In tip 1: “Start een blog” heb ik verteld waarom content zo belangrijk is. In de SEO wereld wordt content ook wel “King” genoemd. Naar mijn mening is je content pas “King” wanneer je het deelt (met bijvoorbeeld je sociale netwerk) en naartoe gelinkt wordt.
Met de voorgaande 4 tips (1: Start een blog, 2: Juiste plugins & instellingen, 3: Artikelen optimaliseren en 4: Intern linken) heb je een goede basis voor je SEO activiteiten maar met link building maak je het verschil en behaal je de top posities.
Wat is link building?
Bij link building ga je op zoek naar (onderwerp) relevante website’s/blogs die mogelijk een link naar jouw website willen/kunnen plaatsen.
Wanneer er een link vanaf iemand anders zijn website naar jouw website wordt gelegd spreek je van een externe link. Google ziet dit als een stem naar je website en hoe meer stemmen je website krijgt hoe hoger jij in de zoekmachines scoort * (Let op: niet elke link is even veel waard)
Relevant
Een link vanaf iemand anders zijn website moet relevant zijn aan het onderwerp waar je eigen website over gaat. Wanneer jij marketing diensten aanbied dan heeft het geen zin om een link te krijgen vanaf een paarden website. De gebruiker van die website en Google kan geen verband zien tussen deze 2 website’s.
Google hecht hier veel waarde aan en het kan zelfs negatief uitpakken (website verdwijnt uit de Google index) wanneer jij veel links naar je website krijgt vanaf ongerelateerde website’s.
Zoekwoord in de linknaam
Wanneer jij een link aanvraagt of krijgt dan is het belangrijk dat de linknaam het zoekwoord bevat waarvoor je eigen pagina is geoptimaliseerd. Als ik bijvoorbeeld een pagina op mijn website heb geoptimaliseerd voor “Zoekmachinemarketing Amsterdam” dan is het van belang dat de externe link dezelfde zoekwoorden bevat en niet je bedrijfsnaam.
Het maakt een wereld van verschil wanneer de linknaam van een externe link de zoekwoorden van je landingspagina bevatten tegenover je bedrijfsnaam als linknaam.
Natuurlijk overkomen
Wanneer jij altijd dezelfde linknaam via link building verkrijgt dat Google snel in de gaten zal hebben dat je enkel externe links krijgt om de zoekmachines te manipuleren. Variatie in de linknamen is dus verstandig.
Daarnaast is het belangrijk om je externe links te verkrijgen uit zoveel mogelijk verschillende bronnen. Bronnen zoals; Startpagina’s, Blogs, Website’s, Video website’s (zoals YouTube), Marktplaatsen, Directories en Social Media (Twitter, Facebook, Linkedin en Hyves)
Plaats is belangrijk
Om even door te gaan in het “natuurlijk overkomen” in de ogen van Google is de plaats ook enorm belangrijk. Google spreekt uit dat de beste links in de content van een website staan. Onder andere omdat dit natuurlijk bij Google overkomt.
Hoe lager op de pagina je een link krijgt hoe minder waard deze link wordt. Google kan bijvoorbeeld links in de footer herkennen als SEO activiteiten.
Hoe krijg ik deze links naar mijn website?
Er zijn veel manieren om goede links naar je website te verkrijgen zoals;
- Focus op je website. Maak enorm goede en unieke content en geef veel interessante informatie op je website weg. Website’s zullen dan eerder geneigd zijn om naar je website te linken. Hierdoor hoef jij niet op zoek te gaan naar interessante links. Je kan blogs vinden in Google Blog Search
- Wil je graag een link op iemand zijn website? Vraag of je een artikel voor zijn blog mag schrijven en vraag daarna pas om een link naar je website. Hierdoor geef je aan dat je expert bent op een bepaald gebied en biedt je zijn blog meerwaarde.
- Onderzoek welke website’s er linken naar je concurrent. Dit kan je doen door gebruik te maken van Yahoo Site Explorer. Vul de URL van je concurrent in, druk op “inlinks”, dan op “Except from this domain”, en vervolgens op “Entire site” en je krijgt inzage in een lijst van alle externe links van je concurrent.
- Links ruilen. Jij plaatst een link naar de website van een ander en hij terug naar jouw website. Dit werkt nog steeds maar is minder effectief dan wanneer alleen iemand anders een link terug plaatst naar jouw website (ook wel one way linking genoemd)
- Zoeken in Google. Typ het zoekwoord waarop je hoog wilt eindigen in de zoekmachines en kijk bij welke website’s je een link kan krijgen.
Laatste berichten van Danny Verhoeven (toon alles)
- Hoe persoonlijk is het sociale media gebruik van een makelaar? - 4 maart 2015
- Hoe werk je als makelaar productiever? - 13 februari 2013
- Waarom de laadtijd van je website belangrijk is… - 5 juli 2010
Bedankt voor de tips Danny, ik heb nog niet eerder gehoord dat Google links in de footer ziet als SEO-activiteiten? En SEO-activiteiten worden door Google toch niet per definitie als slecht gezien?
Mijn tips voor blogs.
Maak jouw blog bekend op zeer veel blogsites met blog automaten van.
http://pingomatic.com
http://autopinger.com
http://pingmyblog.com
http://feedping.com
http://blogsearch.google.com/ping
http://pingler.com
werkt perfect.