Selecteer een pagina

Vandaag heeft de tweede kamer gestemd over het verplicht maken van het energielabel in 2013. Dat zou inhouden dat notarissen geen transport meer mogen opmaken zonder overlegging van het energielabel. Zie daarover ook het blog van notaris Ernst Loendersloot.

Het verplichte energielabel wordt niet verplicht

Tegen de algemene verwachting in is het voorstel afgestemd. Het gaat niet door.

De verplichting vloeit voort uit een Europese richtlijn. De VVD vindt dat de EU zich niet met de Nederlandse huizenmarkt moet bemoeien, zeker niet in een tijd dat er al zo weinig huizen worden verkocht.

Het verkopen van een huis zonder energielabel blijft nu mogelijk, als zowel de koper als de verkoper er vanaf ziet.

Minister Blok zegt in een reactie dat hij betreurt dat het voorstel het niet heeft gehaald. Hij gaat op korte termijn met Brussel overleggen over de ontstane situatie.

Is de VVD de weg kwijt? Voor de verkiezing hardop van alles roepen en tien dagen daarna alweer overstag gaan. Inderdaad, dat gaat over de hypotheekrenteaftrek. En nu dit.
Onder het mom dat het slecht voor de markt zou zijn.

Ja hoor, beste VVD, iemand die een huis wil kopen zal dat vast niet meer gaan doen als er een energielabel aan hangt. Alsof juist dat de reden is om geen huis te kopen! Ik kan me daar best boos over maken. Blij dat ze mijn stem niet hebben gekregen in ieder geval. Bij deze hebben ze bevestigd de weg officieel kwijt te zijn.

Kijk, als je geen financiering kan (of mag) krijgen, dan kan je geen huis kopen. Als een huis boven je budget (financiering) zit, dan kan je geen huis kopen. Maar label A, B, C of D et cetera zal het verschil niet maken.
Het maakt de keuze voor kopers wel makkelijker!

Ook zal het er voor zorgen, als het energielabel wel verplicht geworden zou zijn, dat verkopers beter stilstaan bij wat ze verkopen. Mogelijk dat de prijzen realistischer zouden worden voor veel label D & E huizen. Huizen met een label A en/of B zouden misschien zelfs wel wat duurder kunnen worden! Nou ja, minder hard in prijs zakken dan misschien.

Want nu de hypotheekrenteaftrek jaarlijks minder wordt, is het belang van woonlasten weer groter geworden! Een goed geïsoleerd huis met energielabel A/B is maandelijks goedkoper in de vaste lasten mbt energie. Die huizen worden herkenbaarder en aantrekkelijker.

De huizen voor wie dat niet geldt, die worden goedkoper en daarom in ene betaalbaar – of verkopers zien het nut er van in om toch eerst te renoveren, om vervolgens een kant-en-klaar huis te kunnen aanbieden. Want vergeet even niet, dat is wat kopers willen! Een huis waar ze zo in kunnen, met prima badkamer en up-to-date keuken. Het meefinancieren van die updates of renovaties door de koper is immers niet meer mogelijk.

Nee, de VVD en de rest van de regering heeft hier een beste blunder gemaakt. Dit gaat ongetwijfeld een vervolg krijgen. Op z’n minst vanuit Europa.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+