Selecteer een pagina

Uitstel van ExecutieHet is altijd heel zielig wanneer Martijn Krabbe met zijn programma “uitstel van executie” toch nog een woning naar de executieverkoop ziet gaan. Iedereen weet dan dat de woning voor een schijntje weg gaat. Alle kijkers leven mee met de zielige bewoners. Zij verliezen immers het dak boven hun hoofd en houden een restschuld over.

Voor de mensen bij de executieverkoop is het helemaal niet zielig. Sterker nog, het is feest! Die zien namelijk een mogelijkheid een koopje op de kop te tikken. Tegenwoordig zijn de marges wel minimaal. De winst zit bovendien in de snelle doorverkoop binnen twaalf maanden (sinds 2011*) waardoor je geen overdrachtsbelasting verschuldigd bent. Met deze trage kopersmarkt loopt je echter een groot risico dat je na zes maanden verkoop alsnog die 6% overdrachtsbelasting verschuldigd bent. Zelfs op het gebied van executieverkoop is de markt dus moeilijker. Op enkele uitzonderingen na. Een voorbeeld: Singelstraat 30 te Utrecht.

Aanbod

Ergens begin 2010 wordt de Singelstraat 30 aangeboden in de executieverkoop via de geijkte kanalen. Het pand wordt aangeboden als bedrijfspand met garage eronder en boven een kantoorruimte. Volgens de aanbiedingstekst heeft het pand geen woonbestemming. Bezichtigen is eveneens niet mogelijk waardoor je bent toegewezen tot twee kleine foto’s van de gevel. Het belangrijkste element is wel redelijk/goed: lokatie!

Onderzoek

In eerste instantie lijkt het pand weinig tot geen potentie te hebben. Als doorgewinterde projectontwikkelaar of gewoon als slimme jurist ga je natuurlijk eerst het e.e.a zelf onderzoeken. Een simpel bezoekje bij de gemeente laat al zien dat het bestemmingsplan zowel bewoning als detailhandel toelaat in het volledige pand. Met een stapje extra naar het archief krijg je de oorspronkelijke bouwtekeningen van de woning. Zo ken je de (oorspronkelijke) indeling van het pand. Een snelle blik op googlemaps en turen door de brievenbus, laat zien dat er weinig aan is veranderd.

Het pand is nu van een grote garage veranderd naar een ruime potentieel woonruimte met minimaal 120 vierkante meter. En niet geheel onbelangrijk: de “lokatie, lokatie, lokatie” is redelijk/goed. Dat is dus wel een aardig bod waard.

Opbod / afmijnen

Tijdens de executieveiling geeft de notaris wederom aan dat het hier gaat om een garage zonder woonbestemming. Voor veel onvoorbereide mensen, valt dit pand dus al af. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens het opbod de prijs blijft hangen op 92.000 euro.

De papieren van de bieder worden gecontroleerd en ondertussen zwelt het geroezemoes in de zaal aan. Wat blijkt? Er is net brand in het pand geweest! Een snelle blik op de C2000 melder via internet, bevestigt dit gerucht. Voor zover dit pand nog interessant was, is nu alle interesse weg.

Door de bekendheid van nieuwe ontwikkelingen wordt verwacht dat de notaris het opbod opnieuw doet. Toch dringt de eindbieder bij opbod aan om de veiling door te laten gaan met afmijnen. Naar oordeel van de notaris gaat de veiling dus door. Je verwacht nu dat niemand “mijn” roept want met deze nieuwe informatie (brand en waterschade) wil je natuurlijk nog minder betalen. Niets blijkt minder waar want iemand heeft blijkbaar wel zijn huiswerk gedaan en roept bij 115.000 euro “MIJN!”. Ruim genomen komt er nog 15.000 euro bovenop dus zo’n 130.000 euro voor Singelstraat 30 te Utrecht.

Pas na de veiling, met wat meer onderzoek, bleek dat de brand- en waterschade minimaal was. Alleen het kooktoestel op de eerste verdieping was gesneuveld en de garagedeur was beschadigd geraakt toen de brandweer het had open geforceerd.

Opknappen/opknippen

Vervolgens speelt er zich een proces af waar wij later pas blijk van krijgen. Op basis van het aanbod tijdens executieverkoop en het aanbod op funda, kan het volgende erover worden gezegd. Er wordt een splitsings- en bouwvergunning aangevraagd bij de gemeente. De woning wordt opgeknipt in een voor- en achterhuis. Met natuurlijk het nodige kluswerk: nieuwe trap, muurtje ertussen, leidingwerk, keukentje, badkamer en heel veel stucwerk. En we mogen niet vergeten dat de lelijke garagedeur is vervangen door een mooie raam-/deurpartij.

Funda

Singelstraat 30 Utrecht

Vervolgens komen er twee leuke appartementen/studio’s op funda staan:

Appartement A

  • 150.000 euro
  • voorhuis
  • 42 m2
  • grote openslaande raampartij aan voorzijde

Appartement B

  • 175.000 euro
  • achterhuis
  • 52 m2
  • Klein binnenterras

De waarde van het pand is dus in ruim zes maanden van 130.000 naar 325.000 gegaan. Tenminste als ze de appartementen voor de vraagprijs verkopen. Met een ruwe schatting (en ik ben geen bouwtechneut) zal de verbouwing rond de 45.000 hebben gekost. Onderaan de streep resteert dan 150.000 euro credit!

Slot

Door goed je huiswerk te doen, kan je dus een koopje op de kop tikken. Of misschien is het juist doordat andere mensen niet hun huiswerk doen, kan jij met het koopje aan de haal. Doordat de verbouwing langer dan zes maanden* heeft geduurd, zijn de kopers wel overdrachtsbelasting verschuldigd. Dat is jammer maar nu is er geen stress bij de verkoop.

En stel je voor dat je van plan was om zo’n appartement te kopen? Zou je het met deze informatie niet moeten doen? Nee, dat hoor je me niet zeggen. Een potentiële koper krijgt nu namelijk de mogelijkheid om een “nieuw” object in de woningmarkt te kopen. Een nieuw object waar verkoper niet vast houdt aan 2008 prijzen of probeert quite te spelen met een bestaande hoge hypotheek.

Het is uiteraard cru dat je als lezer dit zelf niet hebt gedaan. Wie zou nu geen 150.000 euro binnen een jaar “erbij” willen verdienen. Tja, dan kan ik mezelf ook afvragen: Heb ik dit uit informatieve redenen geschreven of toch uit een stukje jaloezie?

*Het kabinet heeft besloten om per 2011 de termijn voor het afdragen van de overdrachtsbelasting te veranderen en ook de grondslag voor de afdracht te wijzigen. Wie in 2011 een huis koopt en de woning binnen twaalf maanden doorverkoopt, hoeft alleen belasting te betalen over de eventuele winst die er met die verkoop wordt gemaakt. In 2010 en eerdere jaren gold er nog een termijn van 6 maanden en moest worden betaald over het totale bedrag van verkoop. (toevoeging door redactie)

The following two tabs change content below.
Projectjurist bij gebiedsontwikkelingen en woningbouw op het gebied van zowel bestuursrecht als privaatrecht. Martha wordt als juridisch adviseur gedetacheerd bij overheidsinstellingen met name gemeenten. Bij gebiedsontwikkelingen adviseert zij op het gebied van aanbestedingsrecht, vergunningstrajecten en aanverwante rechtsgebieden zoals de telecommunicatiewet en tracewet.

Laatste berichten van Martha Pasterkamp (toon alles)

Google+