Gisteren mocht ik, samen met 700 anderen aanwezig zijn bij het VBO congres te Nieuwegein. Verwacht hier geen verslag. Er zijn wel twee punten die duidelijk naar voren kwamen gedurende de dag die wat extra aandacht verdienen.
Duurzaamheid
Dat is het eerste punt wat, voornamelijk door professor A. Heertje, als erg belangrijk werd gekenmerkt. Economisch gezien staan er grote veranderingen voor de deur. Iets wat we nu dagelijks zien met betrekking tot de Euro. Het beleid van vandaag heeft impact op morgen. In het verleden was het lange-termijn beleid. Dat is nu veranderd in ultra-korte termijn.
25% van de woonlasten bestaan inmiddels uit ‘energie’. Een kostenpost die relatief eenvoudig drastisch omlaag te brengen is. Daarbij is het niet de taak van de overheid om dusdanige regelgeving te maken zodat niemand meer anders kan. Nee, het is de taak van onder ander de makelaar om de klanten (aan- en verkoop) er vele malen beter op te wijzen en met alternatieven of oplossingen aan te komen. Op die manier lever je meerwaarde voor je klant.
Een geweldig voorbeeld wat er aangehaald werd had betrekking op de bouw en de projectontwikkelaars. Stel nou eens dat de ‘bouwer’ nog 10 jaar verantwoordelijk blijft voor het onderhoud van het huis. Dan zou er onbetwist anders (en beter) gebouwd gaan worden. De oproep werd geplaatst om, ook als makelaars, breder en creatiever te gaan nadenken over duurzaamheid en hoe je dat kan bevorderen in je dagelijkse business. Daar sluit ik me bij aan.
De zaal echter reageerde verdeeld. Beren op de weg? Aan het hoge zucht-gehalte te horen zullen de meeste makelaars gewoon doorgaan op de begaande weg. Dat is immers makkelijker… Of het beter is, daar zullen we nooit achter komen.
Alleen het woord duurzaamheid zorgt overal automatisch al voor gezucht. Toch is er met isolatieadvies of betere prijsstellingen meer te bereiken. Als je het goed weet te communiceren tenminste.
Ondanks het gesteun en gezucht is dit wel een punt waar je serieus over na kan gaan denken, een punt waar je meer bij stil kan staan. Wie gaat hier het voortouw nemen?
Denktank
In de middag ontstond een nog grotere verdeeldheid in de zaal. Een paar
snotneuzen afgestudeerden hadden op het verzoek van de VBO een denktank van studenten geformeerd om te bedenken hoe de makelaardij zich verder kan ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze in 2020 nog bestaan.
De oplossingen waren creatief en anders dan de dagelijkse gang van zaken bij een makelaar. Er werd geopperd om een ‘makelaarsbus’ in te zetten, ketenintegratie en natuurlijk een ander verdienmodel.
Op zich niet vernieuwend, maar wel een duidelijk signaal. Die twee werden dan ook door een gedeelte van de zaal verward. Want het was niet nieuw, alles was allang een keer voorbij gekomen. Desondanks is dat wel hoe buitenstaanders zonder oogkleppen mogelijkheden zien voor de makelaardij.
Waar ik me aan stoorde was een reactie uit de zaal, dat de geopperde voorbeelden allemaal niet nieuw waren. Prima, maar zijn ze al eens gestructureerd toegepast om te kijken hoe de consument er op reageert? Of die het misschien wel waardeert? Bij mijn weten namelijk niet. Bewijs maar eens dat het niet werkt!
Gelukkig waren er ook complimenten voor de jongens van de Club van Delft, zij hebben namelijk wel aangetoond waar de toekomstige starter over denkt en misschien wel verwacht als zij als koper de markt betreden. Dan ben je toch van de zotte als je die informatie links laat liggen, omdat je het allemaal wel beter weet?
Wat ga jij concreet veranderen aan je huidige bedrijfsvoering om er voor te zorgen dat je ook in 2020 nog aan het makelen bent?
Sociale Media
De laatste verdeeldheid gaat uiteraard over sociale media. Die grens lag niet alleen bij leeftijd, maar vooral ook bij nut
en onbekendheid van sociale media.
‘Ik heb nog nooit een huis op twitter verkocht’. Ja, duh! Je hebt ook nog nooit een huis op funda verkocht, mocht je het nog niet weten. Het is natuurlijk echt niet zo dat iedereen sociale media moet gaan gebruiken. Sta er echter even bij stil dat je klanten en je doelgroep het wel doet…
De rode draad is dan ook dat de wereld verandert. Per dag. Wanneer er niet mee veranderd wordt kom je in de problemen. Het is prima om het oneens te zijn met de beweringen van de sprekers. Vergeet echter niet dat die ingehuurd zijn om hun expertise, net zoals een makelaar door een consument wordt ingehuurd om zijn/haar expertise. Waarom dan twijfelen aan de woorden van experts?
Laatste berichten van Han Tuttel (toon alles)
- Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen - 23 juni 2018
- De Call to Action wordt niet optimaal benut - 20 november 2017
- Marketing Pitches – Genomineerden Vastgoed Woningmakelaar van het Jaar 2017 - 10 november 2017
Hoi,
mbt ketens : waarom zou het treintje van 7 huizen niet werken ? waarom zou iedereen in dat treintje niet bereid zijn een stukje bij te dragen om alle deals te laten doorgaan ? is simpel, mijn koper komt niet vanwege 5.000 euro verschil in mogelijke financiering, ik koop dus niet terwijl ik het verder wel rond heb, degene van wie ik koop doet hetzelfde en had het verder ook rond……deel dus gewoon die 5000 met een paar man in het zelfde rijtje……probleem opgelost en veel mensen tevreden en doorstromend! Waarom niet ?
mbt duurzaamheid : het net is als de keuze voor het bouwen van een brug of een viaduct, beiden kosten onderhoud, beiden leveren bij de aanleg overlast op, bij de brug heb je echter wachters nodig , bij het viaduct niet, bij de brug meer energie dan bij het viaduct…….de brug lijkt goedkoper, want goedkoper in aanschaf………dus budget weer gehaald………op lange termijn ben je echter een dief van je eigen beurs als je de brug bouwt want veel duurder !
bij het bouwen van een huis geldt dat ook als je er zelf gaat wonen ! Immers nu wat meer betalen, straks terugverdienen en over houden ! Echter als je bouwt om later te verkopen of tussentijds uit wil stappen blijkt het te gaan om accessoires die net als bij een auto direct worden afgeschreven………
heb zelf in het recente verleden een oud huis gekocht, totaal opgeknapt, slechts de voorgevel laten staan en de rest totaal nieuw gebouwd, inclusief vloeren, leidingen, daken, muren, verdiepingsbalken, plafonds, etc. Alles direct laten voldoen aan de nieuwe bouwbesluiten zodat er eigenlijk een nieuwbouwwoning staat in een oud jasje. De woning is inmiddels van (epa) label g naar label c gegaan. De investeringen omdat voor elkaar te krijgen zijn giga.
nu heb ik de woning te koop gezet en paar makelaars de waarde laten bepalen. Geen een hechte waarde aan het epa label, geen een keek naar wat de ontkalkingsinstallatie voor effect had op het energieverbruik, niemand kende het prijswinnende schrijver vochtweringssysteem dat ook isolerende eigenschappen heeft (door dat de muren extra worden ontlucht) en de prijs van de woning werd gewoon gelijk gezet me een woning waar dit soort zaken allemaal niet zijn gedaan !
het wordt echt de hoogste tijd voor verandering ! nu maar hopen dat geinteresseerden eea wel zien en net als ik belangrijk vinden !
de makelaars volgen de markt en maken de markt niet……logisch eigenlijk ook want de klanten vragen het niet dus willen er niet voor betalen…..of kunnen het niet betalen want de markt (de makelaar) hecht hier geen waarde aan in zijn prijbepaling !) …………en ook de banken geven nog altijd niet de mogelijkheid om meer te lenen bij een energieduurzaam huis ! hoewel ………..er zijn bewegingen gaande als ik mij niet vergis !!!!!!!!!!!!!
of is het zo dat de makelaars er niet op wijzen, de klant eigenlijk dus verkeerde adviezen geven en daarom eigenlijk hun werk niet goed doen ?
ook het verhaal over aandacht geven aan scheidingen etc en dat moeten gaan vertellen op een congres………….zucht………dacht nu juist dat makelaars al verstand hadden van demografische ontwikkelingen net als bouwers en projectontwikkelaars……kennelijk moet dat nog komen!
ben op dit moment een woning aan het bouwen, de voorgevel is alleen maar blijven staan, de rest is weggeweest ! alle balken zijn nieuw, alle plafonds, wanden, leidingen, etc. de woning gaat van label g naar label a, uiteraard voldoet alles weer aan het bouwbesluit voor een nieuwbouwwoning. De woning is zo gebouwd dat de indeling totaal flexibel is, op maar liefst 6 verschillende plekken (2 mogelijkheden op elke verdieping) kan een keuken, elke verdieping heeft een eigen cv ketel en ruime badkamer. Op 4 plekken per verdieping is kabel, internet en telefoonaansluiting. in de tuin is een totaal geisoleerd buitenkantoor gebouwd met eigen toilet, cv, douche en keuken ruimte.
De woning is nu een grote eengezinswoning met 165 m2 woonoppervlakte en een buitenruimte van 25 m2. Waarbij alle ruimtes als loft zijn gebouwd er zijn dan ook totaal geen draagmuren.
Als er over 10 jaar geen behoefte meer is aan grote eengezinswoningen op ruime kavels (die nu ontbreken in de stad waar ik woon) dan kan de woning heel makkelijk gesplitst worden in 3 appartementen met een gezamenlijke berging en gastenverblijf.
nu nog wachten op de gemeente om een groot tuinterras te maken op het hoofddak en er staat een pand dat helemaal klaar is voor de toekomst en waar de koper(s) alle kanten mee op kan !
Benieuwd of de makelaars daar de waarde van in zullen zien.
Binnenkort maar eens een waardebepaling laten doen……..
Ook benieuwd wie eveneeens op die manier gaat bouwen ???
vr groet
bert vermey
pe-opleidingen.nl
Hallo collega’s ik was diegene die opstond, en haar commentaar gaf. Ik zal je vertellen waarom!
De eerste 3 inleiders waren helemaal top. Ik heb ook veel aantekeningen gemaakt om daar zelf in de toekomst profijt van te hebben.
Te letten op duurzaamheid, de energieprijzen maar ook het feit dat Prof dr. Heertje aangaf dat we in een creatieve destructiefase zitten, allemaal punten waar ik mij helemaal in kan vinden. Ook wat mee kan om mijn denkwijze te sturen.
Ook dat we ons wat meer moeten focussen op het groeiende aantal scheidingsgevallen.
Er werd door Prof. dr Verbeke aangegeven dat zeer bepalend gaat worden om in de toekomst te gaan verhuizen is: veiligheid. Gedeeltelijk status, maar vooral het vertrouwen dat je gezin, familie opgroeit in een voor hen juiste omgeving.
Hij noemde dit klanten met angsten, die bij de makelaar vertrouwen en zekerheid zoeken. Ik merk dat ook dagelijks in mijn aankooppraktijk. Ik merk dat mijn klantenkring zich zelf aan het bepalen is, er komen steeds meer mensen met een “verhaal” naar mij toe. Wetende dat ik redelijk fanatiek ben over de “persoonlijke aandacht”. En mijn gedrevenheid dit tot een goed einde te brengen.
Vanzelf dat de rillingen dan over mijn rug lopen als ik dan “jonge onervaren studenten” hoor zeggen: stop die klanten met z’n allen in een bus en rij de openhuizenroute langs. Ik mis nog net de imitator van Elvis bij de deur. Hoezo verpersoonlijking van ons werk. Hoezo, het opbouwen van vertrouwen en zekerheid in ons werk.
De aangehaalde ideeën zijn zeker al beproefd.
Het doorschuifmodel wordt al heel lang in Engeland toegepast. En daar werkt het niet tot slecht. Dit werkt alleen in een opgaande markt, niet in een dalende markt. We klagen allemaal over de banken. Met een doorschuifsysteem, als het 1 klant niet lukt om de financiering rond te krijgen, gaan 3 aankopen niet door! Hoe moeten wij daar blij van worden? Is een al jaren beproefd systeem en in de huidige economie niet bevorderend voor het aantal geslaagde aan/verkopen.
Groter worden, samenwerken, ketenintregatie, kijk om je heen…wie overleven het niet?
Dat zijn de grotere samenwerkingsverbanden. Zoals ik al eerder aangaf, te duur, te log te weinig flexibel op snelle aanpassingen op de markt. Dus, al jaren in Nederland beproeft, en te licht bevonden! Ook deze kantoren splitsen zich veelal op in goedkopere, kleinere, flexibele kantoren of doeken helemaal op. Het verschil in al deze constructies zit hem echt in het verschil van dalende of stijgende markt. Dat vraagt 2 verschillende aanpakken, uitgangspunten. Het ene is niet goed, het andere is niet slecht, het is de flexibele aanpassing op de vraag van de markt.
Hoe zie ik de toekomst zie voor de makelaardij? Dat we weer aardig en betrouwbaar gevonden worden door onze klanten. Dat we oor hebben voor hun persoonlijke verhaal en daar wat mee doen. Hun het 1 op 1 gevoel te geven. Onze enorme kennis van juridische zaken, bouwkunde en onderhandelen benutten voor de portmonnaie van de klant. Te denken in creatieve oplossingen en niet in “hoeveel tijd gaat dat wel niet kosten”. Doordat de klant in het begin veel persoonlijk aandacht krijgt en je hun verhaal goed kent, bespaar je dit later in tijd in de zoektocht en doordat de klant blind gaat varen op je kennis. Je gaat vertrouwen en deal uiteindelijk in minder tijd rond is. Ook is er dan geen enkele probleem over de courtage, dat wordt je gewoon gegund!
Door deze studenten werd ook aangegeven dat “huisvrouwen”de bezichtigingen wel konden doen! Net zoals in Amerika. Belachelijk! Deze “huisvrouwen” zijn goed opgeleide makelaars, als ZZPers werkzaam vanuit huis. Lager overhead! We zijn toch niet zo laag over ons zelf/vak gaan denken dat we vinden dan mensen ( man of vrouw ) zonder gedegen opleiding/vakkennis ons werk wel even zouden kunnen doen? De eerste presentatie van de woning is de grondlegger van het hele vervolg van de aankoop!!!
Overigens, als je namens, en voor, de VBO organisatie een presentatie geeft, en pretendeert zonder ( VBO ) opleiding wel een woning kan bemiddelen??????
Maar wel schitterend natuurlijk dat dit VBO congres ons zo tot discussie heeft gebracht. Teken dat onze grijze hersencelletjes zijn geprikkeld en dat dit doel bereikt is.
Groetjes, Marijke
Beste Marijke,
Fijn dat ons congres je heeft aangezet tot denken. Dit was ook het doel.
Voor wat betreft je reactie over de ‘huisvrouwtjes’ in America, daar denken wij zeker niet laatdunkend over. Het is een ander concept dat inderdaad goed werkt door lage overheadkosten en ondersteund wordt door een landelijke keten. Deze ‘dames’ dienen (en zijn in America) volledig opgeleid te zijn zodat ze verstand van zaken hebben.
Laat hier vanuit VBO Makelaar absoluut geen misverstand over bestaan. Wij juichen nieuwe initiatieven altijd toe maar pleiten voor een gedegen opleiding en certificering.
Met vriendelijke groet,
VBO Makelaar
Iwan Wind
marketing & communicatie medewerker
De angst regeert. Ik kijk er niet van op als we volgende week op het NVM congres hetzelfde mee zullen gaan maken, ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten. Uit angst reagerend is het makkelijk een onderwerp als duurzaamheid te torpederen, wellicht zelfs een menselijke reactie. Het is dan ook zaak te denken en handelen als ondernemer en je menselijke kant te gebruiken in de contacten met je klant(en). Kijk, die duurzaamheid is ook niet mijn ding, maar je kunt je er wel in onderscheiden. Als je de afgelopen 2 jaar geen ander vlak hebt kunnen vinden, is dit wellicht een alternatief voor je. Ik ben van nature niet duurzaam.
Al was ik dan niet op het congres, tóch kan ik me de frustratie over de beschreven negatieve en naïeve reacties voorstellen. Zoals ik al eerder in een blog op deze pagina heb aangegeven, is ‘de Nederlandse makelaar’ over het algemeen (uitzonderingen daar gelaten) stug en conservatief. Bang voor veranderingen worden nieuwe ideeën en initiatieven direct afgeserveerd en met gezucht en gehoon ontvangen. Het is precies zoals je hebt beschreven: als je het niet uitprobeert, weet je nooit of het werkt. Waarom functioneert een bepaalde aanpak elders (in het buitenland) wél en wordt er in NL niet eens de moeite genomen om eea te onderzoeken?