Selecteer een pagina

In Amerika de Verenigde Staten lijkt het daar wel op. Makelaars en hypotheekadviseurs moeten zich binnen een jaar tijd inschrijven in een landelijke database. Ze worden gescreend en zelfs de vingerafdrukken worden vastgelegd! Het moet niet gekker worden.

Hypotheekcrisis

Deze maatregel is genomen door de toezichthouder op financiële instellingen. De Amerikaanse AFM eigenlijk. Deze maatregel wordt niet zomaar even in het leven geroepen. Doel is het bestrijden van loan sharks, woekeraars die onschuldige consumenten misleiden. Ze smeren te dure hypotheken aan of nog erger, frauderen.

Kredietwaardig

Een vergunning om als hypotheekadviseur te mogen werken krijg je niet meer zo eenvoudig. Als adviseur dien je zelf ook kredietwaardig te zijn! Je moet minimaal een stuk opleiding gevolgd hebben (twintig uur), je mag geen strafblad hebben en bijscholing is verplicht. Een test zal moeten uitwijzen of je voldoende kennis in huis hebt.

Openbaar register

Wil je weten of jouw makelaar of adviseur wel legit, legaal is? Het register komt online te staan en is voor iedereen inzichtelijk. Op deze wijze wil men in de Verenigde Staten heel snel de rotte appels er tussenuit plukken.

Kikkerlandje

Nou verwacht ik niet dat het in Nederland gekopieerd gaat worden. Stel je eens voor zeg… Kan je als makelaar je vingerafdrukken geven aan een officier van justitie die daarna de computer op de stoep zet.

Bron: NVM nieuws

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+