Selecteer een pagina

Dit is een gastblog van Gaston A. Smit van www.huis-kopen-of-huren.nl.

In de recente euforie rondom de tijdelijke verlaging van de Overdrachtsbelasting voor woningen naar 2% maak ik graag een nuancering. Deze euforie zou wel eens van korte duur kunnen zijn, veel korter dan de door de overheid afgekondigde looptijd van de regeling van 1 jaar.

De gemiddelde huizenprijzen in Nederland dalen sinds 2008 mondjesmaat. Afhankelijk van de regio hebben we het over dalingen van ruwweg 1 tot 2 procent per jaar. Van het knappen van een zeepbel is, tegen de zin van sommigen in, geen sprake gebleken. Maar de NVM en CBS huizenprijs statistieken verhullen bedoeld of onbedoeld een belangrijk aspect.

Uitsluitend daadwerkelijk verkochte woningen worden in de officiële statistieken geteld. Een grote voorraad onverkochte woningen, waarvan de vraagprijs vaak al meerdere keren is verlaagd, telt nog niet mee.

De overdrachtsbelasting is verlaagd, en makelaars ervaren direkt een opleving in het aantal bezichtigingen en verkopen. De Nederlander, altijd uit op mooie voordeeltjes, lijkt zijn kans te grijpen en komt daadwerkelijk in beweging. Niet alleen starters komen in beweging, aldus een VBO makelaar op BNR radio, ook de doorstromers gaan weer op huizenjacht. Het lijkt erop dat de ingreep van de overheid daadwerkelijk gaat leiden tot meer woningmarkttransacties. Woningen die al heel lang in de verkoop staan, vaak met sterk verlaagde vraagprijs, maken nu daadwerkelijk weer kans om verkocht te worden.

De resultaten zullen al zichtbaar zijn in de NVM en CBS cijfers van het 3e en 4e kwartaal van dit jaar.

Het aantal transacties zal gestegen zijn, vele huizenverkopers zullen opgelucht zijn dat ze eindelijk hun woning verkocht hebben. Maar…. de huizenprijzen zelf zullen een droevig cijfer laten zien. De al lange tijd aanwezige “reserve” aan prijsdaling komt nu daadwerkelijk tot uiting in de verkoopstatistieken.

Het negatieve effect van deze extra prijsdaling is wellicht groter dan het tijdelijke positieve effect op het aantal transacties. Een woningmarkt met sterker dalende huizenprijzen is funest voor de koopbereidheid. 2012 wordt derhalve een moeilijk jaar.

Gaston A. Smit (37) is initiatiefnemer van de website www.huis-kopen-of-huren.nl. De site biedt bezoekers de mogelijkheid uit te rekenen of het beter is om te kopen of te huren, waarbij alle relevante factoren als kosten koper, eigen middelen, huizenprijsstijgingen en huurprijsstijging onderdeel zijn van de calculatie.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+