Selecteer een pagina

Hoewel de beurzen, na grote financiële injecties bij diverse banken én overheden, zich weer voorzichtig herstellen, blijft de angst bestaan, dat de financiële crisis nog niet definitief achter de rug is. In hoeverre deze angst gegrond is en welke gevolgen dit heeft voor de onroerend goed markt blijft onzeker, maar dat zich reeds grote veranderingen hebben voorgedaan, is een feit.

bakstenenAls vastgoedmakelaars kunnen wij ons heel gelukkig prijzen dat wij in stenen ‘zitten’ en niet in financiële waarden. Aandelen, en in mindere mate vastgoedaandelen, zijn onderhevig aan sentiment op de beurs. Dit sentiment heeft weinig te maken met hoe een bedrijf functioneert en wat de perspectieven zijn. De financiële markt heeft te lijden onder mensen met kortetermijnvisie.

Lucht

De vastgoedmarkt zit net iets anders in elkaar. Onroerend goed heeft geen dagprijs, het is een langetermijninvestering. De waarde is de onderliggende stenenwaarde. De bodem onder het vastgoed is in deze turbulente tijden gelukkig niet weggeslagen. Natuurlijk is het onroerend goed af en toe te hoog gewaardeerd geweest, vooral omdat een heleboel kopers vastgoed-cv’s waren. De afgelopen jaren is een stukje lucht meegetaxeerd. Dit is inmiddels wel weer afgewaardeerd. Die afwaardering valt echter nog mee ten opzichte van de waarde van aandelen, die in één dag tientallen procenten kan dalen.

AEX

Vergelijk bijvoorbeeld de AEX-index van de afgelopen 10 jaar eens met de prijsontwikkeling van onroerend goed. In 2000 stond de index op 671,41 terwijl deze in 2010 met 50% gedaald was tot 335,33. Een dergelijke daling van onroerend goed heeft in dezelfde periode zeker niet plaatsgevonden. Sterker nog; de gemiddelde huizenprijzen zijn tussen 2000 en 2010 gestegen.

Veilige haven

Het grote probleem is het gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen is namelijk de basis van de financiële wereld. Als dat er niet is, verliest zelfs geld zijn waarde. Dit blijkt ook uit de schommeling in de valuta en de enorme schuld van de Verenigde Staten op dit moment (meer dan 10 biljoen dollar). Wat is op dit moment de beste vorm van investeren? Misschien juist wel vastgoed. Investeringen in vastgoed zijn relatief stabiel. Vastgoed wordt traditioneel gezien als een ‘veilige haven’. U heeft altijd de stenen nog, bovendien zal de waarde van vastgoed op lange termijn meestal weer stijgen.

De lagere prijzen bieden ook perspectieven. Meer dan ooit doen zich kansen voor om relatief goedkoop onroerend goed aan te schaffen. Vastgoedinvesteringen zijn altijd investeringen voor de lange termijn. Uiteindelijk zullen de prijzen, ook in de gebieden waar het nu moeilijk gaat, weer stijgen. Wie dan goedkoop vastgoed heeft aangeschaft, kan dan behoorlijk winst maken. Het is alleen moeilijk te voorspellen hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen en wanneer het juiste moment om te kopen is aangebroken. Wellicht is dat moment nu…!?

Banken

Aan de koperskant van de markt is dit besef inmiddels wel doorgedrongen en in principe wil men ook wel tot aankoop overgaan. In de meeste gevallen is voor een dergelijk grote uitgave als de aankoop van een huis echter een hypotheek nodig en daarvoor is de medewerking van de bank vereist. Automatisch belandt de koper dus weer in de onzekere financiële wereld en is men terug bij af.

The following two tabs change content below.
Als gediplomeerd makelaar is hij in 1996 vanuit de Nederlandse makelaardij gestart met de verkoop van Spaans onroerend goed. Met zijn achtergrond, ervaring en kennis kan hij u uitstekend van dienst zijn bij de aan- of verkoop van uw Spaanse woning.

Laatste berichten van Claus van Mierlo (toon alles)

Google+