Selecteer een pagina

Deelnemers aan het testpanel van trosradar hebben vandaag een nieuwe ‘enquête’ ontvangen. De beschrijving van de enquête: Deze enquête gaat over woonoppervlakte van koopwoningen. De enquête is bedoeld voor mensen die  een koopwoning hebben en voor mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) koopwoning.

Kortom, trosradar gaat de makelaars weer op de korrel nemen. Voorspelbaar, want weet jij exact hoe je het woonoppervlakte van een woning berekent? De gebruikte getallen verschillen hier nogal in! Het komt nog altijd voor dat de totale vloeroppervlakte ingevuld wordt bij de woonoppervlakte, onjuist als het is.
Een groter getal voor de oppervlakte is immers gunstiger!

Zoals bekend van trosradar willen ze nogal subjectief zijn. Zo ook in deze enquête, met een vraag als “Gelooft u de cijfers mbt de woonoppervlakte die de makelaar geeft“. Ook een vraag als “Heeft u de woonoppervlakte van de woning nagemeten” geeft duidelijk aan waar dit naar toe gaat. Als klap op de vuurpijl wordt gevraagd of de vraagprijs (!) aangepast moet worden indien de woonoppervlakte kleiner is dan de meting van de koper.

Of dit een item in de uitzending wordt en wanneer is onbekend. Hou daarvoor de website van trosradar in de gaten.
(Binnenkort zal TROS Radar aandacht besteden aan woonoppervlakte en de informatie die makelaars hierover verstrekken.)
Klik voor een item hierover in het trosradar forum.

Helaas weet ik niet of de brancheverenigingen hier al van op de hoogte zijn en of zij worden ‘gehoord’ – graag zie ik een reactie van NVM/VBO/VastgoedPRO tegemoet.

Update 3 feb – De volgende informatie heb ik inmiddels weten te bemachtigen via de VBO: De brancheverenigingen hebben samen met de Waarderingskamer en VNG een meetintstrcutie gemaakt met opnameformulier en al. Dit om te voorkomen dat er de NEN norm verschillende wordt geïnterpreteerd.

Overigens, als je wilt weten hoe je op correcte wijze het woonoppervlakte meet, volg de NEN2580 norm.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+