Selecteer een pagina

Bedrijfsmatig vastgoed is een vak apart. Winkels en kantoren worden anders beoordeeld en bemiddeld dan huur- of koopwoningen. Een heilige kreet, die ten onrechte in het bedrijfsmatige vastgoed wordt geroepen, is dat er drie zaken belangrijk zijn voor de bepaling van de waarde van het vastgoed. Het draait allemaal om ‘locatie, locatie en locatie’. Erg lollig, maar wat een onzin!

Gefixeerd

Het is niet de locatie die zonder meer bepaalt hoeveel een pand waard is, en sterker nog, het is niet eens de belangrijkste factor. Dit is een typisch voorbeeld van de aangeboren blikafwijking van de totaal op het aanbod gefixeerde vastgoedmensen. Op zich verklaart dat dan wel weer, dat er zo over vastgoed wordt gedacht, maar het maakt het nog niet waar.

Wat bepaalt nu werkelijk in de dagelijkse praktijk de waarde van een stuk vastgoed? Veel meer dan de locatie de waarde bepaalt, is de wijze waarop het vastgoed wordt ingezet en gebruikt daarvoor bepalend.

Optimaal gebruik

Dat vereist dan wel een vraaggerichte kijk op vastgoed. Een blik vanuit het belang van de huurder of de koper, die wat moet doen met dat vastgoed. Die moet het vastgoed zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken, om er uiteindelijk zijn brood mee te verdienen. Zo’n vraaggerichte blik is niet de sterkste kan van de vastgoedprofessionals over het algemeen! Vastgoed is in de praktijk nog steeds een aanbodgedreven business.

Gebruiker

De vraagzijde is bijna altijd leidend. Een gebruiker maakt of breekt een locatie. Heeft de gebruiker een bedroevend slecht management, dan helpt een A-locatie ook niets. Een slechte ondernemer op een A-locatie, verliest het van een goede op een B-locatie! Vastgoed is niet voor niets een strategisch bedrijfsmiddel, wat je optimaal moet weten in te zetten. Als je een instrument niet goed bespeelt, komt er een vreselijk geluid uit! Een locatie goed benutten levert goud op. Doe je dat niet, dan is het een bodemloze put. Dus maak er maar ‘Gebruiker, Gebruiker, Gebruiker’ van.

The following two tabs change content below.
Als schrijver en spreker over vastgoedmanagement is Walter sinds enkele jaren actief. Zijn stof komt uit bijna 20 jaar praktijkervaring in het vastgoed. In de dagelijkse praktijk is hij continue betrokken bij vraagstukken over beheer, exploitatie, acquisitie, dispositie en (her)ontwikkeling. Walter is één van de initiators van het Instituut voor VastGoedManagement. Het Instituut richt zich op de verdere professionalisering van praktijkgericht vastgoedmanagement. www.InstituutVGM.nl

Laatste berichten van Walter Rozendaal (toon alles)

Google+