Er zijn meerdere soorten makelaars. Beursmakelaar, voetbalmakelaar, versiering voor op het dak, drukwerkmakelaar en makelaars in onroerend goed. Om er maar een paar op te noemen.
Ga de straat eens op en vraag aan willekeurige voorbijgangers “Wat doet een makelaar“? Het antwoord wat je het meeste zal krijgen is: “Dat is iemand die huizen verkoopt“. Los van het feit dat daar geen bal van klopt, want makelaars verkopen geen huizen, is het woord makelaar bij de mens op de straat direct gelieerd aan het verkopen van huizen.
Ik vraag me dan ook oprecht af waarom er makelaars zijn die er prat op gaan om in alle communicatie altijd de extra aanduiding o.g. of oz toe te voegen. Ga op diezelfde straat eens vragen waar dat voor staat: makelaar o.g. De meeste mensen blijven je het antwoord schuldig.
Het kan de consument echt niet interesseren dat jij het belangrijk vindt om oz toe te voegen aan je bedrijfsnaam, gewoon voor de duidelijkheid. Duidelijkheid voor wie? Prima, bij de KvK inschrijving lijkt het me zelfs verstandig. Maar ga het niet gebruiken alsof het belangrijk is!
Datzelfde geldt ook voor jouw bedrijfsvorm. Tuurlijk, omdat je een BV bent krijg je meer business. Dream on. Wie gaat er meer business krijgen? Makelaardij ABC of Makelaardij ABC o.g. BV.?
De hoeveelheid business zal niet van de naam afhangen, maar wel van de dienstverlening. Alleen bij Makelaardij ABC o.g. BV. denk ik al snel, wat een blaaskaak.
Mocht je denken dat het wel mee valt, dan moet ik je teleurstellen. Immers, op WIDBM kunnen makelaars zelf hun contactgegevens beheren. Het aantal keren dat er een nutteloze toevoeging als oz, o.g., VOF of B.V. wordt toegevoegd aan de naam ligt boven de 30%.
Stop met belangrijk willen zijn, besteedt die zorgvuldige aandacht liever aan het belangrijk maken van je klanten.
Laatste berichten van Han Tuttel (toon alles)
- Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen - 23 juni 2018
- De Call to Action wordt niet optimaal benut - 20 november 2017
- Marketing Pitches – Genomineerden Vastgoed Woningmakelaar van het Jaar 2017 - 10 november 2017
Onzin ! De toevoeging BV heeft niets te maken met arrogantie of blaaskaak ! Het is puur om fiscale redenen en het is tevens verplicht de stautaire naam te voeren.
”Stop met belangrijk willen zijn, besteedt die zorgvuldige aandacht liever aan het belangrijk maken van je klanten.”
Dat gevoel heb ik ook zo vaak als ik weer eens een BIO bekijk op Twitter 🙂 Het gaat inderdaad om de klant….
Beetje komkommertijd, Han?
Je benoemt twee fenomenen die een lange historie hebben.
Makelaar o.g.
Er was een tijd dat het publiek erop kon vertrouwen dat elke makelaar goed opgeleid was, over bewijs van goed gedrag beschikte èn de vaktest met succes had afgelegd. Daarbij was hem of haar het vuur aan de schenen gelegd door een commissie van oude, wijze en vakbekwame vakbroeders. Daarna had hij of zij een eed afgelegd. Die tijd ligt achter ons, want tegenwoordig mag iedereen zich zonder meer makelaar noemen. En velen doen dat ook. En ook ‘zonder meer’.
Uit die tijd, waarin makelaars trots waren op hun titel, stamt ook de gewoonte om aan te geven dat je beëdigd was als makelaar in onroerende zaken en niet als makelaar in koffie, wijn of cacao. En dus zie je sommige makelaars die aanduiding, uit macht der gewoonte, nog steeds gebruiken.
BV / VOF
Ook de rechtsvorm waarin een makelaar zijn ‘beroep’ had gegoten, deed er ooit toe. Bijvoorbeeld om aan te geven dat er al dan niet sprake was van een rechtspersoon (andere aansprakelijkheid dan bij eenmanszaak of v.o.f.) of een meer bedrijfsmatig samenwerkingsverband van meerdere makelaars.
Is het achterhaald? Ach, eigenlijk wel.
Boeit het de consument? Nee, ik denk het niet.
Maar blijkbaar boeit het de makelaar ook niet om dit soort dingen op stel en sprong te wijzigen.
Verwacht je nu dat makelaars hiermee bezig zijn? Hun voorraad te koop borden, briefpapier, enveloppen, visitekaartjes, hun gevelreclame en hun website enzovoorts gaan wijzigen ‘omdat er geen sprake meer is van toegevoegde waarde’ van twee lettertjes? Ik denk dat makelaars op dit moment andere prioriteiten en aandachtspunten hebben. En à ls er dan sprake is van een huisstijlwijziging om andere redenen (zoals bij mijn bedrijf De Leeuw Makelaardij) dan worden dit soort zaken meegenomen.
Zo. Graag de volgende keer een bijdrage die de naam ‘De Scherpe Pen’ weer recht doet. Zoals we van je gewend zijn ;-).
Volgens mij is er best een messcherpe bijdrage te schrijven over een onderwerp dat in het verlengde hiervan ligt. De enorme opkomst van de ZZP- makelaar, soms ‘zolderkamermakelaar’. Er zijn nogal wat makelaars die door hun werkgever zijn ’toegevoegd’ aan de arbeidsmarkt en ook geen baan meer vinden, ondanks het feit dat er nog regelmatig vacatures zijn voor makelaars. En dus starten dit soort mensen massaal voor zichzelf. Geen overhead, dus vaak een aantrekkelijk tarief…
Garanderen de overheadkosten van grotere makelaars dan per definitie betere dienstverlening? Een grotere klantgerichtheid? Nee, dat hoeft niet. Wat ik me wel afvraag, is hoe het bijvoorbeeld zit met de continuïteit van dienstverlening van die zolderkamermakelaars. Gaan die nooit met vakantie? Zijn die nooit ziek? Lopen die niet het risico om dat tijdens het skiën of voetballen een been breken? En dan?
Als regionale makelaar heb ik binnen mijn organisatie een behoorlijke overhead. Zodat mijn makelaars vooral commercieel bezig kunnen zijn en niet zelf de administratie hoeven doen (Ik ken trouwens geen mensen die zowel commercieel uitblinken als administratief super zorgvuldig zijn). Omdat ik hen een salaris betaal, zodat ze er geen transacties hoeven ‘doordrukken’ om de volgende maand nog brood op de plank te hebben. Omdat ik investeer in bereikbaarheid. Omdat ik als werkgever investeer in opleiding, bijscholing en training. Omdat ik lid ben van de NVM en ook daarmee mijn makelaars faciliteer op het gebied van kennis, ervaring, opleiding, juridische bijstand. Omdat mijn organisatie zestig jaar bestaat en we dus een goede naam te beschermen hebben.
Is een ZZP’er een minder goede makelaar? Dat hoeft natuurlijk niet.
Is een makelaar in loondienst bij een grotere organisatie een betere makelaar? Ook dat hoeft niet.
Maar het ZZP-model heeft naast voordelen ook een aantal nadelen die voor het publiek onvoldoende helder zijn. Ik zou bijna bepleiten dat elke zolderkamermakelaar de letters ZKM toevoegt aan zijn visitekaartje… Van Zolder Kamer Makelaar ;-).