Selecteer een pagina

een gokje wagenHet is weer zover. Een nieuw initiatief in de makelaardij en iedereen gaat op z’n kop staan. Mocht je me nog even niet kunnen volgen, het gaat over Zelfverkopen.nl.

Het is juist goed dat er weer wat nieuws gebeurt. Dit zijn makelaars die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken. Natuurlijk val je dan op, helemaal met een vaste (basis)courtage van €595. Goedgekeurd door de NVM zoals het er naar uit ziet. Maar er gebeurt tenminste iets! Wie niet waagt die niet wint.

Meer huizen te koop

Datzelfde gokje gaat ook genomen worden door verkopers. Huiseigenaren die geen zin hebben om het vermoeiende traject met een makelaar in te gaan (in hun ogen). Geen zin hebben om vast te zitten aan een contract voor duizenden euro’s. Maar voor 600 eurootjes is het wel een gokje waard. Misschien dat het huis toch wel verkoopt voor de vraagprijs die we willen. Stel je toch eens voor dat dat wel lukt… Dus wordt het huis zelf te koop gezet.

Niet verkoopbaar

Wat je vervolgens gaat krijgen zijn woningen die te koop komen te staan met een minder realistische vraagprijs, met zelfgemaakte foto’s en een tekst waar het ‘dit is ons huis’ van af spat. Huizen die waarschijnlijk langer dan 9 maanden te koop blijven staan. Winkeldochters. Tja, als je als verkoper een gokje wil wagen dan kan dat toch?

Emotie

Een belangrijk element bij het makelen is de emotie uit de transactie halen. Zodra het huis in de verkoop komt zouden eigenaren het eigenlijk niet meer als ‘hun huis’ moeten zien. Ook bij het onderhandelen is het essentieel dat de emotie verdwijnt. Zie bijvoorbeeld ook het artikel over het afketsen van een deal op €1000.

Aan de andere kant, het is uitstekend als verkopers vertellen waarom het huis zo prettig wonen is. Want het kopen van een huis is ook emotie. De balans moet hem zitten in de juiste emotie. Een goede makelaar voelt dat aan en kan daar wat mee.

Imago

Voor de makelaardij in zijn geheel is dit een begrijpelijke beweging, maar eentje die ik betreur. Het is goed dat er een onderkant en een bovenkant is qua dienstverlening en de bijbehorende prijs. Prijsvechters zullen er altijd zijn. Het signaal dat het verkopen van je huis iets is wat je simpel zelf kan doen zal menigeen aanspreken. Tegelijkertijd verlaagt het het imago van de makelaar en de makelaardij. Het wordt daarom wel tijd voor de echte full service makelaars om beter en meer te gaan vertellen over het verschil dat zij kunnen maken.

We weten allemaal dat het verschil er is. Maar weet jouw (potentiële) klant dat ook of laat je die een gokje wagen?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+