Selecteer een pagina

10 procent onder de vraagprijsMakelaar, je kunt vragen wat je wilt. Ik trek overal eerst 10 % van af en ga dan pas onderhandelen”.
In een kopersmarkt als waar we nu in zitten krijg je steeds vaker dit soort reacties. Biedingen van ongeveer de helft van de vraagprijs wordt soms zonder blikken of blozen geboden.

Het is dan wel een kopersmarkt maar als makelaar denk je toch wel een reële vraagprijs neer te kunnen zetten. Kopers denken daar dus anders over.

En verkopers dan ?

Verkopers hebben altijd wel een reëel beeld van de markt behalve als het hun eigen huis betreft. Natuurlijk is de woningmarkt moeizaam maar zij hebben natuurlijk net dat huis waar half kopend Nederland op zit te wachten. En natuurlijk geldt voor dit huis niet dat de waarde gedaald is. Ze hebben immers 4 jaar geleden de hele woning nog geschilderd. Dat de ketel al 25 jaar oud was is ook niet van belang omdat de onderhoudsmonteur bij de laatste inspectie had gezegd dat ie nog wel jaren mee kon. Kortom dit huis is eigenlijk in waarde gestegen.

Als makelaar geef je de waarde aan en daarbij geef je aan waarom dit huis deze waarde heeft. Vergelijkbare panden worden getoond, aantal woningen dat te koop staat, et cetera.
Soms besluit een verkoper dan enigszins morrend er nog een nachtje over te slapen. “U hoort nog wel even van ons”. Hoor je dus niks meer van terug.

Een week later wordt dan de woning door een collega aangemeld met een veel hogere vraagprijs. Niet de getaxeerde waarde en bijbehorende vraagprijs. Nee, met als vraagprijs de door de verkoper gewenste vraagprijs en soms nog hoger.

Als de woning dan vervolgens na een slepend lange verkoopperiode en vele prijswijzigingen verkocht wordt verwacht ik een telefoontje van de verkoper: “Meneer Weide, u heeft toch gelijk gehad en ik zal u dan ook de courtage betalen in plaats van de andere makelaar

Zie je het gebeuren?
Dat is dus een dilemma waar wij soms voor staan. Leg je een reële vraagprijs neer dan loop je de kans (ondanks alle argumentaties) dat je de opdracht misloopt. Bij een hogere vraagprijs heb je de woning te lang te koop en verkoop je hem uiteindelijk wel maar voor de lagere prijs.

In het eerste geval heb je gelijk maar niets verdiend. In het tweede geval heb je een slepend traject maar kun je uiteindelijk wel een nota schrijven.

Deze frustratie heb ik van me af geschreven. Nu weer over tot de orde van de dag: Ik wil een andere auto kopen maar de vraagprijs bij de garage is hoger dan de getaxeerde waarde in het ANWB-boekje. Ik denk dat ik maar eens de helft bied.

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Jan Weide (toon alles)

Google+