Selecteer een pagina

Aap pelt banaanVastgoed en vastgoedmanagement staan te weinig op de kaart en verdienen veel meer aandacht. Dat geldt met name voor grote aantallen eigenaren-gebruikers en huurders van vastgoed, die het belang van vastgoed totaal niet inzien. Dat lijkt in eerste instantie een hard oordeel, maar het is uit passie voor het vastgoed, dat dit zo wordt gesteld. Wat je lief hebt, kastijd je!

Vastgoed verdient een veel belangrijkere plek in het dagelijkse leven, zowel zakelijk als privé. De meeste mensen zien vastgoed niet voor wat het is! Het wordt voor lief genomen en slechts behandeld als een statische kostenpost. Vastgoed is niet meer dan een noodzakelijk dak boven het hoofd. Vastgoed beheren en managen wordt er vaak bij gedaan, in plaats van professioneel ingevuld.

Om dat te veranderen, moet vastgoed meer aandacht. Ziet iedereen de voordelen van vastgoed? Weten we wat de meerwaarde van goed vastgoedmanagement kan bieden? Vastgoed moet als fenomeen meer herkenbaar worden. Het delen van kennis en ervaring in vastgoedmanagement moet leiden tot meer inzicht en meer perspectief. Efficiëntere en effectievere instrumenten moeten het draagvlak vergroten om serieuzer met vastgoed om te gaan.

Schil een banaan

De meeste mensen zien een banaan op dezelfde manier. Het is een stuk fruit, geel, halfrond met een steeltje en je maakt een banaan open bij het steeltje om de inhoud te gebruiken als eten. De meeste mensen halen de schil op dezelfde manier van de banaan. Door hem stevig vast te houden en bij het steeltje te knakken. Het is wat gedoe, omdat de schil bij het steeltje niet altijd makkelijk knakt. Sommige mensen maken dan ook eerst een keepje onder het steeltje, met een nagel of een mes. Maar het blijft altijd even tobben.

Het kan een stuk efficiënter en effectiever door de expert op het gebied van bananenschillen te bestuderen: de aap. Een aap pakt de banaan ogenschijnlijk aan de ‘verkeerde’ kant beet, duwt zachtjes het puntje samen en trekt de schil soepel en zonder problemen in één keer richting het steeltje van de banaan! De meeste mensen hebben daar niet eerder aan gedacht. Tot nu dus!

U zult voor altijd bewuster en met meer inzicht kijken naar bananen. Wat ons betreft, laten we U ook steeds bewuster en met steeds meer inzicht naar vastgoed kijken!

Vastgoed-IQ

Intelligentie is het vermogen om op een specifiek terrein meer distincties te maken en die te kunnen toepassen. Bijvoorbeeld een kok. De meeste mensen kunnen vlees en vis maar op een paar manieren bereiden. Het blijft bij koken in water, bakken met boter, frituren en grillen of in de magnetron! Weinig variatie, weinig kookintelligentie. Het wordt wel gaar, maar niet meer dan dat.

Een chefkok kan echter veel meer manieren bedenken om iets te garen, te bakken, te stomen enzovoort en kan oneindig blijven combineren en afwisselen bij het bereiden. Bovendien kan hij alle bereidingen in de praktijk toepassen. Zijn kookintelligentie is veel groter dan die van een amateurkok.

Met vastgoed is het niet veel anders. De meeste mensen –en daarmee ook de meeste organisaties-  hebben weinig vastgoedintelligentie. Ze weten dat zaken als kopen huren, verbouwen en beheren bij vastgoed komt kijken, maar diepgaande kennis van vastgoedmanagement is er niet, laat staan dat met er in de praktijk sprake is van professioneel vastgoedmanagement!

Integrale VastGoedManagement Methodiek

Vastgoedintelligentie kun je op een steeds hoger peil brengen door de Intergrale VastGoedManagement Methodiek toe te passen. Deze Methode wordt door het Instituut voor VastGoedManagement gehanteerd met als doel de kennis en ervaring op het terrein van (professioneel) vastgoedmanagement steeds meer te verspreiden.

De Methode onderscheidt 3 fasen in het vergroten van vastgoed-‘IKU’!

 1. Inzicht, ofwel de noodzakelijke stappen naar meer Bewustwording.
 2. Kaderen, door middel van 3x stappen: Strategie, Structuur, Systeem.
 3. Uitvoeren, in 4x vervolgstappen: Tactiek, Sturing, Monitoring en Terugkoppeling.

Belang van vastgoed

Het belang van vastgoed kan in een ezelsbruggetje worden weergegeven vanuit de letters in het acroniem V.A.S.T.G.O.E.D.  De letters staan voor de belangrijkste kenmerken van vastgoed.

 • V eelzijdig. Het kent vele kanten, het management vereist dus van vele markten thuis te zijn.
 • A llesomvattend. Het raakt direct en indirect aan alle kanten van ons privé en zakelijke leven.
 • S trategisch. Het is een instrument waar mee gestuurd en geregisseerd kan worden.
 • T ijdgebonden. Het is incourant. Je zit er voor langere tijd aan vast.
 • G roeigebonden. Huisvesting groeit, verandert, krimpt met organisaties en mensen mee.
 • O nontbeerlijk. Het is cruciaal voor het dagelijks functioneren van de maatschappij.
 • E conomisch. Door het kapitaalsbeslag en de kosten een zwaarwegend financieel belang.
 • D ienstbaar. Een instrument of middel tot een doel, wat mensen en organisaties faciliteert.
The following two tabs change content below.
Als schrijver en spreker over vastgoedmanagement is Walter sinds enkele jaren actief. Zijn stof komt uit bijna 20 jaar praktijkervaring in het vastgoed. In de dagelijkse praktijk is hij continue betrokken bij vraagstukken over beheer, exploitatie, acquisitie, dispositie en (her)ontwikkeling. Walter is één van de initiators van het Instituut voor VastGoedManagement. Het Instituut richt zich op de verdere professionalisering van praktijkgericht vastgoedmanagement. www.InstituutVGM.nl

Laatste berichten van Walter Rozendaal (toon alles)

Google+