Selecteer een pagina

woningmarkt vroeger en nuWoningmarkt “vroeger”

Je kocht gewoon een huis, want de eigen woning verkopen was niet een echt probleem. Het was een zogenaamde verkopersmarkt. Langzaam maar zeker werden mensen wel wat voorzichtiger, maar de doorstroming bleef goed op gang. De starter kocht een leuk appartement of een tussenwoning, de verkopers van dat huis konden dan de stap naar een hoekwoning of zelfs een 2/1 kap maken. Deze stapten dan vrolijk over naar een vrijstaande woning of zelfs een woonboerderijtje. Prachtig toch. Maar net als het populaire domino moet het eerste steentje wel om voordat de rest ook verder kan. Door de crisis en alle onzekerheden die daar bij horen heeft de starter even pas op de plaats gemaakt. Als klap op de vuurpijl hebben de banken besloten om veel minder geld aan starters uit te willen lenen. Het eerste steentje staat muurvast.

Woningmarkt nu

Het eerste steentje van het dominospel staat zoals gezegd muurvast. Gevolg: een stagnerende woningmarkt. Genoeg mensen die wel willen kopen, maar alleen als de eigen woning verkocht is. Je krijgt het gevoel van “wachten op elkaar”, wie durft een eerste stap te zetten? Nu het de starter vrijwel onmogelijk gemaakt is om te kopen, moeten we vanuit die hoek niet teveel actie verwachten. Oei, dan blijkt dat we wel erg afhankelijk geworden zijn van de starter. Hoe kunnen we die afhankelijkheid omzeilen? Dat kan door te kiezen voor woning(in)ruil. Woont u vrijstaand en wilt u kleiner wonen? Er zijn vast mensen die de andere kant op willen. Eigenlijk is het niet echt (in)ruil, maar betreft het twee transacties tussen een koper en een verkoper die toevallig elkaars huis kopen. Door deze stap zijn ze niet meer in onzekerheid of ze het eigen huis wel tijdig kwijt raken. Opgelost? Bijna….

Woning(in)ruil

Hoe kom je als verkoper in contact met een koper die open staat voor woningruil? Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg! Het kan eenvoudig opgelost worden met de huidige internet mogelijkheden, een soort van dating site voor woningen. De computer kan een match maken tussen kopers-verkopers-huizen. Het is nog niet zover, maar er wordt wel aan gewerkt. Voorlopig is het zaak om het als verkoper van een woning kenbaar te maken dat u open staat voor woningruil en naar welk type woning u op zoek bent. De oplettende woningzoeker kan dan zelf zien of zijn/haar woning in aanmerking komt. Ik merk in ieder geval dat er steeds meer vraag is naar woningruil!

The following two tabs change content below.
Sierd Moll is in 1995 als makelaar beëdigd. Op dat moment had hij al ruim drie jaar ervaring als (assistent) makelaar in Groningen. Hij heeft een persoonlijke visie op z’n werk. “De afwisseling is ideaal voor zo’n onrustig mannetje als ik ben… Het geeft me een goed gevoel dat ik de mensen van dienst kan zijn met mijn advies en iets voor hen kan betekenen op het moment dat ze een belangrijke beslissing nemen".

Laatste berichten van Sierd Moll (toon alles)

Google+