Het begint altijd goed. Mensen gaan samenwonen of trouwen en kopen een huis. Voor de hypotheek zal de bank beide personen als hoofdelijke schuldenaars in de hypotheekakte opnemen. Ieder is dan voor de hele schuld aansprakelijk.
Loopt de relatie eenmaal stuk, dan moet er een beslissing worden genomen. Wordt het huis verkocht? Of neemt een van beiden de woning over?
In het eerste geval kan een makelaar worden ingeschakeld. Een overwaarde wordt eerlijk verdeeld.
In het tweede geval dient de overnemende partner de ander uit te kopen en moet contact worden gelegd met de bank om ervoor te zorgen dat de ander wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
De praktijk leer dat dit laatste wordt vergeten of dat er te lang mee wordt gewacht met alle gevolgen van dien. Immers, zolang de bank de vertrekkende partner niet uit de hoofdelijkheid ontslaat, blijft deze tegenover de bank (mede)aansprakelijk voor de gehele schuld.
Het kan gebeuren dat de ‘achterblijver’ in inkomen terugvalt of dat er andere problemen ontstaan die tot gevolg hebben dat er een betalingsachterstand ontstaat. In dat geval zal de bank de lening opeisen en dreigt een executoriale verkoop. De ex-echtelieden / partners lopen dan kans met een forse restschuld achter te blijven.
Om dit te voorkomen dient dan alsnog zo snel mogelijk een makelaar te worden ingeschakeld om de woning in de verkoop te zetten. Diegene die niet meewerkt aan het verkopen van de woning kan zo nodig door de voorzieningenrechter in een kort geding daartoe worden gedwongen.
Moraal van het verhaal is om – hoe lastig soms ook – bij het uit elkaar gaan in een vroeg stadium goede afspraken te maken en de hulp van een makelaar en hypotheekadviseur in te roepen.
Laatste berichten van Diederik Briedé (toon alles)
- Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid vaak vergeten - 25 januari 2011
- Spreken is goud - 10 augustus 2010
- Pleidooi voor minder huurbescherming - 5 augustus 2010
Wie kan mij helpen??
Dit jaar kreeg ik tot mijn grote schrik een brief van de ING met een overzicht van de hyptheek. Echter is dit de hypotheek van mijn ex vriend van 10 jaar geleden.
Wij hebben toen die tijd bij een notaris vast laten leggen dat ik mede schuldeigenaar ben.
De relatie ging binnen een jaar over en wij hebben beide niet meer aan dit contract gedacht.
Nu wil ik dat mijn ex ervoor zorgt dat het op zijn naam alleen komt te staan. Alleen het probleem is dat zijn ex vrouw een BKR gegristratie heeft veroorzaakt en hij dit nu niet geregeld krijgt bij de bank.
Wat kan ik nog meer doen om dit op te lossen?
Wat kan men doen als een van de partijen niet mee wil werken aan een vraagprijs verlaging ivm het oplopen van een restschuld. Duidelijk moet zijn dat beide de hypotheek niet alleen op naam krijgen. De verkoop blijft al 1,5 jaar uit en nu wil de ene partij de prijs verlagen maar de ander wil niet meewerken. Hoe krijg je degene die wil verlagen toch onslagen uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid?
Vergeet hierbij overigens niet de situatie waarbij de woning in gemeenschap van goederen is gekomen terwijl de hypotheeklener de woning toentertijd alleen kocht.
Wanneer partijen daarna uit elkaar gaan, moet ook voor de expartner ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid worden aangevraagd. Dit gaat zeer moeizaam want op papier is hij/zij niet bekend bij de bank maar juridisch nog wel aansprakelijk.
(Onlangs nog een ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid gekregen na 3 jaar corresponderen met Postbank/ING)
Beste Camilla,
Een goede tip inderdaad. Alleen zullen partijen hier zelf mogelijk niet bij stilstaan. De vraag is of notarissen dit standaard opnemen in een samenlevingscontract.
Een hele goede tip: bij het uit elkaar gaan in een vroeg stadium goede afspraken te maken en de hulp van een makelaar en hypotheekadviseur in te roepen.
Een makelaar is een objectieve partij en zal beiden belangen behartigen, ook kan deze optreden als mediator indien de situatie dit vraagt/toestaat.
Het kan wellicht nog eenvoudiger; bij aanvankelijk relatief korte samenlevingsvormen < 5 jaar kun je bij aanvang van de aanschaf v.d woning bespreken en vastleggen wat er gaat gebeuren indien 1 van de 2 partners de relatie binnen deze periode beëindigd. Vaak is er nog geen/weinig overwaarde en is duidelijk welke partner de hypotheeklasten gezien de inmkomsten na de scheiding kan opbrengen.
In deze fase (start) is de communicatie tussen de partners vaak goed te noemen en weten ze rationeel wat te verwachten in dit geval.
Op het moment van scheiden liggen deze verhoudingen toch vaak net wat anders en is de objectiviteit soms redelijk ver te zoeken.
Duidelijkheid vooraf is minder pijnlijk en creert wellicht rust bij beide partijen!