Selecteer een pagina

De discussie rondom een nieuw verdienmodel neemt steeds grotere vormen aan, zo constateer ik. Naar aanleiding van de twee eerdere blogs hierover zijn er veel reacties gekomen (twitter, e-mail) en vaak ook de concrete vraag: “Wat wordt nou het nieuwe verdienmodel, zijn jullie er al uit?”.

Tja, zo simpel is het dus niet, was dat maar zo!
Dit weekeinde kreeg ik een ingezonden idee, voorstel of suggestie, bepaal zelf maar hoe je het wilt noemen.
De inzender wenst anoniem te blijven dus gebeurt dat ook. Lees hier de opzet. Vergeet niet om vervolgens jouw reactie en visie hierop te geven! (alvast bedankt)

Wat denk je van het volgende

Bij het eerste gesprek geeft de makelaar de verwachte opbrengst en de executiewaarde (=85%).
Een makelaar rekent een opstartbedrag voor het in verkoopzetten van een pand. Verder wordt er courtage gerekend op opbrengst boven de executiewaarde. Advertentiekosten en dergelijken worden apart berekend.

Reken dit eens uit in de oude situatie (bijv. woningwaarde €250.000) Ook kun je denken aan een extra courtage (of vast bedrag) bij verkoop binnen een bepaalde termijn.

Dit systeem zorgt voor reële vraagprijzen en de laatste paar duizend euro tijdens de onderhandelingen levert de makelaar toch nog iets op dat de moeite waard is.

Het werkt niet voor de “snelle jongens die opdrachten binnenhalen met hoge waardebepalingen” die nog steeds volgens het oude systeem blijven werken en de moderne makelaar volgens dit systeem.

De verkoper rekent namelijk toch aan de hand van het eerste gesprek met de verschillende makelaars wat hij overhoud.

Wat denk je, heeft dit idee een kans van slagen bij jouw klanten?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+