Het is zover, een nieuwe woning in de verkoop. Er wordt vervolgens alles gedaan om de woning zo goed mogelijk te presenteren. Online en offline. Maar wie maakt de brochure?
13 in een dozijn
Veel brochures die ik zie zijn niet bijzonder. Eigenlijk bevatten ze exact hetzelfde als wat er op de website staat.
- dezelfde foto’s (in lage resolutie)
- dezelfde tekst
- andere opmaak
Door wie wordt die brochure gemaakt, hoeveel tijd zit er in en wat kost dat allemaal?
Uniek
Gelukkig wordt er af en toe ook een brochure gemaakt die anders is. Inspirerend, fris en met liefde bereid. Daar zie je andere en grotere foto’s dan online, met een tekst die veel meer informatie geeft. Opgesplitst in de harde feiten en de beschrijvende tekst. Voeg er nog omgevingsinformatie aan toe met statistieken over veiligheid en andere socio-demografisch dingen en je hebt een mooi stukje vakwerk. Natuurlijk staat dit niet in verhouding tot een 13 per dozijn brochure. Het mag wat meer kosten, maar zal zeker ook door de koper meegewogen zijn in de keuze voor juist die makelaar die hier passie in stopt.
Vergelijken
Die twee verschillende brochures vergelijken kan niet. Doe ik dus ook niet. Je kunt zelf kiezen welke versie je prefereert. Maar, wanneer je voor de 13 in het dozijn versie kiest, waarom zou je dat zelf doen? Dat is prima op te vangen met een automatisch proces. De kans is groot dat het nog goedkoper is ook.
Waarschijnlijk zal dat, samen met het gemak, een van de redenen zijn geweest voor het nieuwe product op zuka.nl. Voor €60 heb je 20 brochures en 100 visitekaartjes van het huis. Als ik me niet vergis is dat minder dan 90 minuten werktijd van een binnendienst medewerker die brochures maakt. Ook leuk, het wordt binnen 24 uur geleverd. Lijkt me ietwat overdreven aangezien ik niet verwacht dat zuka op zondag kan leveren, maar goed, dat even terzijde.
Zuka brochure
Moet dit dan de oplossing zijn? De brochure is niet bijzonder, niet slecht en niet goed. Het is een kopie van de informatie op de website met het verschil dat je het vast kan houden. Je kan er in bladeren en aantekeningen maken. Wanneer er eigenlijk geen verschil is tussen je huidige brochure en de zuka-versie, ga dan eens rekenen wat het maken van 20 brochures en 100 promo kaartjes je kost. Aan materiaal, printen/drukken en aan personeelskosten. Mogelijk dat dit product helemaal zo gek nog niet is!
Laatste berichten van Han Tuttel (toon alles)
- Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen - 23 juni 2018
- De Call to Action wordt niet optimaal benut - 20 november 2017
- Marketing Pitches – Genomineerden Vastgoed Woningmakelaar van het Jaar 2017 - 10 november 2017
Goedendag,
Wellicht een late reactie, maar ik ben pas onlangs gestart met makeltools.nl. Een onderdeel van de dienstverlening is: brochures! Het is mij een doorn in het oog dat er nog steeds makelaars zijn die een print maken uit het systeem en voorzien van een nietje tijdens een bezichtiging meegeven. Het kan zoveel mooier. Alle door mij gemaakte brochures zijn (conform een template per makelaar) handgemaakt (omdat geen enkel object gelijk is) maar toch betaalbaar. Hier een digitale bladervariant http://www.makeltools.nl/brochurexl/ijsselkade_82_4/index.html. Het origineel wordt natuurlijk professioneel gedrukt. De reacties in de praktijk zijn meer dan lovend.
Het probleem met brochures drukken is het feit dat je geen aanpassingen meer kan doen, denk aan een nieuwe foto, een wijziging in de tekst, een wijziging in de prijs…
Voor een open huis is zoiets wel interressant.
Hoe het ook kan:
http://www.phvanrijnstraat13a.nl/
dit is wel een beetje een huiliehuislie brochure 😉
Het probleem is vaak dat er niet wordt gekozen. Hoewel de budgetten natuurlijk beperkt zijn bij de verkoop van 1 enkele woning geldt in principe hetzelfde als voor grotere projecten waar wel een professionele partij naar kan kijken.
Het gaat om positionering. Hoe en waarin verschilt de ene optie van de andere. Wat maakt het uniek? En daarvoor durven kiezen. Dat betekent dat je andere dingen verliest, of minder prominent brengt. Inderdaad. Maar maakt wel dat je een aantrekkelijke, passende en zichtbare optie voor enkelen wordt ipv een doorsnee optie voor velen.
Kies. Als het de prijs is zou je een vrijwel lege ‘brochure’ moeten durven maken met daarop de tekst: “dit is net zo’n woning als de rest van deze wijk. Maar wel 20.000 euro goedkoper’. Als het ‘een familiewoning’ zou je mss niet de kale jaren 50-foto’s met een groothoeklens hoeven te fotograferen, maar laten zien hoe je daar met een groeende familie een mooi leven kan leven.
Het probleem zit ‘m niet in print versus scherm. Het zit ‘m in kiezen. En als je niet kan kiezen, de mensen durven inschakelen die dat wel voor je doen 🙂
Ik sluit me geheel bij de verwoording van Dhr Noordhoek aan, waarbij bedankt voor de leuke tip mbt de brochure v. een jaren 50 woning.
Wij laten onze brochure’s/ promotie filmpjes e.d. mbt de duurdere woningen/projecten naar volle tevredenheid ontwikkelen door Archi Design. Dit bedrijf (gevestigd te Helmond) weet met o.a. maquettes, brochures, en filmpjes het exacte gevoel van de woning en/of het project naar potentiele kopers uit te dragen en werkt daarnaast met zeer hoogwaardige materialen. Onze cliënten geven vrijwel altijd een postief respons af op het ontvangen materiaal, wat zich vaak weer vertaald in een succesvolle verkoop! Ieder zijn vak!