare school examens heb ik geleerd op de zolderkamer van mijn opa en oma (geen digitale prikkels) en het uitwerken van mijn scriptie doe ik het liefst op een leeg bureau in een opgeruimde stille omgeving.

 

Werknemer 2.0 is naar mijn mening toch wel de grootste drive voor een vernieuwde werkomgeving. Web 2.0 heeft ervoor gezorgd dat de jonge generatie is opgegroeid in een andere (digitale) omgeving en heeft daardoor een ander idee over zijn werkomgeving ontwikkeld. Ik bedoel; waarom zou ik een leaseauto willen als ik in de trein zowel mijn mails kan verwerken, me niet hoef te ergeren aan files en bij kan dragen aan een maatschappelijk verantwoorde omgeving? Het is een kwestie van wat je gewend bent en waar je mee opgegroeid bent. De trouwe evolutietheorie gelovers stappen immers ook niet zomaar over op de theorie van Adam en Eva.

Mijn literatuuronderzoek heeft toch wel uitgewezen dat Het Nieuwe Werken niet zo 1-2-3 zal verdwijnen. Externe ontwikkelingen als de nieuwe werknemer en de ontwikkelde technologie vragen om een andere werkomgeving. De werkomgeving waar we nu in werken is volgens sommige onderzoekers hopeloos verouderd. Ik ben dan ook van mening dat het flexibele werken, wat rond de jaren ’80 tijdelijk ‘hip’ is geweest, een voorloper is geweest op Het Nieuwe Werken. Men zag toen al in dat er een verandering in de organisatiestructuur nodig was, maar de geschikte middelen waren toen niet beschikbaar.

Het Nieuwe Werken is een blijvende trend, een reactie op de trends en ontwikkelingen die op het moment plaatsvinden. Een trend waar de hele markt niet omheen kan, dus ook de makelaar niet. De makelaar is en blijft de dealmaker die de wensen van zijn partijen in acht zal moeten nemen om zo partijen aan elkaar te kunnen koppelen. Organisaties gaan inzien dat zij hun structuur moeten veranderen; niet alleen omdat ze dan effectiever hun werk kunnen doen (en daardoor een hogere productiviteit en lagere kosten kunnen behalen), maar ook omdat de jonge werknemer hele andere verwachtingen heeft van een organisatie.

Wil een organisatie niet vergrijzen, dan zal hij mee moeten gaan met de kudde. Een richting met veel hobbels, maar waar de organisatie al snel de voordelen van in zal zien.  Een richting die inspeelt op de ontwikkelde technologie. Een richting die het behoud van onze aarde belangrijk vindt. Een richting die bijdraagt aan de wensen van de nieuwe generatie werknemer. Wie deze nieuwe generatie is?

Ik ben Werknemer 2.0!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+