Selecteer een pagina

socratesWe praten, mailen, SMS-en en twitteren heel wat af met z’n allen. Maar is je communicatie wel effectief? Dit blog gaat niet zozeer over het meten van de effectiviteit van je communicatie, maar veel meer over de inhoud.

Het is niet altijd even verstandig om iets wel, of juist niet te berichten. Maar hoe bepaal je dat dan? Dat kan je doen aan de hand van het drievoudige filter van de filosoof Socrates.

Socrates

Socrates stond er om bekend dat hij het bezit van kennis hoog waardeerde. Op en dag kwam iemand naar hem toe en zei “Weet jij wat ik net over jouw vriend heb gehoord?”.
“Ogenblikje” was de reactie van Socrates. “Voordat je mij ook maar iets vertelt wil ik graag dat je een testje doet. Het is de drievoudige filter test.” Socrates vervolgde met “Voordat je met mij over mijn vriend spreekt is het een goed idee om te filteren wat je over hem wilt vertellen. Vandaar de drievoudige filter test.

Filter 1

“Het eerste filter is het waarheidsfilter. Heb je er voor gewaakt dat wat je mij gaat vertellen absoluut de waarheid is?” vroeg Socrates.
“Nee”, zei de man. “Ik heb het net zelf gehoord en…” Socrates onderbrak de man. “OK, dus je weet niet of het waar is of niet wat je mij gaat vertellen”.

Filter 2

“Laten we het tweede filter toe gaan passen”, zei Socrates. “Het filter van goedheid. Is wat je mij gaat vertellen over mijn vriend iets goeds?”
“Nee, absoluut niet…”
“Dus” zei Socrates begripvol, “je wilt me iets slechts vertellen over mijn vriend, waarvan je niet weet of het waar is. Misschien slaag je alsnog voor de test, want er is nog een derde filter”.

Filter 3

“Het derde filter is het filter van bruikbaarheid. Is wat je mij gaat vertellen bruikbaar voor mij?” vroeg Socrates aan de man.
De man stamelde vervolgens “Nou nee, niet echt eigenlijk”.
“Goed” vervolgde Socrates. “Als wat je mij wilt vertellen niet waar, niet iets goeds en onbruikbaar is voor mij, waarom zou je het mij dan überhaupt vertellen?”

Moraal

roddelen achter je rug omDenk net even iets langer na met het vertellen van je verhaal als je niet door het drievoudige filter komt. Het is erg eenvoudig om te papegaaien wat je hebt gehoord of gelezen, maar doe je er wel verstandig aan? Wanneer het om vrienden, klanten of collegae gaat is het het niet waard om onzorgvuldig met je berichtgeving om te gaan.
Praat nooit achter de rug om van anderen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+