Was het maar zo simpel – dat er ‘de’ oplossing voor het woningmarktprobleem is. Maar het zijn niet alleen makelaars, hypotheekverstrekkers en overheid die er over nadenken. Ook consumenten voelen zich betrokken en kijken vanuit hun eigen expertise naar de situatie om vervolgens met een mogelijke oplossing op de proppen te komen.
Dit is een gastblog van Michiel Deerenberg – huizenkoper en -verkoper, werkzaam als management consultant bij Quantra
Als trots bezitter van een appartement (exact een jaar in de verkoop) en een nieuwbouwwoning (10 maanden geleden opgeleverd) ervaar ik de malaise op de huizenmarkt dagelijks in mijn eigen portemonnee. De schrikbarende kengetallen over de huizenmarkt: “sinds 2008 dalen de huizenprijzen” en “als een huis niet binnen drie weken is verkocht, duurt het minstens een jaar” kennen we allemaal en maken niet erg vrolijk.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Makelaars voelt de malaise: 30 van de 118 mensen zijn ontslagen, de woningmarkt wordt geteisterd door een gigantisch aanbod en de huizenprijzen zullen met een paar procent per jaar dalen. Toch geniet Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), met volle teugen. ‘Juist nu levert mijn beroepsgroep toegevoegde waarde‘. Bron : Het Financieele Dagblad 27 oktober 2011
Die toegevoegde waarde valt nog erg tegen, maar ik heb de oplossing om de markt vlot te trekken: deel kennis! Niet alleen over het aanbod, maar ook over de vraagkant van de markt!
De vraagkant
Funda heeft de makelaardij blijvend veranderd, maar beslaat alleen het aanbod van de markt. Terwijl juist in deze tijd – met veel meer dan voldoende aanbod – de grootste winst aan vraagkant van de markt gehaald moet worden.
Als ik aan mijn makelaar vraag wat ik moet doen om in deze barre tijden mijn huis te verkopen, geeft hij aan dat ons huis onderscheidend moet zijn. Logisch, maar hoe doe je dat als er nog 82 vergelijkbare appartementen te koop staan in je wijk?
In mijn optiek moet mijn makelaar als een marktmeester vraag en aanbod met elkaar in contact brengen, hij kan zich in deze tijd onderscheiden. En hoe voor de hand liggend dit ook is… het is nodig. Makelaars hebben een schat aan informatie over kopers in hun bezit en naar mijn idee kunnen ze hier veel meer uithalen! Dit door bijvoorbeeld de bezichtigingen te registreren in één systeem en kenmerken toe te voegen op basis van de bezichtiging aan het dossier van de kijker(s).
ZOEKA
Door dit ‘ZOEKA’ beschikbaar te stellen aan verkopers van huizen, kunnen verkopers zich beter voorbereiden op basis van bezoekhistorie. Makelaars gaan actief op zoek en doen voorstellen aan potentiële kopers, zodat daar werkelijke adviezen uit komen.
Waar FUNDA het aanbod goed inzichtelijk maakt voor potentiële kopers, maakt ZOEKA het aanbod aan potentiële kopers zichtbaar voor verkopers!
Sterker nog, het kan de basis worden voor een (r)evolutie in de makelaardij. Na het invoeren van een nieuw huis ziet de makelaar direct welke kijkers voor dit huis in de markt zijn. Geef vervolgens alle makelaars een tablet met deze slimme software, zodat tijdens de bezichtiging de gegevens van de kijkers ter plekke worden aangevuld, maar ook nieuwe opties worden getoond.
Ik zie het al helemaal voor me, een makelaar die tijdens een bezichtiging zegt: “Weet u wat volgens mij een te gek huis voor u is?“. Het huis vervolgens laat zien op de tablet en ter plekke een afspraak maakt voor een bezichtiging. Voor verkopers misschien even wennen, maar ook voor hen werkt ZOEKA twee kanten op.
Dit werkt alleen maar als, net als bij FUNDA, alle gegevens van bezoekers van alle huizen direct voor alle makelaars beschikbaar zijn.
Gevoelig
Gevoelig? Jazeker; je gaat de concurrent toch niet helpen?
Als dezelfde concurrent jou ook helpt, waarom niet. Het bedrijfsmodel aan verkoopzijde blijft hetzelfde, zorg dat je voldoende huizen in de verkoop hebt. Maar aan de aankoopzijde biedt het enorme kansen, makelaars die samen informatie delen die niet op Funda staat, maar waarover zij wel kunnen beschikken. Zij kunnen zich beter profileren als aankoopmakelaar. Maar wel allemaal, anders werkt het niet.
Prestatie
Het zou de markt kunnen openbreken: het maakt namelijk ook inzichtelijk hoe makelaars presteren, hoe vaak ze doorverwijzen en hoe vaak dat leidt tot een aankoop. Niet alleen algemeen, maar heel specifieke kengetallen worden inzichtelijk, voor de makelaars onderling én voor de kopers en verkopers.
Ik ben ervan overtuigd dat dit zowel voor consument als makelaar nieuwe dynamiek zou creëren. Het kiezen van een makelaar gebeurt op gevoel in plaats van op basis van feiten. Feiten die er nu ook al kunnen zijn, maar die nog niet openbaar zijn. Feiten die ook een bepaalde (misschien wel hoger dan nu gebruikelijke) courtage rechtvaardigen!
Overigens, als ik zelf makelaar zou zijn met makelaars in loondienst, zou ik deze registratie zelf allang doen om het rendement van hen te bewaken. Kortom, ook op dat terrein zou ZOEKA van zeer grote waarde kunnen zijn, borgen van kwaliteit intern binnen een makelaarsonderneming.
Als de makelaars het niet oppakken, biedt dit ook voor gezonde ondernemers kansen. Wie weet gaan we er vanuit Quantra wel actief mee aan de slag!
Dit blog is eerder geplaatst op de site van Quantra.
Gastblogger
Laatste berichten van Gastblogger (toon alles)
- Gratis bestaat niet! - 6 april 2017
- Waarom Funda essentieel is en blijft voor de verkoop van een woning! - 14 maart 2017
- Wordt een huis met iDIN kopen heel normaal? - 9 maart 2017
Een oplossing voor het huizenprobleem.
De manipulatie van huizenprijzen terugdraaien en realistisch worden.
Nederland is het duurste met de huizen in Europa.
Met dank aan de makelaars, gemeente, huisjesmelkers e.d.
Waarom een makelaar omdat je die kunt vertrouwen en zelf de kennis niet hebt. Vertrouwen met te hoge taxaties en manipulaties.
Er moet een ander bureau komen die normale prijzen en taxaties doet tegen een acceptabel tarief.
Het bestaat al!
Wij zijn begonnen http://www.zoekersbank.nl met daarin de zoekprofielen van deelnemende makelaars. Er doen nu 35 kantoren in regio Haaglanden mee en wij delen informatie van onze zoekers. Wij hebben dus een database met kopers waar wij pro-actief zowel onze kopende- als verkopende klanten mee bedienen.
Het werkt goed in Haaglanden, is nu nog gratis (in de pilotfase, daarna een zeer bescheiden maandelijks bedrag voor beheer van de database) en het systeem is klaar voor alle NVM makelaars in Nederland!
Wij nodigen andere NVM kantoren van harte uit om deel te nemen en zoekers te delen.
Met vriendelijke groet,
Paul van Rossum
Belvédère ERA Makelaars | De Zoekersbank
@ Paul van Rossum: wat een goed initiatief! Jammer dat het alleen voor NVM-ers openstaat. Nu mis je +/- 30% van de markt. Dus toch geen goed initiatief, want als niet alle kantoren mee mogen doen is het niet interessant. Funda is ook al een tijdje ‘door de knieën’, dus wanneer volgt zoekersbank?
volgens mij is deze oplossing net in de lucht, ik kwam iets soortgelijks tegen op http://www.iedereen.nl/iedereen/splash
Graag zou ik dat moment willen beleven?! ‘Kijkt u eens, wat dacht u van dit huis?’ ‘Ohh, precies wat we zoeken, wanneer kunnen we kijken?’. Eigenlijk werk je toch allang zo, alleen niet transparant voor anderen!
Je werkt toch vanuit de mens en zijn behoefte/vraag, daar speel je toch op in? Als je dat goed doet, verdien je toch pas een beloning?! Of zie ik het nu verkeerd? Die samenwerking zou er allang moeten zijn tussen makelaars…