Selecteer een pagina

Bijna dagelijks zal een makelaar ‘pitchen’. Aan een potentiële klant vertellen en uitleggen waarom ze juist hem/haar in moeten schakelen bij het begeleiden van een aan- of verkoop.

Niets nieuws. Wat wel nieuw is, is om dat online te doen. Vandaar dat Makelaar Select aan De Scherpe Pen vroeg om er een mening over te geven…

Wat is het eigenlijk

Op de website van Makelaar Select kan een consument aangeven dat er een huis verkocht moet worden. De consument geeft de benodigde gegevens, waarna (deelnemende) makelaars kunnen ‘inschrijven’ op het project, door een online pitch te geven aan de consument.

Datzelfde kan ook wanneer de consument begeleiding zoekt bij de aankoop van een huis. Ongeacht of de locatie al bekend is.

Op basis van de ontvangen pitches kan de consument de makelaar selecteren, zonder dat de pitchende makelaars weten wie die consument is. De consument loopt dus niet het risico om benaderd te worden door de makelaar(s), want niet iedereen vindt dat altijd even prettig.

Pitchen

Het is aan de makelaar om in de pitch duidelijk te maken waarom juist zij de beste keuze zijn. Er dient dus kort en krachtig kenbaar gemaakt te worden waar de kwaliteiten en expertise van de makelaar liggen. Aangevuld met de courtage of ander verdienmodel.

Dat zal nieuw zijn voor veel makelaars. Het is niet eenvoudig om beknopt toch inzichtelijk te maken waarom juist jij het verschil maakt. Laat staan zonder wollig taalgebruik, iets waar makelaars goed in zijn.

Valkuil

De grootste valkuil die ik voor Makelaar Select zie zit hem in het feit van registratie. Je kan als makelaar pas pitchen naar potentiële (ver)kopers wanneer je bent geabonneerd op Makelaar Select. Daarbij moet ik direct zeggen dat je momenteel gratis 2 maanden kan ‘proefdraaien’ en ervaring opdoen met Makelaar Select.

Het is een kip/ei verhaal. Wil je als consument gebruik gaan maken van Makelaar Select, dan is dat pas interessant als er veel makelaars zijn die participeren, opdat je goede en meerdere pitches ontvangt waar je als (ver)koper wat aan hebt, want alleen dan valt er ook iets te kiezen.

Als makelaar ben je pas bereid om te betalen (abonneren) op deze dienst als er voldoende business uit gegenereerd wordt. Er moet wel iemand zijn naar wie je kan pitchen.

Succes

Als onderscheidend vermogen zie ik het volgende: Niet iedere consument vind het prettig om van tevoren (veel) gegevens aan makelaars te verstrekken, helemaal niet tijdens het selectieproces. Er zijn (agressieve) makelaars die de consument blijven benaderen. Reden voor consumenten om terughoudend te zijn met het geven van informatie. Juist voor hen is Makelaar Select een nuttig middel om wel de voorstellen van de makelaars te krijgen, zonder het risico te lopen om op de ‘verzendlijst’ van de makelaar terecht te komen.

Of het er voldoende zijn om van Makelaar Select een succes te maken, dat betwijfel ik.
Mogelijk dat er een tussenvorm gaat verschijnen op Makelaar Select waarbij makelaars met een ‘vaste’ pitch toch kunnen participeren zonder abonnement, en betalen per lead of iets dergelijks. De consument zal eerdere gebaat zijn bij veel participerende makelaars, dan een pitch van een enkel kantoor uit de omgeving…

Maar waarom zou je op deze review afgaan? Bepaal zelf wat je er van vindt door de site van Makelaar Select te bezoeken.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+