Selecteer een pagina

Bezwaarschrift indienen overdrachtsbelastingNog meer over de overdrachtsbelasting. Dit keer lijkt het er op dat er een juridisch steekspel aan vast zit. Vandaar een waarschuwing vooraf – laat je goed informeren en adviseren door een belastingexpert.

Het nieuws over de tijdelijke maatregel van het verlagen van de overdrachtsbelasting is intussen bekend. Maar er verschijnen nu nieuwe geluiden (Koppelbelastingadvies). Er wordt door de overheid gediscrimineerd.

Discriminatie

Alle kopers van een huis dat voor 15 juni 2011 is gepasseerd bij de notaris hebben pech, zij betalen nog gewoon het volle pond van 6% overdrachtsbelasting. Het moment van juridische overdracht is bepalend voor de verlaging naar 2% en op 15 juni gezet in het besluit van de staatssecretaris van Financiën.

Wanneer een huis wel voor 15 juni is verkregen, maar waarvan de overdrachtsbelastingschuld niet onherroepelijk vast stond voor die 15e juni zou, naar mening van KPMG, het besluit strijdig zijn met het recht, het discriminatieverbod in het bijzonder.

Intussen heeft KPMG een bezwaarschrift ingediend waarin die stellingname wordt ingenomen.

Actie

Op basis van deze informatie kan jij nu gaan kijken welke woningen in de 6 weken voor 15 juni zijn gepasseerd waarop dit van toepassing is. De bezwaartermijn die hiervoor geldt is 6 weken. Wanneer je iets extra’s wilt doen voor alle kopers van een huis tot 6 à 7 weken voor 15 juni, dan is dit je kans: Maak een bezwaarschrift!

Argumentatie

De argumentatie grijpt terug op het moment van definitief verschuldigd zijn van de belasting en een ongeoorloofd verschil daarbij voor mensen die op of na dan wel voor 15 juni hebben getekend.
In beide gevallen is de overdrachtsbelasting nog niet onherroepelijk maar discrimineert de Staat wel tussen deze groepen.

Als dat argument hout snijdt dan zou dat betekenen dat alle leveringen van woningen die op 15 juni jl nog niet 6 weken eerder waren getekend ook onder de teruggaaf regeling vallen!

Service

Dit is het moment om te laten zien uit welk hout jij, als lezer van De Scherpe Pen, gesneden bent. Pak je agenda, zoek alle transacties terug tussen 4 mei en 15 juni en maak namens de kopers een pro forma bezwaarschrift waarin je bezwaar aantekent tegen de heffing.

Vervolgens laat je de kopers weten wat je voor ze gedaan hebt. Ook als de kopers niet direct jouw klanten waren bij de transactie kan je ze hier nog wel mee ondersteunen. Laat de lokale media weten dat je dit doet voor je klanten.
Hoor je het gegons van positieve publiciteit al? Natuurlijk is dat niet je motivatie, dat is nog altijd het belang van je klant, maar mooi meegenomen is het wel.

Waarschuwing

Zorg er zelf voor dat je goed onderzoekt hoe en wat. Het inschakelen van een expert op het gebied van belastingrecht kan geen kwaad en raad ik aan.

Met dank aan #DSP blogger Ernst Loendersloot

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+