Selecteer een pagina

OverdrachtsbelastingDe VBO roept de regering op de overdrachtsbelasting zo snel mogelijk af te schaffen of significant te verlagen. Nu de normen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor 2011 worden aangescherpt naar aanleiding van nieuwe woonlasten berekeningen van het NIBUD, is dit meer dan ooit noodzakelijk. Met name starters zullen met de nieuwe normen het te lenen hypotheekbedrag verder zien verlagen.

Consumentgerichte maatregelen

“Na de eerdere afschaffing van de koopsubsidie en de bijdrage aan de starterslening, kan deze regering nu een consumentgerichte maatregel doorvoeren. De koper neemt vaak een 110% hypotheek om de 6% overdrachtsbelasting te kunnen meefinancieren. Met afschaffing van de overdrachtsbelasting is de 110% hypotheek niet meer noodzakelijk en heeft de koper minder hoge hypotheeklasten te dragen. De regering kan met deze maatregel de woningmarkt dus snel een positieve impuls geven. Maar niet alleen de mogelijkheden voor starters worden met deze maatregel bevorderd, ook de doorstroming in de woningmarkt, de economie en werkgelegenheid in zijn geheel hebben daar baat bij. En ook niet onbelangrijk: de regering doet dan meteen ook iets aan het probleem van overfinanciering.” Zo zegt Hans van der Ploeg.

Eerste Kamer bewijst woningmarkt geen dienst

De VBO betreurt het dat de Eerste Kamer opnieuw de nadruk heeft gelegd op de hypotheekrenteaftrek. Het nieuwe kabinet heeft ervoor gekozen om dit onderwerp de komende vier jaar niet op de agenda te plaatsen om rust te creëren op de woningmarkt. Dat geeft de woonconsument weer vertrouwen in de markt. Hans van der Ploeg: “Dat de woningmarkt moet worden hervormd, daar heeft de senaat volledig gelijk in. Maar dat moet echter wel in een tijdsbestek van tientallen jaren worden ingevoerd. De hypotheekrenteaftrek moet onderdeel zijn van een integraal plan en niet apart worden uitgelicht. Door de nadruk alleen op de hypotheekrenteaftrek te leggen, bewijst de Eerste Kamer de woningmarkt geen dienst.”

Bron: VBO Makelaar

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+