Selecteer een pagina

Kortzichtigheid in de makelaardijDit is een gastblog van Alex Ruwers, werkzaam als makelaar en mediator en als zodanig dagelijks bezig met conflicten. Ook in de makelaardij is er een ‘conflict’ – namelijk wel of geen subsidies en wanneer/hoe moet er hervormd worden? Zijn bijdrage vind je hier op De Scherpe Pen.

 

Kortzichtigheid: het niet in staat zijn om verder te kijken dan de neus lang is.
Korte termijn politiek.

De wereld staat op z’n kop

Crisis, terugvallende inkomsten, langere doorlooptijden van woning verkopen en lagere opbrengsten per dossier. Makelaars worden blijkbaar nerveus van dit gegeven. De beroepsorganisaties van makelaars en hypotheekverstrekkers, de lobbyisten, VEH en al zo niet meer zijn fulltime bezig in Den Haag om er voor te zorgen dat subsidies op de woningmarkt verstrekt blijven worden. Dat “de woningmarkt” gestimuleerd wordt om erger te voorkomen of om deze weer vlot te trekken.

De politici hebben beloften gedaan en vallen steeds vaker terug in populisme. De angst om niet meer geliefd te zijn bij het volk en daarmee het einde van hun politieke carrière.

Het is belangrijk dat de huizenmarkt niet verder naar beneden gaat, omdat er anders veel mensen een serieus probleem krijgen. Huiseigenaren gaan koppie onder, makelaars kunnen minder (makkelijk) geld verdienen en banken komen in de problemen omdat hypotheken afgeschreven moeten worden.

Korte termijn visie

Onzin! Alleen maar korte termijn visies. Wat is er nou werkelijk zo erg aan als de woningmarkt een duikeling naar beneden maakt. Dit is in ieder geval beter voor de makelaars. Hoe sneller de markt in elkaar zakt, hoe sneller deze zich zal herstellen en er weer een leuke cashflow zal ontstaan door toegenomen woningtransacties.

We weten allemaal dat woningen te duur zijn. Je kunt hier vele interpretaties op los laten of berekeningen maken om te laten zien hoeveel huizen te duur zijn, maar we weten allemaal dat ze te duur zijn. Het wordt naar de buitenwereld alleen maar ontkend omdat men bang is voor een neergang, terwijl we een neergang zouden moeten aanmoedigen.

Dubbeltje op z'n kantNatuurlijk zullen er een aantal persoonlijke drama’s zijn van mensen die koppie onder gaan én de woning moeten verkopen, maar het belang van de rest van NL wordt vooralsnog vergeten. Dat is namelijk een gezonde, goed functionerende woningmarkt met inkomensconforme koopprijzen. Een woningmarkt die zonder subsidies goed en zelfstandig functioneert en stijgt en daalt naar gelang de vraag en het aanbod.

Herstructereren

Het is even door de zure appel heen bijten, maar als we doorgaan op de manier zoals het nu gaat zal het uiteindelijk alleen maar langer duren voordat de woningmarkt weer gezond wordt. De problemen worden groter en het wordt steeds moeilijker om te herstructureren.  Met herstructureren bedoel ik  de bemoeienis van de overheid uit de woningmarkt snijden.

De kortzichtigheid zorgt ervoor dat de belangen van de groepen die bovenaan genoemd zijn worden geschaad. Ze zorgen er voor dat deze beroepsgroepen langer de rit zullen moeten uitzitten.

rotte appelRotte appels

Het is ook meteen een mooie manier om de rotte appels in het vakgebied makelaars weg te snijden. Makelaars worden in een neergaande markt gedwongen eerlijk te zijn tegen potentiële verkopers over de vraagprijs. Nog steeds wordt te vaak een te hoge vraagprijs afgegeven in de hoop dat de verkoper dan voor die makelaar kiest. Dit “type” makelaar krijgt in een sterk neergaande markt een groot cashflow probleem en zal ophouden te bestaan waardoor de eerlijke makelaars de kans krijgen op basis van goed advies een opdracht binnen te halen.

Welkom in het Kapitalisme, dat we allemaal zo massaal hebben omarmt. Zodra het moeilijk wordt wil iedereen met belangen ineens een socialistisch systeem, zoals we dat nu kennen.

Golfbeweging

Alle lessen uit het verleden worden vergeten. Als het nu slecht gaat, wordt het nooit meer goed lijkt het wel. Ja ja, ik weet wat de criticasters nu gaan zeggen. De andere crisissen zijn niet te vergelijken met deze. Misschien niet, maar de vorige ook niet met die daarvoor en die daarvoor ook niet met die daarvoor. Toch zijn ze er elke keer weer. Gemiddeld om de 3-4 decennia. Na de neergang komt weer een stijging, gevolgd door weer een daling enzovoorts enzovoorts enzovoorts en telkens blijkt ook weer dat je kan proberen de gevolgen te beperken, maar uiteindelijk heb je dan alleen het proces verlengt, niet verminderd.

Visie

Daarmee terugkomend op het “kortzichtige” wordt het tijd om de blik te werpen op de toekomst. Waar zijn we over 5 of 10 jaar. Willen we dan nog steeds zo doorsukkelen of willen we dan weer bouwen aan een mooie toekomst. De lucht moet er uit. Dan is het beter de pleister er snel af te trekken, want anders is de pijn veel groter.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+