Selecteer een pagina

Er is duidelijkheid, de overdrachtsbelasting is per 15 juni (inderdaad, met terugwerkende kracht) verlaagd van 6 naar 2% tot 1 juli 2012. Overigens, alleen van toepassing op de woningmarkt. Commercieel onroerend goed valt buiten de boot.

Cadeau

Het cadeautje zit hem in het feit dat deze maatregel is gekoppeld aan de datum van overdracht. Heb je in januari een huis gekocht en is het na 15 juni (of later) bij de notaris gepasseerd, dan heb je mazzel! Je hebt even heel snel wat geld over.

Geld over?

Ja, geld over. Immers is de hypotheek gebaseerd op het volledige bedrag inclusief de 6% overdrachtsbelasting. Die 4% heb je dus wel geleend, alleen hoeft die nu niet uitgegeven te worden aan de schatkist.

De grote vraag

Mag de koper dit geld gebruiken zoals ze zelf willen? Of zitten daar haken en ogen aan vanwege de afspraken in hypotheek? Zo kan ik me goed voorstellen dat de 4% besteed moet worden aan:

  • aflossen van de hypotheek
  • investeren in het huis (naar eigen inzicht)
  • investeren in verduurzamen van het huis (isoleren, nieuwe HR cv-ketel)
  • gebruiken voor verbeteringen (keuken/badkamer)

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister Donner is hier niet over gesproken en blijft het nog even gokken. Ik vertrouw er op dat er de komende dagen (week?) vast nog wel meer duidelijkheid komt over hoe die 4% wel besteed mag/moet worden.

Om het besluit van de overheid toe te juichen en ze te laten zien dat we ze dankbaar zijn (ook al is dit nog maar het begin) zou het mooi zijn als alle makelaars, kopers en verkopers morgen de vlag uithangen!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+