Selecteer een pagina

Daar gaan we, de knuppel het hoenderhok in gooien! De stelling is namelijk:

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting maakt geen verschil voor de huizenmarkt.

Afgelopen week vielen we er over, iedereen zegt wat ze er van vinden en het gros is het met elkaar eens: het is goed als de overdrachtsbelasting (tijdelijk) wordt afgeschaft.

Actie

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Dat het een keer gaat gebeuren ook. Kijk alleen maar wat er op dit blog is geschreven over de hypotheekrenteaftrek.
Op prinsjesdag, zo ziet het er naar uit, komt de regering met een plan van aanpak voor de huizenmarkt. Menigeen vindt dat te laat.

6% verschil

Dat is een boel geld bij de aankoop van een huis, het is al snel €10.000 of meer, afhankelijk van wat je wilt kopen. Maar kan het zo zijn dat er na afschaffing van die 6% verhuisboete massa’s starters een huis gaan kopen, want het is nu goedkoper? Zo groot is dat verschil nou ook weer niet…

3 redenen waarom het geen verschil zal maken

  1. Wanneer je jouw huis moet verkopen, wegens omstandigheden (ontslag, scheiding en dat soort redenen), is de kans erg groot dat er verlies geleden gaat worden. Wanneer de overdrachtsbelasting verdwijnt zullen deze huizen simpelweg duurder worden, en nog steeds niet snel gekocht worden.
  2. Kopers gaan voor het maximale. Ze willen al het geld dat ze kunnen lenen uitgeven aan het nieuwe huis. Stel dat alle huizen in een klap 6% in vraagprijs dalen, dan gaan de kopers kijken naar de huizen die eerst net buiten hun reikwijdte lagen, maar nu niet meer.
  3. Makelaars denken nog steeds in hoge vraagprijzen, in plaats van succesvolle verkopen. Want, als jij er echt in gelooft dat die 6% het verschil maakt… Waarom verlaag je de vraagprijzen van je huizen in portefeuille dan niet met 6%? (eigenlijk zelfs iets minder, maar dat is voor de rekenkundigen onder jullie). Is het echt zo dat een huis wat je 6% lager in verkoop zet dan je eigenlijk zou willen (om die verhuisboete te compenseren) sneller verkoopt? Bewijs het maar.

Het is heel goed mogelijk dat jij er anders over denkt. Dat is ook precies de bedoeling van dit stuk. Onderbouw eens waarom het afschaffen van de overdrachtsbelasting wel het verschil gaat maken? En hoe ga jij er mee om met het bepalen van de vraagprijs?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+