Selecteer een pagina

Dit is een vrije vertaling van een blogpost van Seth Godin.

De naïeve boer boert zoals zijn ouders, grootouders en over-grootouders ook altijd deden. Er wordt gezaaid, in de veronderstelling dat er vervolgens geoogst kan worden. Alles wat niet helemaal goed gaat, of ronduit slecht, wordt aan de wil van de goden toegeschreven.

De professionele boer die meet en test. Die begrijpt hoe de systemen werken en is constant bezig om het aan te passen en te verbeteren. Wanneer iets mislukt wordt er niet gerust totdat bekend is waarom het mislukte en hoe het de volgende keer vermeden kan worden.

Hier wordt bewust het woord amateur niet gebruikt, want het draait hier niet om geld. De naïeve boer weigert om verantwoording te nemen en vertikt het om te leren. Een naïeve marathonloper doet z’n schoenen aan en begint te rennen (maar finisht niet). De professionele loper traint. Een naïeve werknemer zorgt voor een lege inbox. De professionele persoon zal willen begrijpen hoe het kantoor functioneert.

Over het algemeen genomen is het de professional die vragen stelt. Wat is het volgende? Hoe kan dit eenvoudiger, beter, sneller of goedkoper? Waarom gebeurt dit?

Het is heel goed mogelijk om naïef en gelukkig te zijn, overigens. Het is vrijwel onmogelijk om naïef en productief te zijn.

Voordat je een mening, een product of een dienst aan de naïeveling kan verkopen, zal je ze eerst jouw professionaliteit moeten verkopen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+