Selecteer een pagina

Zoals je weet was de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) van plan om de mogelijkheid van betaling van jouw courtage aan banden te leggen. Sterker nog: de notaris zou een verbod opgelegd krijgen, zodat jouw courtage niet meer via de afrekening van de notaris zou worden geïncasseerd.

Zoals je weet heeft dit heeft tot veel onrust en discussies geleid maar per 1 augustus a.s. gaat een nieuwe regeling in.

Officieel is dat:
Reglement beperking uitbetaling derdengelden (BUD)
ter vervanging van
Beleidsregel beperking uitbetaling derdengelden bij onroerend goed

Een heel aardig punt in de nieuwe regeling is dat er in het geheel geen plafond meer is voor de courtage. Het is nu aan de individuele notaris om te bepalen of jouw courtage overdreven hoog is.

Dus nu kun jij als verkopend makelaar heel creatief worden als het gaat om jouw tarief. Stel dat je afspreekt dat je een bonus krijgt als de woning heel snel en/of boven een bepaalde koopsom wordt verkocht, dan is dat dus niet meer een probleem op grond van de uitbetalinsgregeling van de KNB.

Als jij je werk goed doet en je opdrachtgever tevreden is over het resultaat, dan mag daar ook een goede vergoeding tegenover staan. En de KNB staat nu niet meer in de weg als het gaat om de uitbetaling via de notaris.

The following two tabs change content below.
Ik beheer een website, www.ntrs.nl waarop ik ook o.a. columns plaats die ik voor de Telegraaf schrijf. Daarnaast heb ik meegeholpen bij de oprichting van de site www.vaknotaris.nl. De gedachte erachter is om klanten van de notaris de mogelijkheid te bieden op een eenvoudige wijze (retour-)provisies te ontvangen en daarmee de kosten van de notaris "terug te verdienen", waardoor de klant de notaris kan kiezen op basis van kwaliteit en niet op basis van de laagste prijs. Ook kun je me volgen op Twitter (ernstloenderslo).
Google+