Selecteer een pagina

Na een echtscheiding wordt een woning vaak toebedeeld aan één van de partijen. Tijdens je opleiding heb je geleerd dat dan geen overdrachtsbelasting betaalt hoeft te worden als de woning in een goederengemeenschap zit die is ontstaan door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Maar soms heb je wel eens te maken met zakenpartners die uit elkaar gaan en hun beleggingspanden moeten verdelen. Jij krijgt hier als makelaar mee te maken als je de waarden van de panden moet taxeren. Lees deze column even af, zodat je een volwaardige gesprekspartner bent.

Zakelijke scheiding

Twee beleggers waren samen eigenaar van tien panden. Zakelijk waren ze partner, maar niet privé. De samenwerking kwam tot een einde en afgesproken werd dat ieder volledig eigenaar zou worden van vijf panden.

Om de overdrachtsbelasting uit te sparen werden ze levenspartners. Zij gingen een geregistreerd partnerschap aan met partnerschapsvoorwaarden waarin stond dat alleen de 10 panden in de gemeenschap van goederen zouden vallen. Al na één dag verbraken zij hun geregistreerd partnerschap.

Bij het ondertekenen van de akte van verdeling beriepen ze zich op de vrijstelling van overdrachtsbelasting omdat zij hun gemeenschap van goederen verdeelden.

Belastingdienst

De belastingdienst ging hier niet in mee en stuurde een naheffing van 6% overdrachtsbelasting over de totale waarde van de tien panden. Daarbovenop kwamen nog heffingsrente en een boete. De reden: opzettelijk misbruik van de wet, oftewel fraus legis.

Juridische weg

De (zaken)partners gingen in beroep maar kregen geen gelijk van de rechter. De letter van de wet bood misschien wel de mogelijkheid voor dit handelen, maar de geest ervan werd geweld aangedaan. Het was namelijk overduidelijk dat het geregistreerd partnerschap alleen was aangegaan om maar geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen.

Uitspraak

Omdat er nog geen uitspraken van rechters waren over deze constructie, oordeelde de rechter dat de boete die de fiscus ook had opgelegd, niet betaald hoefde te worden. Maar dus wel de overdrachtsbelasting en de heffingsrente erover.

The following two tabs change content below.
Ik beheer een website, www.ntrs.nl waarop ik ook o.a. columns plaats die ik voor de Telegraaf schrijf. Daarnaast heb ik meegeholpen bij de oprichting van de site www.vaknotaris.nl. De gedachte erachter is om klanten van de notaris de mogelijkheid te bieden op een eenvoudige wijze (retour-)provisies te ontvangen en daarmee de kosten van de notaris "terug te verdienen", waardoor de klant de notaris kan kiezen op basis van kwaliteit en niet op basis van de laagste prijs. Ook kun je me volgen op Twitter (ernstloenderslo).
Google+