Selecteer een pagina

Hennepteelt zorgt voor uitzettingKweek je hennep? Dan raak je binnenkort je koophuis of bedrijfspand kwijt. Tenminste als het aan onze minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt. Hij is hierover druk in overleg met banken en hypotheekverstrekkers. Deze maatregel moet nog dit jaar van kracht worden. Maar is men wel bewust van de verstrekkende gevolgen?

Onwenselijk

Toen het RTL nieuws deze boodschap op 11 januari verkondigde, klonk er een instemmend geluid aan de andere zijde van mijn ontbijttafel. Hennepkwekers zijn immers criminelen en criminelen moeten boeten voor hun acties. Ik kon me wel vinden in die opvatting. Na een lange treinrit nuanceerde ik die mening en in de middag was ik 180 graden om. Er zijn namelijk zoveel situaties denkbaar waarbij dit onwenselijk is.

Gevangenisstraf en gedwongen verkoop

Allereerst is het een bijzondere maatregel aangezien hennepkwekers hiermee niet alleen strafrechtelijk worden vervolgd maar eveneens privaatrechtelijk. Binnen het strafrecht kan de hennepkweker een gevangenisstraf of boete krijgen. Daarnaast wordt hij met een gedwongen woningverkoop ook privaatrechtelijk gestraft. Dubbelop dus. De minister wil namelijk dat banken en hypotheekverstrekkers de mogelijkheid krijgen om de woning of bedrijfspand gedwongen te verkopen. Naast het huurbeding dus ook een hennepbeding.

Zoals bekent brengt een executieverkoop veel minder op dan de reguliere marktwaarde. De hennepkweker blijft daarmee vaak zitten met een restschuld. Het opvangnetje van de NHG is hierbij uitgesloten, waardoor je na je gevangenisstraf gelijk door naar de schuldsanering kunt. Van het kastje naar de muur.

Omvang hennepkwekerij

Nog ongeacht de grootte van de hennepkwekerij wil men het pand kunnen verkopen. Men spreekt al over een hennepkwekerij bij meer dan vijf planten. Een hobbyist met het legale aantal van vijf planten, riskeert al gedwongen huisverkoop bij een extra stekje. Eén plantje kan dus een wereld/woning van verschil maken.

Kinderen

Experimenterende pubers zullen binnenkort veel meer controle kunnen verwachten op hun zolderkamer. Als ouder wil je natuurlijk niet je woning kwijtraken wanneer jouw puber een paar planten op zolder heeft staan. Maar denk ook aan het schuurtje of de boomhut die na jaren verval plotseling weer aantrekkelijk is geworden. Het verbouwen van hennep in een schuur of zelfs boomhut, vindt namelijk nog steeds plaats op het onroerend goed waar de hypotheek op rust. De volledige woning kan dus worden verkocht bij zes hennepplantjes in het schuurtje.

Huurders

Uitgewoond huisEen nog veel belangrijkere groep zijn de huurders. Het komt steeds vaker voor dat men de woning aan dat nette gezin verhuurd en later uitgewoond terug krijgt met de resten van de laatste oogst. De enorme energierekening volgt daarbij snel. Ongeacht of je er van wist of niet, zal je woning of bedrijfspand aan vastgoedhandelaars voor de grabbel worden gegooid bij executieveilingen.

Het huurrecht geeft wel de mogelijkheid tot inspectie maar dit middel is moeilijk aanwendbaar wanneer de huurder met smoesjes het uitstelt tot de laatste oogst. Daarna is de vogel gevlogen of opgepakt en strafrechtelijk al kaalgeplukt.

Internationaal recht

Vervolgens kan men internationale vraagtekens stellen bij dit ambitieuze plan van de minister. Artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) stelt namelijk dat iedereen recht heeft op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. Het lijkt mij behoorlijk respectloos om iemand zijn woning af te pakken bij meer dan vijf hennepplantjes.

Conclusie

De Telegraaf kan straks de voorpagina’s vullen met schrijnende gevallen die de dupe zijn geworden van deze rigoureuze maatregel. Het zal echter ook maar afwachten zijn, in hoeverre de banken en hypotheekverstrekkers gebruik zullen maken van deze maatregel. Gedwongen verkoop betekent namelijk ook mogelijk verlies voor de bank/hypotheekverstrekker. De maatregel kan dus een wassen neus zijn.

In ieder geval is het een goed middel om bij willekeur toe te passen. Het kan het aanbod bij executieveilingen ruimer maken. En mocht je een vervelende buur hebben, dan plant je zes hennepplantjes in zijn overwoekerende tuin. Nu geeft het je een periode rust terwijl hij zijn gevangenisstraf uit zit maar straks wordt het een definitieve oplossing! Mmmm… zou dit soms een persoonlijke maatregel van Ivo Opstelten voor zijn vervelende buren zijn?

The following two tabs change content below.
Projectjurist bij gebiedsontwikkelingen en woningbouw op het gebied van zowel bestuursrecht als privaatrecht. Martha wordt als juridisch adviseur gedetacheerd bij overheidsinstellingen met name gemeenten. Bij gebiedsontwikkelingen adviseert zij op het gebied van aanbestedingsrecht, vergunningstrajecten en aanverwante rechtsgebieden zoals de telecommunicatiewet en tracewet.

Laatste berichten van Martha Pasterkamp (toon alles)

Google+