Selecteer een pagina

Nerd insideOK, je hebt een website. De kans is groot dat die nog altijd hetzelfde is als 5 jaar geleden. De laatste tijd heb ik geweldige (nieuwe) sites van makelaars gezien, maar minimaal 2x zoveel rampzalige websites.

5 problemen die ik vaak zie

 1. Je hebt een nerd, geek of 3e partij nodig om je website te actualiseren
 2. Geen enkel onderscheidt met andere websites van makelaars
 3. Het ontbreken van interactie mogelijkheden met je (potentiële) klanten
 4. Alles gaat over jou en je kantoor
 5. Je informatie is statisch en onveranderd

Helaas komt het vaak voor dat er een website gemaakt wordt, om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Voordat je gebruik gaat maken van Facebook, twitter en bloggen raad ik je aan om eerst eens heel erg goed naar je huidige website te kijken. Ik denk dat veel makelaars angstig zijn om er iets aan te veranderen. Angst voor de kosten en tijd meestal. Toch is het nu eenvoudiger en goedkoper om een geweldige site neer te zetten dan 5 jaar geleden.

Checklist

Hierbij geef ik je 8 adviezen hoe je jouw huidige (of nieuwe) site kan verbeteren. Let op, ik hou het bewust extreem simpel, anders ga je toch niets met de tips doen, dat weet jij ook wel.

 1. Bekijk elke pagina en link op je site
  Veel van je pagina’s bevatten ‘standaard’ informatie. Kijk maar naar je ‘dienstverlening’ pagina bijvoorbeeld. Saai! Iedereen heeft daar hetzelfde staan. Schrijf je eigen teksten eens vanuit je hart, met passie. Wanneer je schrijft vanuit je eigen persoonlijke ervaring dan leg je jouw ziel in de tekst. Consumenten lezen en voelen dat. Het is echt. Het leeft.
 2. Doorloop het volledige proces met je klant -zo weet je welke informatie belangrijk is
  Begin bij het begin en denk goed na over wat de klant belangrijk vindt. Welke vragen hoor je vaker dan andere? Juist die informatie wil je op je site hebben. Benoem je kosten en wat je er voor doet (wie betaalt hoeveel en waarvoor). Denk als een klant en wat jij zou willen weten. Maak een stappenlijst voor aankopers en verkopers. Dat is direct een goed begin voor de informatie op je site.
 3. Zorg voor een bewuste reden voor je informatie op je site
  Als er iets zonder specifieke reden op je site staat, verwijder het! Hou een grote schoonmaak. Je kopers houden niet van een huis vol met tierelantijntjes. Dat geldt ook voor je website. Hou het geordend en netjes. Zoals jij je klanten adviseert om hun huis te ‘stylen’, zo moet je dat ook op je website toepassen.
 4. Contact
  Op elke pagina wil ik je telefoonnummer zien, een link naar je Facebook, twitter en overige contactmanieren. Je wilt toch graag contact hebben met kopers en verkopers? Maak het ze dan zo makkelijk mogelijk. Plaats het niet alleen onderaan in kleine lettertjes. Het mag best prominent aanwezig zijn. Bovenaan, zijkant. Als ik maar niet hoef te zoeken. Mensen zijn lui…
 5. Foto’s
  Een foto zegt duizend woorden. Laat zien wie je bent. Niet hoe je graag zou willen zijn of hoe je 5 jaar geleden er uit zag. Goede, professionele foto’s van jou en je team zoals jullie vandaag zijn.
 6. Minder over jou, meer over hen
  Makelaars hebben grote ego’s. Feit. Stop met vertellen over jezelf, vertel wat jij doet voor je klanten. Geef voorbeelden en maak gebruik van de testimonials op WIDBM. Maak het aantrekkelijk voor de bezoekers om contact met je op te willen nemen.
 7. Wees persoonlijk
  Voeg concrete informatie toe over wie je bent en waarom jij de juiste keuze bent. Zonder punt 6 te vergeten. Voeg een video toe en laat daar ook je klanten in aan het woord. Niet repeteren, niet bewerken. Laat het echt zijn. Makelaars zijn ook maar mensen. Betrek je vestigingsplaats (of wijk) erbij en vertel waarom je het fantastisch vind om juist in dat gebied actief te zijn.
 8. Maak gebruik van een goed CMS
  Je wilt zelf eenvoudig je informatie op de site kunnen aanpassen. Teksten wijzigen, foto’s vernieuwen en informatie toevoegen. Zonder tussenkomst van een programmeur, reclamebureau of webbouwer. Het is eenvoudiger dan velen je doen geloven.

Uiteraard is er veel meer, zoals zoekmachineoptimalistie (je vindbaarheid dus) en je statistieken cq analyse ervan. Maar ik wil je niet afschrikken, want dan verandert er nog niets!
Is het je trouwens opgevallen dat ik het hier alleen maar over jou en je dienstverlening heb gehad?

Ik ben erg benieuwd naar welke makelaarssite jij helemaal supergoed vindt en waarom. Nee, je mag NIET je eigen site voordragen (dan verwijder ik je reactie gewoon – censuur ten top!) en het gaat hier vanzelfsprekend ook niet om huizensites. Kudo’s als je de site van je concurrent durft te noemen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+