Selecteer een pagina

Het bestaat al bijna een jaar, toch kwam ik het vandaag pas voor het eerst tegen. Ook een paar mensen die ik sprak hadden er nog nooit van gehoord. Misschien zegt dat al genoeg over de oplossing die woningmatcher.nl biedt, het is overbodig.

Wat is WoningMatcher

Het brengt mensen bij elkaar, via de makelaar, wanneer er een match is tussen vraag en aanbod. Zie hier de uitleg van WoningMatcher zelf:

[swfobj src=”http://www.woningmatcher.nl/files/woningmatcher_demonstratie.swf” align=”center”]Als je dit leest heb je pech… je browser geeft geen flash weer. Ga naar woningmatcher.nl om de video daar te bekijken.

[/swfobj]

De gedachte is zeker goed, er zit dan ook een makelaar en een techneut achter deze website. Om woningen sneller verkocht te krijgen is het belangrijk te weten naar wat voor huis er gezocht wordt en door wie. Daar wil WoningMatcher bij helpen. Maar het gaat niet werken.

Overbodig

Deze tool in de vorm van een website is overbodig en gaat niet werken, om deze redenen:

  • Makelaars moeten de woninginformatie dubbel invoeren. Er is geen koppeling. Nu zijn makelaars van nature lui. Daar waar het het gebruik van ICT betreft bedoel ik dan! Je wilt reeds ingevoerde data toch niet nog een keer in hoeven voeren? Precies, dat is overbodig.
  • Consumenten zoeken liever zelf naar hun huis, dan dat ze zich laten ontzorgen door een makelaar.
  • De software die je gebruikt als makelaar kan dit ook al! Zo weet ik zeker dat Realworks, Venum, EYE-Move en iList dit allemaal kunnen. Lijkt me sterk als de andere pakketten dit niet ook ingebouwd hebben.
  • WoningMatcher heeft alleen bestaansrecht als alle woningen en zoekopdrachten er in opgenomen worden. Dat zie ik dus niet gebeuren. Als dat mogelijk was had JAAP of Huislijn dat allang opgepikt en er leuke dingen mee gedaan.

Nadeel

Er is echter wel een behoorlijk nadeel van de match mogelijkheden in de verschillende software pakketten. Ook zij kunnen niet matchen met het volledige bestand. Zo kunnen VBO-ers met Venum alleen zoeken binnen de VBO huizen en RE/MAX makelaars met iList alleen bij andere RE/MAX makelaars (maar wel in heel Europa). Het zou goed zijn voor de consument, daarom dus ook voor de makelaar, wanneer er gematcht kan worden met alle zoekers en huizen.

Toekomstmuziek

Als WoningMatcher het voor elkaar krijgt om te gaan koppelen met de vele verschillende woningdatabases EN ook nog eens gaan beschikken over alle zoekopdrachten die nu her en der verspreid staan bij websites en CMS pakketten, ja dan zie ik een positieve bijdrage aan de huizenmarkt. Nu is het niet meer dan een valse noot.

Voordeel

Hoe zou jij het vinden als je (potentiƫle) kopers kent op het moment dat je een huis in de verkoop neemt? Gewoon, met een simpele druk op de knop. Dat is namelijk waar het om gaat en het voordeel dat je uit je bestaande software kan halen. Daar zijn eigenlijk maar drie dingen voor nodig:

  1. Huizen volledig invoeren, met alle details
  2. Zoekopdrachten van je klanten zo uitgebreid mogelijk invoeren
  3. De match maken (vaak gaat dat zelfs automatisch)

En ik weet dat je het niet gaat doen. Jammer! Het is namelijk zo simpel.

Makelaars

Verkopers vinden het super als jij kan zeggen dat er X mensen zijn die op zoek zijn naar een huis waar ze nu nog in wonen. Ideaal als middel om de verkoopopdracht te scoren. Kopers vinden het ook prima als jij met aankoopsuggesties komt, mits de woning echt aansluit bij hun wensen. Juist daarom zijn de details zo belangrijk, daarin maak je het verschil.

Ik wil je dus uitdagen om je eens te gaan verdiepen in de mogelijkheden omtrent het matchen die je huidige softwareleverancier al heeft. Ga het gebruiken, promoten en haal er je voordeel uit. Laat het zoeken niet over aan je klant zelf, of erger, aan het toeval. Neem de regie in handen, want dat is wat de klant van jou verwacht en je voor betaald.
Je klanten zullen je dankbaar zijn.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+